Samassa kokouksessa vahvistettiin liittyminen Luontoviisaat kunnat -verkostoon. Sen jäsenyyden edellytyksenä on muun muassa, että kunta sitoutuu luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen ja laatii tavoitetta ajavan ohjelman.
Pirkkala valmistelee parhaillaan Kestävä Pirkkala 2030 -ohjelmaa, joka yhdessä strategisen maankäytön suunnitelman kanssa on saanut kunnan maaseutumaisten alueiden maanomistajat takajaloilleen. Suunnitelma ennakoi Pirkkalan maaseudulle viheralueita, joilla kompensoidaan kaupunkikehityksen päästöjä.
Vihreiden Kristiina Kaila puolusti ohjelmaa.
“Helsingissä samantyyppinen ohjelma lupaa kaupunkiin 98 maalla ja 22 merellä sijaitsevaa suojelualuetta. Pirkkalassakin on tarkoitus lisätä luonnonsuojelualueita. Jos tähän pystytään Helsingissä, niin kyllä Pirkkalassakin”, Kaila sanoi.
Valtuusto hyväksyi liittymisen Luontoviisaat kunnat -verkostoon pidemmittä puheitta yksimielisesti.
ENEMMÄN keskustelua aiheutti suojelun vastakohta rakentaminen. Rakennustarkastaja Tuomo Kinnunen kävi kertomassa valtuutetuille, mitä uusi rakennuslaki tietää Pirkkalalle niin taksojen kuin muutenkin lupakäytännön kannalta.
Jo voimassa oleva laki tuntuu olevan vielä epäselvä niin alan ammattilaisille kuin rakentamista miettiville kuntalaisille. Tietynlaisten rakennusten tekeminen on jatkossa mahdollista ilman luvan hakua, mutta asia ei ole aivan niin yksinkertainen. Rakentamismääräyksiä ja kaavoitusta on silti noudatettava.
“Uudistus lisää meidän neuvontatyötämme, todennäköisesti myös valvonnan työmäärää”, Kinnunen sanoi.
Valtuutetuista muiden muassa Arto Järvinen (sd), Mikko Hietalahti (kesk), Mika Hakkarainen (kok) ja Heikki Riihimäki (kesk) kyselivät määräysten perään. Monia ihmetytti uudessa laissa mainittu sattumanvaraisen tarkastuksen mahdollisuus ja siitä perittävä sadan euron taksa.
“Sellainen tehtäisiin vain kohteisiin, joissa on jo epäily, että kaikki ei mene lain mukaan”, Kinnunen sanoi.