Ratikka jakoi Pirkkalan kuntavaalipaneelissa yleisön ja ehdokkaat – yhteisymmärrystäkin löytyi

Yleisö pääsi paneelitilaisuudessa nostamaan vihreitä ja punaisia värikortteja.

Raitiotien jatkoyhteys Suupalle asti herätti Pirkkala-salin lehtereillä sekä kannatusta että vastustusta.
RATIKKA, Puskiaisten moottoritieoikaisu, lähiluonto. Muun muassa nämä kysymykset virittivät ehdokkaat vuolaaseen keskusteluun, kun Pirkkalainen, Pirkkalan kunta ja Pirkan opisto järjestivät eilen torstaina Pirkkalan kuntavaalipaneelin. Tunnelma tiivistyi jo ennen tilaisuuden alkua, kun Vähäjärven koulun edustalla nähtiin mielenilmaus.

Pirkkala-salissa pidettyyn vaalikeskusteluun osallistui seitsemän valtuustopuolueiden edustajaa, joista kaikki ovat ilmoittautuneet pormestariehdokkaiksi. Pirkkalaisen päätoimittajan Antti Jokisen ja Pirkan opiston rehtorin Mika Hagelinin tentattaviksi saapuivat Marko Jarva (kok.), Taru Tolvanen (sd.), Veli-Matti Ahtiainen (ps.), Sirpa Repo (vihr.), Henna Palin (kesk.), Riitta Kuismanen (kd.) ja Jukka-Pekka Tanskanen (vas.).

Myös yleisö pääsi osallistumaan tilaisuuden kulkuun penkkiriveille jaetuilla punaisilla ja vihreillä äänestyskorteilla. Värilapuilla katsomossa otettiin kantaa esimerkiksi raitiotien jatkamiseen Suupalle, Reipin saunahankkeeseen ja Puskiaisten moottoritieoikaisuun.

Selkeä äänestysjakolinja muodostui raitiotieyhteyden Suuppa-jatkon vastustajien ja kannattajien välille. Silmämääräisesti arvioiden molempien leirien edustajia oli saapunut paneelitilaisuuteen yhtä paljon.

Pirkkalan OAJ:n hallituksen jäsenen Sara Mankin (oik.) esittämä yleisökysymys käsitteli perusopetuksen ryhmäkokoja. ”Kaikki pitivät asiaa tärkeänä ja näkivät ryhmäkokojen vaikutuksen. Sellaisia selkeitä vastauksia ei kuitenkaan tullut”, Mankki sanoi. Vasemmalla Pirkkalan OAJ:n puheenjohtaja Outi Laakkonen.
JOS yleisö hajosi raitiotiekysymyksessä kahteen joukkoon, sama päti myös puolueiden edustajiin. Raitiotien jatkaminen Partolasta Suupalle on asetettu tavoitteeksi heti vuoden 2028 jälkeen, jolloin raitiotieyhteys on alustavan aikataulun mukaan saatu valmiiksi Partolaan asti.

”Suupalle ilman muuta, ellei maa päälle kaadu tai valtio jätä osaansa antamatta. Haluammeko olla ainoa kaupunkiseudun kunta, jossa ei ole mitään raideyhteyttä?” Marko Jarva (kok.) kysyi.

Taru Tolvasen (sd.) mukaan kunnanvaltuusto on päättänyt raitiotien rakentamisesta Suupalle saakka. Hän harmitteli mahdollisesti syntyvää mielikuvaa uusista ratikkavaaleista.

”Näkisin, että jos ihan mullistavia ei tapahdu ja valtio tarjoaa rahoituksen, niin siinä tilanteessa edetään suunnitelman mukaisesti”, Tolvanen painotti.

Panelistien joukossa esitettiin tilaisuudessa myös poikkeavia näkemyksiä siitä, kuinka sitova ratikkapäätös on.

”Se on tehty ehdollisena. Ehtona ovat merkittävät muutokset, ja missään ei ole linjattu näitä merkittäviä muutoksia. Jos jollakin on ne paperilla, niin tuokaa tänne – luen ne ääneen”, Veli-Matti Ahtiainen (ps.) näki.

PUOLUEIDEN edustajien keskuudessa keskustelua herättivät raitiotiehankkeen taloudelliset puolet. Ratikkajatkoa kannattava Sirpa Repo (vihr.) tyrmäsi esiin nousseen väitteen, jonka mukaan Puskiaisten moottoritieoikaisu tarvittaisiin raitiotien maksamiseksi.

”Ratikan kustannus- ja tuottolaskelmat on pohjattu siihen, mitä maankäyttö mahdollistaa – ei sen mukaan, mitä Puskiaisten elinkeinotonteista mahdollisesti saadaan”, Repo huomautti.

Riitta Kuismanen (kd.) nosti raitiotiehankkeelle punaisen värikortin.

”Suurin syy on taloustilanne. Elämme tällä hetkellä hyvin epävakaassa tilanteessa maailmassa”, Kuismanen linjasi viitaten esimerkiksi kasvaviin puolustusmenoihin.

Taloudelliset seikat arveluttivat raitiotiehanketta vastustavaa Henna Palinia (kesk.).

”Kun ratikan rakentaminen olisi ajankohtaista, tarvitaan vaikuttavuusarvioita ja todellinen ymmärrys siitä, mikä kunnan taloudellinen tilanne sillä hetkellä on ja miten ratikka pystytään maksamaan”, Palin pohti.

Marko Jarva (kok.) kummasteli Suuppa-raitiotietä vastustaneiden panelistien väitteitä. Hän vetosi ulkopuolisten asiantuntijoiden tekemiin laskelmiin, joiden mukaan noin sata miljoonaa maksava raitiotie tuo noin kahdensadan miljoonan euron tulot.

Jukka-Pekka Tanskanen (vas.) näytti Suupalle ulottuvalle ratikalle vihreää valoa muun muassa energiatehokkuuden ja kaavoitussyiden takia.

”Toki ei hinnalla millä hyvänsä. Myös valtionosuus ratkaisee tässä aika paljon”, Tanskanen sanoi.

Ratikan jatko Suupalle jakoi panelistit kahteen leiriin. Punaisen kortin Suuppa-jatkolle nostivat Veli-Matti Ahtiainen (ps.), Henna Palin (kesk.) ja Riitta Kuismanen (kd.), kun taas vihreää valoa jatkoyhteydelle näyttivät Marko Jarva (kok.), Taru Tolvanen (sd.), Sirpa Repo (vihr.) ja Jukka-Pekka Tanskanen (vas.).
YHTEISYMMÄRRYSTÄKIN löytyi, sillä puolueiden edustajista useimmat liputtivat Reipin uuden saunan edistämisen puolesta. Kunnanvaltuusto päätti viime vuonna myöntää suunnittelurahan Reippiin kaavailtua saunarakennusta varten.

Näkemykset miellyttivät luultavasti useimpia paneelikeskustelussa paikalla olleita katsojia. Kun yleisö pääsi ottamaan kantaa Reipin uuteen saunaan, Pirkkala-salin katsomosta vilkutettiin liki yksimielisesti kannattavaa vihreää väriä.

MIKÄLI vaalipaneeli jäi torstai-iltana näkemättä, tallenne tilaisuudesta on katsottavissa tästä artikkelista.
Pirkkalan vaalipaneelin tunnelma säilyi sopuisana.