Pirkkalassa on uusi hieno esiintymissali, mutta teatteriharrastajia huolettaa, onko sen käyttöön varaa – ”Tietysti yhdistyksen talous vähän mietityttää”

Kunta ei ole vielä päättänyt Pirkkala-salin käyttömaksuja. Harrastajateatteri Pirhassa valmistaudutaan harjoittelemaan tulevaa näytelmää myös jossakin toisessa tilassa.

Uuden Vähäjärven koulun rakennuksen Pirkkala-sali olisi ihanteellinen esiintymispaikka harrastajateatteri Pirhalle, sanoo Mika Moisio.
PIRKKALAN harrastajateatterilla Pirhalla on ollut vaikea syksy. Teatteriryhmä menetti viimeisimmän vakiintuneen tilansa kesällä, kun Suupanniityn koulu teatteriluokkineen purettiin. Syksyllä ryhmä on yrittänyt etsiä uusia tiloja toiminnalleen.

Aiemmin teatterilaiset olivat haaveilleet siirtyvänsä Vähäjärven koulun uuteen Pirkkala-saliin heti sen valmistuessa. Salia viimeistellään paraikaa. Yli 300 katsojaa vetävä korkeatasoinen kulttuurisali olisi toiveiden täyttymys harrastajateatterille, joka on 21-vuotisen historiansa ajan hyppinyt esiintymistilasta toiseen.

Teatterilaisille tuli kuitenkin yllätyksenä, että Pirkkala-sali on loppuvuoden vain kunnan omassa käytössä. Kunta päättää syksyn aikana salin käyttömaksuista, ja tilojen varauksia ensi vuodelle aletaan ottaa vastaan marras-joulukuussa.

TEATTERIYHDISTYKSEN puheenjohtaja Mika Moisio kertoo, että Pirhan seuraavan esityksen ensi-iltaa tähdättiin tuttuun tapaan keväälle, mutta tilaongelmien vuoksi se on päätetty siirtää syksylle 2025.

Näytelmäksi on kaavailtu Tiina Brännaren ja Eppu Nuotion jännitysmusikaalia Delilah Anne Helmisen ohjaamana. Tarkoituksena on, että teatteriyhdistys harjoittelee pääosin jossain muussa tilassa ja siirtyy Pirkkala-saliin vasta ensi-illan lähestyessä.

”Vähäjärven koululla olisi myös ilmaisia tiloja, joissa pääsee alkuun. Kun rupeamme viimeistelemään näytelmää, niin silloin rupeamme treenaamaan salissa”, Moisio sanoo.

Moisio kertoo teatterilaisten käyneen tutustumassa Pirkkala-saliin ja todenneen sen tekniikan hienoksi.

”Kyllä meillä on intoa lähteä sinne hienoon tilaan.”

Pirkkala-salia viimeistellään paraikaa. Kuvassa sali rakenteilla huhtikuussa. Kuva: Sanni Harmanen
EPÄVARMUUTTA tilanteeseen aiheuttavat Pirkkala-salin käyttömaksut, joita ei ole kunnassa vielä päätetty. Moisio kertoo teatteriyhdistyksen käyneen salin käytöstä keskusteluja kunnan kulttuuripalveluiden kanssa hyvässä hengessä. Hän sanoo, että yhden illan varaus Pirkkala-saliin saattaa maksaa yhdistykselle satoja euroja.

”Kymmenen esityksen tapauksessa puhutaan tuhansista euroista”, Moisio sanoo.

Edellinen esiintymispaikka Suupanniityn koululla oli yhdistykselle maksuton.

”Tietysti yhdistyksen talous vähän mietityttää, miten siinä käy. Mutta täytyy keskustella siitä vielä kunnan kanssa, mitään virallista ei ole vielä sovittu. Täytyy neuvotella vielä, ettei yhdistys mene nurin tilamaksujen takia”, Moisio toteaa.

KUNNAN kulttuurikoordinaattori Karoliina Karpiomaa ei voi vielä kommentoida, minkä suuruisia Pirkkala-salin käyttömaksuista on tulossa. Hän kertoo, että salin suunnittelussa tavoitteena on ollut mahdollisimman monipuolinen käyttäjäkunta, johon lukeutuisi myös kuntalaisia ja yhdistyksiä.

”Salin valmistelussa on kuultu hyvin erilaisia käyttäjiä. Pyrimme mahdollistamaan salin käyttöä mahdollisimman erilaiset toimijat huomioiden”, Karpiomaa sanoo.

Tällä hetkellä kunnalla on muutamien tahojen kanssa kokeiluyhteistyötä salissa. Salissa on pidetty yksittäisiä luentoja ja kunnanvaltuuston ensimmäinen kokous. Lokakuun 12. päivä lavalle nousee Pikku Kakkosen juontaja Satu Sopanen ja Tuttiorkesteri Ransu Karvakuonon syystreffit -lastenkonsertissa. Salissa on edelleen työn alla asennustöitä ja salin liittäminen kunnan tilavarausjärjestelmään.

Karpiomaan mukaan kuntaan on tullut joitakin kyselyitä salin varaamisesta, mutta kunnan heinäkuinen tiedote salin käyttöönoton aikatauluista vaikuttaa tavoittaneen paikalliset hyvin. Hän lupaa, että kunta tiedottaa salin hinnoista ja käyttövuorojen varaamisesta heti kun mahdollista.

”Kulttuuripalveluissa odotamme äärimmäisen innostuneina, että sali saadaan kunnolla käyttöön”, Karpiomaa sanoo.

Lue myös: Kaksi opettajaa otti yhteyttä Pirkkalaiseen – Niin syntyi Pirkkalan ainoa teatteriryhmä, joka täytti tänä vuonna 20 vuotta: ”Olisi kannattanut varata pirha.fi-osoite, niin sen olisi voinut myydä hyvinvointialueelle hyvällä rahalla”