Pakkalankulmalle rakennetaan Kalliomäen koulu, kirjasto, muita palveluita ja asuntoja – ”Aiotaanko koko kylä täyttää town houseilla”, kivahti poliitikko

Nuorisotilat jätettiin pois hankkeesta: "Järjestetään tarvittaessa paikkaan, jossa nuoriso muutoinkin kokoontuu vapaa-aikanaan."

Etualalla näkyvä pelto Pakkalankulmalla muuntuu lähivuosina asuinalueeksi. Naistenmatkantietä reunustavat silloin kolmikerroksisten town house -talojen rivistö ja erityisasumisen palvelut. Taaemmas Pakkalantien naapuriin rakentuu Kalliomäen palveluiden kokonaisuus kouluineen ja sivukirjastoineen.
PIRKKALAN kunta aikoo rakennuttaa koulun, päiväkodin ja kirjaston tiloja sisältävän Kalliomäen yksikön Naistenmatkantien varteen Pakkalankulmalle niin, että tilat ovat valmiit vuonna 2027.

Ensimmäisessä vaiheessa Kalliomäkeen tulee noin 700 lasta. Koulu on ensi alkuun alakoulu, mutta myöhemmin tiloja on määrä vielä laajentaa myös yläkoulun tarpeisiin.

Pakkalankulmalle tulee myös pientaloja ja kerrostaloja erityisasumisen tarpeisiin.

”Naistenmatkantien varteen tulee town house -talojen rivistö ja kaava-alueen Pirkkalan puoleiseen rinteeseen perinteisiä pientalotontteja. Näiden kautta alueelle tulee noin 90 asukasta”, kaava-arkkitehti Santeri Kortelahti kertoi Pirkkalan kunnanvaltuustolle, joka hyväksyi alueelle laaditun asemakaavan toissa viikolla.

Kortelahti totesi, että alue Naistenmatkantien varressa olisi ollut omiaan tehokkaammalle asuntorakentamiselle, mutta yleiskaava ei sallinut tätä.

Valtuutetuista Heikki Riihimäki (kesk) piti aivan hyvänä, että Naistenmatkantien varrelle tulee monimuotoista asutusta. Riihimäki ei kuitenkaan tykännyt kylki toisissaan kiinni olevista ns. kaupunkipientaloista, joita on jo Ratsutilan alueella ja Soljassa ja joita on tulossa Loukonlahteen.

”Aiotaanko koko kylä täyttää town houseilla? Tässä kohdassa niiden olisi vähintään pitänyt olla kaksikerroksisia”, Riihimäki kritisoi. Kaava sallii kolmeen kerrokseen ulottuvan rakentamisen.

Kokoomuksen valtuutettu Aki Hepokorpi kiitteli kaavaa. ”Yksi huolenaihe minulla vain on ja se on liikenteen ohjautuminen Pakkalantielle”, Hepokorpi sanoi.

Raitiotien suunnitelmissa kaava-alueen edustalle on sijoitettu pysäkki. Autoliikenne alueelle kulkee ainoastaan Pakkalantien kautta, mistä erkanee asutusta kohti rakennettava Kalliomäentie.

Keskellä alueen halki tehdään Pähkinäkuru-niminen kävelykatu, joka jatkuu metsikön läpi Killon suuntaan.

Pakkalankulmalle rakentuu Pirkkalan uusi suuri palvelujen keskittymä, johon kuuluu koulu, päiväkoti, kirjasto, erityisasumisen yksikkö sekä pientaloasumista. Vielä nyt alue on asumatonta peltoa. Koulurakentaminen toteutetaan vaiheittain ja ensimmäinen osa aloittaa toimintansa 2027.
KUNTA arvioi Pakkalankulman palvelukiinteistön rakentamisen hinnaksi tässä vaiheessa noin 40 miljoonaa euroa. Kunta ei aio hankkia tiloja itselleen vaan vaihtoehtoja ovat leasing ja vuokraus.

Kunnanhallitus hyväksyi Kalliomäen hankesuunnitelman ja kustannusarvion elokuussa ja päätti, että tarjouspyyntöjen valmistelu ja hankkeen kilpailutus käynnistetään.

Tilaohjelma kertoo, että Kalliomäen palveluyksikön ensimmäisen rakennusvaiheen laajuus on noin 13 500 neliötä.

Koulun tilat nielevät tästä valtaosan, mutta mukaan on tulossa myös 240 neliön sivukirjasto, jossa on 60 neliön laajuinen lehtienlukusali. Tiloihin muuttaa nyt Nuolialan koululla oleva kirjasto.

Liikuntatilojen kooksi on tilaohjelmassa mitoitettu noin 1900 neliötä. Siitä liikuntasali vie 1100 neliötä ja sen katsomo 350.

KYSEESSÄ on vasta Kalliomäen palvelurakentamisen ensimmäinen vaihe. Opetus- ja päiväkotitoimintaa palvelevaa rakennusoikeutta on alueella yhteensä 24 000 kerrosneliötä.

Koulun yleisopetuksen opetustilat toteutetaan solumuotoisina niin, että yhdessä solussa opiskelee kolme opetusryhmää. Jokaisella solulla on käytössään oppitori. Malli on tuttu kuntakeskuksen uudesta Vähäjärven koulusta.

Kohteessa toteutetaan laaja-alaista erityisopetusta, jonka tilat tehdään osaksi perusopetuksen soluja.

Tiloissa järjestetään myös aamu- ja iltapäivätoimintaa vuosiluokkien 0-2 oppilaille.

Opetustilat ovat nykyisen opetussuunnitelman mukaisesti avoimia ja joustavasti muuntuvia. Käytävätiloja voidaan hyödyntää työskentelytiloina.

Varhaiskasvatuksen tilat toteutetaan kahdeksalle ryhmälle, joista yhdessä toimii vuorohoito.

Kalliomäessä noudatetaan lastentalo-periaatetta, jossa varhaiskasvatuksen, esiopetuksen (0. -luokka) ja alkuopetuksen (1.-2.-luokat) tilat ovat yhteydessä toisiinsa ja tukevat henkilöstön ja lasten yhteistoimintaa.

KIRJASTON tiloissa sijaitsevat aikuisten, lasten, nuorten ja musiikin kokoelmat. Lehtikokoelma sijaitsee omassa erillisessä lehtilukusalissa.

Lisäksi kirjastossa on suljettava eriyttämistila, jossa on mahdollista järjestää mm. erilaisia tapahtumia, toteuttaa kouluyhteistyön eri muotoja sekä järjestää nuorisopalveluiden erilaisia ryhmiä.

Kalliomäkeen ei tule aiemmasta linjauksesta poiketen erillisiä nuorisotiloja.

”Käyttäjien näkemyksen mukaan nuorisotilat järjestetään tarvittaessa paikkaan, jossa nuoriso muutoinkin kokoontuu vapaa-aikanaan”, perustelee Pirkkalan kunnan tilapalvelupäällikkö Timo Orjala hanketta koskevassa valmistelutekstissä.

Kalliomäen yksikkö

Toteutetaan Pakkalankulmalle 0-6 -luokkien kolmisarjaisena kouluna, mukaan lukien varhaiskasvatus.
Yksikön suunnittelussa varaudutaan mm. koulun laajennustarpeisiin.
Varhaiskasvatuksen tilat suunnitellaan 8 ryhmälle lastentaloperiaatteella Kalliomäen koulun yhteyteen.
Nuolialan sivukirjasto siirtyvät Kalliomäkeen rakentuviin tiloihin.
Kiinnitetään huomiota kunnan sisä- ja ulkoliikuntamahdollisuuksien parantamiseen liikuntaolosuhteiden kehittämissuunnitelman mukaisesti.
Käyttäjämäärät: (ensimmäinen rakennusvaihe) varhaiskasvatus n. 170 lasta, koulu 0-6 luokat n. 510 lasta, henkilökunta n. 110.