Jos huomaat Linnan juhlissa tänä vuonna tuttuja iltapukuja, et ole väärässä – Ne nähtiin Pirkkalassa jo kesällä

Pirkkalalaislähtöiset suunnittelijat Maria Jokela ja Anni Niemi vaatettavat kaksi Linnan juhlien vierasta.

Kaksi näistä puvuista nähdään tänä vuonna Linnan juhlissa. Maria Jokela (vas.), Anni Niemi ja Muka va -merkin Anna Mattelmäki pitivät yhteisnäyttelyn Pirkkalassa heinäkuussa. Kuva: Sanni Harmanen
PARIN viikon päästä Linnan juhlissa nähdään pirkkalalaista iltapukuosaamista.

Pirkkalassa varttuneiden Maria Jokelan ja Anni Niemen suunnittelemissa puvuissa astelevat Presidentinlinnaan säveltäjä Minna Leinonen ja Hämeenlinnan kaupunginjohtajan vaimo Mari Parviainen.

Jokela ja Niemi ovat suunnittelijat Dead Birds & Lionheart -merkin takana. Jokela asuu Pirkkalassa ja Niemi Tampereella.

Myös säveltäjä Leinonen on lähtöisin Pirkkalasta. Nykyään Tampereella asuva Leinonen voitti tänä vuonna Teosto-palkinnon. Hänen jousikvartettonsa …and we are rotating with it on maailman ensimmäinen sävellys, jonka hiilijalanjälki on laskettu ja kompensoitu.

LINNAN juhlien lähetystä katsovat pirkkalalaiset voivat huomata Leinosen ja Parviaisen puvuissa jotain tuttua. Molemmat mekot olivat nimittäin heinäkuussa esillä Galleria 2:ssa, jossa Dead Birds & Lionheart piti yhteisnäyttelyä Muka Va -merkin kanssa.

Pirkkalan jälkeen näyttely jatkoi matkaansa Tampereen design- ja arkkitehtuuriviikoille.

”Leinonen oli ystävänsä kanssa käynyt katsomassa näyttelyä jommassakummassa kunnassa. Hän oli voittanut Teosto-palkinnon, ja oli jo ollut puhetta, että hänet varmasti kutsutaan Linnaan. Hän ja hänen ystävänsä olivat katsoneet näyttelyssämme tätä pukua ja ajatus tuli siellä mieleen”, Maria Jokela kertoo.

Suunnittelija Jokela ja säveltäjä Leinonen ovat tuttuja jo vuosien takaa, sillä he kävivät Pirkkalassa samaa ala- ja yläkoulua. Mari ja Olli-Poika Parviaisen kanssa suunnittelijat ovat puolestaan tehneet iltapukuyhteistyötä usean vuoden ajan.

Sitä Jokela ei halua vielä paljastaa, mitkä Galleria 2:ssa olleista puvuista linnassa nähdään. Se jääköön yllätykseksi.

Maria Jokelan mielestä Linnan juhlat on tärkeä näyteikkuna iltapukumuotiin. Kuva: Sanni Harmanen
JOKELAN ja Niemen pukuja on nähty Linnan juhlissa ennenkin. Heidän luomuksiaan ovat kantaneet muun muassa Tampereen silloinen pormestari Anna-Kaisa Ikonen, taidegraafikko Tiina Kivinen sekä kansanedustajat Sari Sarkomaa ja Hanna Sainio.

Jokela luonnehtii Linnan juhlien olevan Suomen suurin näyteikkuna iltapukumuotiin ja siihen keskittyvien suunnittelijoiden työhön.

”Toista näin isoa tapahtumaa ei Suomessa ole. Tietysti on gaaloja, kuten Jussi-gaala, mutta ne ovat paljon pienempiä. Linnan juhliin kutsutaan ihmisiä aika laajasti koko Suomesta, ne eivät ole niin Helsinki-keskeiset kuin monet gaalat saattavat olla.”

Juhlien tv-lähetyksessä näkyminen ja mainituksi tuleminen on tehnyt Jokelan mukaan hyvää Dead Birds & Lionheartin kysynnälle. Hänestä tärkeää on kuitenkin myös muodin juhlistaminen itsessään.

”Siinä voi katsella muotia taiteena, vaikka ei itse olisikaan tilaamassa asua tai tarvitsisi sellaista tai vaikka niiden tyyli ei miellyttäisi. Se on tavallaan muodin tv-näyttely, mikä on mielestäni ihana ajatus.”

Itsenäisyyspäivänä medioissa ruoditaan Linnan juhlien onnistuneimpia ja epäonnistuneimpia pukuja. Jokela ei pidä ”floppipuheista”, mutta muuten muodin käsittely mediassa on hänestä tärkeää.

”Mielestäni ei ole huono asia kirjoittaa muodista ja vaatteista. Se on osa kulttuuria. Muotitaide on yksi taiteen laji ja siellä on osaajia ja asioita, joita voisi viedä Suomesta enemmän maailmalle.”

Lue myös: Ystävykset Maria Jokela ja Anni Niemi ompelivat Pirkkalan muodin maailmankartalle – ”Kaiken pohja oli työtila”