Onko Ykkösliiga ykkönen, vai kenties Ykkönen?

Kirjoittaja Sanni Harmanen on toimittaja, joka katsoo Urheiluruudusta pelkät henkilökuvat.
LOKAKUUN alussa Pirkkalassa pelattiin lentopallon 1-sarjan peli. Minä urheilusta mitään tietämätön pidin tätä viikon ykkösuutisena. Upeaa, että vapaa-aikakeskukselle saadaan maan tasokkainta lentopalloa!

Tarkempi perehtyminen osoitti luuloni vääräksi. 1-sarja ei numerostaan huolimatta tarkoita korkeinta sarjatasoa, vaan toiseksi korkeinta. Tasokasta pelaamista kai sekin, mutta kysymyksiä se herättää. Tarkkaan ottaen yhden: miksi korkeinta tasoa ei ole nimetty ykköseksi, kuten arkijärjellä voisi luulla?

Lentopallo ei ole ainoa laji, jota koskevien uutisten ääressä saan raapia päätäni yhtenään. Urheilumaailma on täynnä toinen toistaan kummallisempia liigoja, cupeja, sarjoja ja divisioonia, joiden nimet ovat maallikolle kuin vierasta kieltä.

OTETAAN esimerkiksi nämä usein puhutut divarit. Divari oli paikka, jossa ravasin nuorena koulun jälkeen haistelemassa pölyn tuoksua ja etsimässä kellastuvia englanninkielisiä sarjakuvia. Kotikaupungistani löytyi ykkös- ja kakkosdivari. Ykkönen oli se, joka myi enemmän sarjakuvia, ja kakkonen se, jonka valikoima koostui tylsemmistä romaaneista ja tietokirjoista.

Kun siis kuulen puhetta salibandyn divareista, en tiedä, miten asennoitua. Ovatko ykkösdivarin pelaajat maamme ykkösiä vai eivät? Ovatko he nuorekkaita ”sarjiksia” vai vanhentuneita ”tietosanakirjoja”?

Ja koska Veikkausliiga on ykkönen, ei Ykkösliiga voi olla ykkönen.

SPONSORINIMET ovat oma viidakkonsa, jossa selkokielinen ymmärrettävyys uhrataan markkinoinnin alttarilla. Miesten jalkapallon Veikkausliigan entinen nimi Mestaruussarja avautui tolloillekin. Uudesta nimestä ummikon pitää (hih!) veikata, minkä tasoisia otteluita siellä pelataan.

Ja koska Veikkausliiga on ykkönen, ei Ykkösliiga voi olla ykkönen, vaan se on toiseksi korkeinta sarjatasoa, eli kakkonen.

Mutta mikä on tämä Ykkösliigan alapuolella vaaniva Ykkönen? Sehän on tietysti kolmanneksi korkein taso! Miksi ei mieluummin vaikka Kakkosliiga?

MYÖS jääkiekossa ihmeellisyyksiä piisaa. Toiseksi korkein sarjataso on Jääkiekkoliiton mestaruussarja Mestis. Arkikielessä ”mestaruus” voisi tarkoittaa vaikkapa maan parasta, mutta tässä ei ilmeisesti ole siitä kyse.

Naisten Auroraliiga avaa sentään pelaajien sukupuolen, eli sen, että kyseessä ei ole Anteroliiga.

SM-liiga on ymmärrettävä niin kauan, kun edessä on SM. Markkinointipuheessa käytettävä Liiga tönäisee minut jälleen luistimiltani pyllylleen jäähän ja suoraan vaihtopenkille.

JOKU urheilua seuraava voisi argumentoida, että kyllä ne nimet ja numerot tulevat tutuiksi, kun vain alkaa seurata lajia. Sitä ennen luulen kuitenkin tarvitsevani alkeistason kielikurssin, että keksisin edes, mitä ruveta seuraamaan.

Kielten opiskelussa alkeistaso tunnetaan muuten nimellä A1.