Lukijalta: Raitiotie tuo Pirkkalalle pitkällä aikavälillä merkittäviä hyötyjä, jotka ylittävät lyhytaikaiset haitat

Pirkkalan demarien valtuustoryhmä ottaa kantaa raitiotien laajentamiseen Pirkkalaan.

Pirkkalan valtuuston demariryhmä pitää raitiotien laajennusta Pirkkalaan merkittävänä kuntakehityshankkeena. Valtuusto päättää raitiotien rakentamisesta Pirkkalaan 21. lokakuuta. Kuva: Tampereen Raitiotie Oy
PIRKKALAN raitiotiehanke on paljon enemmän kuin pelkkä joukkoliikenneratkaisu – se on merkittävä kuntakehityshanke, joka ohjaa kunnan kasvua kohti kestävää kehitystä ja nykyaikaisia elinympäristöjä.

Tämä strateginen askel tukee Pirkkalan tavoitetta kehittyä elinvoimaiseksi, vetovoimaiseksi ja moderniksi kunnaksi, jossa yhdistyvät toimivat palvelut, tiiviimpi maankäyttö ja luonnonläheinen asuminen. Raitiotieverkoston laajentaminen on tärkeä osa Pirkkalan pitkän aikavälin kehitystä ja se vahvistaa kunnan yhteistyötä Tampereen seudun muiden kuntien kanssa.

Raitiotie tukee Pirkkalan siirtymistä kohti kestävämpää liikennejärjestelmää. Tämä auttaa Pirkkalaa saavuttamaan ilmastotavoitteensa ja tekee kunnasta houkuttelevan erityisesti nuorille perheille ja työssäkäyville, jotka arvostavat sujuvia joukkoliikenneyhteyksiä.

Yhteydet Tampereelle ja muualle seudulle paranevat merkittävästi, mikä lisää alueen vetovoimaa sekä asuin- että yritystoiminnan näkökulmasta. Joukkoliikenteellä tehtävä työssäkäynti- ja muu asioimisliikenne nopeutuu ja sujuvoituu, mutta samalla tämä investointi parantaa myös autoilijoiden kulkua, kun jo nyt ahtaalle tieväylästölle jää houkuttelevamman joukkoliikenteen ansiosta enemmän tilaa.

RAITIOTIEN ansiosta rakentaminen voidaan keskittää paremmin sen varrella oleville alueille, kuten Partolaan ja Suupalle, samalla kun muualla kunnassa säilytetään väljyyttä ja luontoa. Näin Pirkkala pysyy viihtyisänä ja monipuolisena paikkana asua, jossa on tarjolla erilaisia asumismahdollisuuksia ja luonto lähellä.

Meille on erittäin tärkeää varmistaa luonto- ja virkistysalueiden pysyvyys, ja uskomme tämän ratkaisun tuovan tarvittavaa väljyyttä maankäyttöön myös tältä osin.  Rakentamisen massoittelukuvat eivät myöskään anna oikeata kuvaa siitä miltä rakentaminen tulee näyttämään, sillä niillä hahmotetaan kokonaisrakennusmääriä.

Pirkkalan demarit haluavat säilyttää kuntamme itsenäisyyden ja vahvistaa Suupan asemaa kunnan keskuksena. Haluamme huolehtia palveluiden ja kaupan turvaamisesta, sekä Suupan kehittymisestä tulevaisuudessa.

Onkin siis erittäin tärkeää miettiä, pitäisikö raitiotien päätepysäkki tulla Partolaan vai Suupalle. Jos Pirkkala ei lähde mukaan raitiotiehankkeeseen nyt, voi mennä vuosikymmeniä ennen kuin uusi tilaisuus tulee. Tämä on ratkaiseva hetki kunnan kehityksen kannalta.

RAITIOTIEHANKKEEN mahdollisia riskejä, kuten investointikustannusten nousua tai valtionosuuksien muutoksia, ei voi sivuuttaa. Näihin voidaan kuitenkin varautua huolellisella suunnittelulla ja yhteistyöllä muiden seutukuntien ja valtion kanssa. Vaikka rakentamisen aikaiset häiriöt takuulla aiheuttavat haasteita, raitiotie tuo Pirkkalalle pitkällä aikavälillä merkittäviä hyötyjä, jotka kuitenkin ylittävät lyhytaikaiset haitat.

On tärkeää, että Pirkkalan kunnanvaltuusto käsittelee raitiotien toiseen vaiheeseen, eli Partola–Suuppa-osuuteen liittyvän investointipäätöksen uudelleen, mikäli hankkeen rahoituksessa tai valtionosuuden määrässä tapahtuu merkittäviä muutoksia.

Olemme demariryhmässä punninneet suunnittelun aikana jatkuvasti hankkeessa ilmi tulleita hyötyjä ja riskejä. Kannatamme raitiotien vaiheittaista rakentamista Suupalle, mutta Pirkkalan sosialidemokraattisessa ryhmässä ei ole tehty, eikä tehdä, asiasta sitovaa ryhmäpäätöstä, vaan jokainen valtuutettu voi äänestää oman harkintansa mukaisesti.

Pirkkalan demarien valtuustoryhmä