Riistaonnettomuuksissa apua antava Jari Huitula lataa suorat sanat pirkkalalaisten autoilijoiden toiminnasta – ”Ihmiset eivät kerta kaikkiaan välitä”

Kolareita kauriiden kanssa on Jari Huitulan mukaan Pirkkalassa melkein viikoittain.

Suurriistavirka-apua antavan Jari Huitulan mukaan peurakolareita on Pirkkalassa vuosittain alle kymmenen. Metsäkauriiden kanssa autoilijat kolaroivat kunnassa huomattavasti useammin. Kuva: Alan Shipway

SYYSKUUKAUDET ovat liikenteessä riistakolarien sesonkiaikaa. Tilastokeskuksen mukaan riistaonnettomuuksia tapahtui viime vuonna eniten loka- ja marraskuussa.

Onnettomuustilanteissa suurriistavirka-apua (SRVA) Pirkkalassa antavan Jari Huitulan mukaan riistakolarien kannalta petollisia ajankohtia ovat kevät ja syksy.

”Elokuu alkaa, niin rupeaa taas kolisemaan”, Huitula kertoo.

Peurakolareita sattuu hänen mukaansa Pirkkalassa vuosittain ”alle kymmenen”, mutta metsäkauriiden kanssa autoilijat kolaroivat ”melkein viikoittain”.

”Niitä on jatkuvasti. Kauriita on vahva kanta tiheään asutulla taajama-alueella, eikä niitä voi metsästää sieltä pois.”

AUTOILIJOIDEN toiminta riistakolaritilanteissa ei kerää Jari Huitulalta kiitosta. Riistakolarin jälkeen tulisi välittömästi varoittaa muuta liikennettä ja ottaa yhteys hätänumeroon.

Näin ei Pirkkalassa tapahdu läheskään aina. Huitula kertoo erään kauriskolarin ajaneen kuljettajan ihmetelleen töissä, pitäisikö asiasta ilmoittaa poliisille. Vasta tämän jälkeen tieto kolarista kulkeutui virkavallalle ja sitä myöten myös SRVA-yhteyshenkilölle.

”Ihmiset eivät kerta kaikkiaan välitä. Elukat jäävät kitumaan tienvarsiin ja saattavat olla siellä jalat poikki monta tuntia.”

RIISTAKOLARIVAARA vaanii pirkkalalaisessa liikenteessä erityisesti sellaisissa paikoissa, joissa pellot alkavat ja loppuvat.

”Niistä kohdin eläimet kulkevat”, Huitula sanoo.

Kauriiden seikkailu taajama-alueiden liepeillä tarkoittaa sitä, että onnettomuuteen eläimen kanssa voi joutua melkein missä tahansa. Huitula kertoo, että haastatteluaamuna kauriin ja autoilijan välillä rytisi Huovin tienhaarassa Pirkkalan ABC:n lähistöllä.

Pirkkalainen on uutisoinut kauriskolareista esimerkiksi Naistenmatkantiellä varsin likellä Partolan kauppakeskittymää.

Erääksi riskialueeksi Huitula nostaa Anian rantatien, joka kulkee Pirkkalan vanhan kirkon ohi kohti Lempäälää. Mutkaisella tiellä kuljettajan on syytä keventää kaasujalkaa.

”Hirvittää, kuinka ihmiset päästelevät siellä menemään”, hän hämmästelee.

”En uskalla ajaa siellä yli 60 kilometriä tunnissa. Alueella on niin paljon peuroja ja kauriita.”

Näin toimit riistaonnettomuustilanteessa

1. Muun liikenteen varoittaminen. Ensimmäisenä hirvieläin-, villisika- tai suurpeto-onnettomuuden jälkeen tulee varoittaa muuta liikennettä. Mikäli kolarin osapuolena on suurpeto eli karhu, susi, ilves ja ahma, autosta ei tule poistua.

2. Onnettomuudessa mahdollisesti loukkaantuneista huolehtiminen kykyjen ja taitojen mukaan.

3. Soitto hätänumeroon. Suurpeto- ja riistakolarit tulee ilmoittaa poliisille.

4. Riittävän paikkakuvauksen antaminen. Onnettomuuspaikka tulee kertoa poliisille mahdollisimman tarkasti. Kuollut eläin siirretään mahdollisuuksien mukaan pientareelle.

5. Onnettomuuspaikan merkitseminen. Onnettomuuspaikka merkitään riistaonnettomuusmerkillä tai muulla näkyvällä esineellä, esimerkiksi muovikassilla.

Lähde: suurpedot.fi