PIRKKALAN kirkkovaltuusto hyväksyi viime viikolla tulevan vuoden budjetin ja totesi seurakunnan talousnäkymien olevien suotuisia – melkoinen harvinaisuus Suomen seurakuntien joukossa.
Valoisien näkymien syynä on Pirkkalan kunnan vahva elinvoima, joka kasvattaa kunnan asukasmäärää ja pitää sitä myöten myös seurakunnan jäsenmäärän ja verotulot korkeana, vaikka kirkkoon kuuluvien kuntalaisten suhteellinen osuus laskisi.
”Pirkkalan asukasluvun nopeasti kasvaessa on mahdollista, että seurakunnan jäsenmäärä jopa lievästi kasvaisi”, ennakoi kirkkoherra Tuomo Törmänen talousarvion yhteydessä positiivisesti.
Talousarvion investointirahoista vie leijonanosan Pappilan uuden päärakennuksen rakentaminen, joka on seurakunnan suurin investointi vuosikausiin noin 1,7 miljoonan euron kustannusarviollaan.
Seurakunta on saanut yksityishenkilöltä perinnöksi Pyhäjärven rannassa lähellä Pappilaa sijaitsevan rantakiinteistön. Perintöasiaan kohdistuu riitautus, joten se ei vielä näy talousarviossa. Riitautus ei koske seurakunnan roolia perinnönjaossa.
PIHLAJANIEMEN leirikeskuksella lähellä Pappilaa rakennetaan ensi vuonna uusi kesäkeittiö osin talkoilla. Tänä vuonna alkaneen hankkeen määräraha on 90 000 euroa.
Pudasjärvellä sijaitsevalla leirikeskus Lotjalla uudistetaan keittiötä 40 000 eurolla ja tehdään vuosikorjauksia noin 15 000 eurolla.
Kirkkosalin ikkunoihin Pirkkalassa hankitaan häikäisyn estämiseksi moottoroitu kaihdin (31 000 e) ja kirkkotekstiilejä täydennetään 25 000 eurolla.
Seurakunnan toimistorakennus Suupantorin reunalla saa uudella logolla varustetun valomainoksen 5000 eurolla.
Hautausmaan laajentaminen jatkuu rakentamalla yhtä hautalohkoa ja sirottelukaivolle tulee yhteismuistomerkkejä ja penkkejä. Työt vievät noin 21 000 euroa.
Nuolialassa Kirkkoveräjän seurakuntakodilla kohennetaan kerhohuoneiden keittiötä 8000 euron remontilla.
ISOSSA kuvassa seurakunnan taloudelle oleellisin kirkollisverotulojen kehitys.
Talousarvion valmisteluteksteissä todetaan, että Pirkkalan kunnalle on ennustettu jatkuvaa, mutta sykäyksittäistä kasvua, joka pitää tilanteen suotuisana seurakunnan taloudelle ja jäsenmäärälle.
Kuluvana vuonna Pirkkalan seurakunnalle on odotettavissa kirkollisverojen ennätys. Verotulot ylittävät talousarviossa ennustetun määrän.
Ensi vuoden verotulojen ennustetaan olevan 5,2 miljoonaa euroa, missä on noin viiden prosentin nosto kuluvan vuoden odotettavissa olevista verotuloista.
Kirkollisveronsa seurakunta on päättänyt pitää ennallaan 1,4 prosentissa.
Seurakunnan talousarvio ensi vuodelle on 153 509 euroa alijäämäinen. Tilinpäätöksestä vuoden 2025 päätteeksi odotetaan kuitenkin vanhojen esimerkkien valossa tätä parempaa. Kuluvalta vuodeltakin on jäämässä seurakunnan kassaan ylijäämää.
UHKANA talousnäkymilleen seurakunta näkee lähinnä Ukrainan sodan vaikutukset tai muun negatiivisen yllätyksen. Mikäli kirkollisveroennusteet eivät toteudu, olisi edessä säästökohteiden valintoja.
Vakaa talous edellyttää verotulojen lisääntymistä, sillä esimerkiksi henkilöstömenot ovat lisääntyneet merkittävästi palkankorotuksen takia vuosina 2023-24. Seurakunnan henkilöstömäärä vastaa 51 henkilötyövuotta.
Pappilan investointinsa seurakunta rahoittaa käteisvaroilla, sijoitusomaisuuttaan myymällä ja lainanotolla.
VALTUUSTON talouskokouksessa nähtiin myös yksi äänestys. Kirkkovaltuutettu Antti Lampinen esitti muutosta lähetysjärjestöjen avustusosuuksiin. Alkuperäinen kirkkoneuvoston esitys jäi voimaan, kun 16 valtuutettua äänesti sen puolesta ja seitsemän valtuutettua oli Lampisen kannalla. Tyhjiä ääniä jätettiin kolme.