40 vuotta sitten: Pirkkalaan uusi terveyskeskus – ”Aivan uutta kunnassa ovat taloon saatava röntgen ja vuodeosasto”

Lue, mistä Pirkkalassa puhuttiin vuonna 1984.

Pirkkalaisessa 26.9.1984 mainostettiin Loukonlahdessa valmistettuja turkkeja, päähineitä, kauluksia ja puuhkia.

Totta terveyskeskuksen tulosta

Valtion tulo- ja menoarvion sisällön julkistaminen vahvisti odotetun ja uumoillun tiedon terveyskeskuksen saamisesta Pirkkalaan. Ensimmäinen lapion kuopaisu päästään rouhimaan jäiseen maahan vuoden 1985 alussa, heti tammikuussa. Tieto lämmittää terveyskeskuksen henkilökunnan ja luottamusmiesten mieltä. He ovat uurastaneet suorastaan hikipäissä terveyskeskuksen saannin puolesta.

”Aivan uutta kunnassa ovat taloon saatava röntgen ja vuodeosasto”, terveyskeskuksen talouspäällikkö Jorma Salonen iloitsee ”työvoitosta”.

– –

Pirkkalaan on uutta terveyspalvelujen palvelulaitosta puuhattu jo kuusikymmenluvulta asti. Aktiivista käännytys-/vakuuttelu-/suostuttelutoimintaa on harjoitettu muutaman viimeisimmän vuoden ajan. Lähetystöjä on lähetetty ja vieraita vastaanotettu. Niinpä sitten Hämeen viimeinenkin pääsi maalin. Pirkkala oli nimittäin läänin viimeinen kunta, jonne ei terveyskeskuksen nimissä ole rakennettu mitään uutta.

– –

Järjestetäänkö päivystys uuden talon valmistuessa omassa kunnassa vai ei, ratkeaa ensi vuoden aikana. Kuntalaiset ainakin kovasti toivoisivat sitä. Salonen ei pidä ollenkaan mahdottomana etteikö se onnistuisikin. Lopullisen ratkaisun tekee viime kädessä lääninhallitus.

Napanuoraa Nokian terveyskeskukseen ei katkaista oman röntgenin saamisen jälkeenkään, Salonen korostaa. Nokialla käydään jatkossa edelleenkin kuvauttamassa vaativimmat otokset ihmisruumiista, koska siellä on alan erikoislääkäri. Pirkkalassa läpivalaistaan jatkossa lähinnä vain luu- ja keuhkotapaukset.

Pirkkalainen 26.9.1984

Lue kaikki 40 vuotta sitten -jutut täältä.