Kolmen SM-kullan Esa Mäntymaa toivoo Manselle mestaruutta, vaikka pesissydän sykkii kotiseudulle Nurmon ja Seinäjoen suuntaan

Seitsemän SM-mitalia Seinäjoen Maila-Jusseissa voittanut pesistaituri muutti Pirkkalaan perheineen 25 vuotta sitten - poika Ville valmentaa Kärpissä.

Pirkkalassa pitkään asunut seitsemän SM-sarjamitalin pesäpalloilija Esa Mäntymaa toivoo Manse PP:lle lisää mestaruuksia, vaikka vahvimmat pesismuistot vievätkin Seinäjoelle, missä Mäntymaa pelasi SM-sarjaa kymmenen vuotta.

RANTANIITYSSÄ asuvan entisen pesäpalloilijan Esa Mäntymaan ei tarvitse kävellä kuin minuutti kuvaus- ja haastattelupaikalle rantakahvilalle. Pirkkalan maisemat ovat tulleet tutuiksi 25 vuoden aikana.

”Pidämme täällä taloyhtiön kokoukset ja muutenkin kahvila on sopivan lähellä. Pirkkalaan muutimme Seinäjoelta vuonna 1999, kun ystäväni Heikki Takamäki kuuli minun harkitsevan muuttoa Tampereen seudulle. Hän kehotti ostamaan talonsa Takamaalta”, Mäntymaa muistaa.

Mäntymaa kasvatti vaimonsa kanssa Takamaalla neljä lasta, Rantaniittyyn he muuttivat vuonna 2014. Vanhin jääkiekkoa pelannut Ville asui kotona muutaman vuoden, kunnes hän muutti omilleen Pirkkalassa.

Kolmesta tyttärestä kaksoset jäivät Pirkkalaan, vanhin tytär muutti Seinäjoelle. Kaikki tyttäret harrastivat joukkuevoimistelua, mutta enää he eivät ole tekemisissä urheilun kanssa.

”Lapsenlapsia on seitsemän. Vanhin on kahdeksanvuotias eli vielä ei voi sanoa tuleeko heistä urheilijoita missään lajissa”, Mäntymaa sanoo.

Oulussa Kärppien SM-liigajoukkueen päävalmentajana työskentelevällä Villellä, 39, on kaksi lasta. Seinäjoella asuvalla vanhimmalla tyttärellä on myös kaksi ja Pirkkalan kaksosilla yhteensä kolme lasta.

ESA Mäntymaa syntyi tammikuussa 1961 Nurmossa Seinäjoen kupeessa. Urheilu kiinnosti jo lapsena.

Pohjanmaalta kotoisin oleva pesismies Esa Mäntymaa löysi perheineen kodin Pirkkalasta vuosituhannen vaihteessa.

”Nurmossa lajivaihtoehtoja ei oikeastaan ollut kuin pesäpallo tai paini. Pesäpallo oli 1980-luvulla Seinäjoella valtalaji. Kun nykyisin menee Seinäjoelle, niin enemmän siellä näkee SJK:n kuin SMJ:n verkkareita”, Esa vertaa nykytilannetta aktiivivuosiinsa.

Mäntymaa pelasi Seinäjoen Maila-Jusseissa kymmenen kauden aikana 260 ottelua ja voitti seitsemän SM-mitalia, niistä kolme oli kultaisia.

Villekin ehti voittaa F-nuorissa SM-kultaa, mutta pesäpallo väistyi hänellä lopullisesti jääkiekon tieltä perheen muutettua Pirkkalaan.

MÄNTYMAA työskenteli viime kesään saakka Sanomilla mediamarkkinoinnissa.

”Aloitin työt Maikkarilla jo 90-luvulla ja myöhemmin mukaan tuli kaikki Sanomien lehdet ja muutkin mediat. Työ vei aikaa, mutta pesäpalloa olen aina seurannut jollain tavalla. Pirkkalan Kurikassa asuu entisistä SM-tason pelaajista Ari Etula. Myös Jukka Kuusisto asui siellä pitkään, mutta asuu nyt Härmälässä, Mäntymaa sanoo.

Kaksi SM-kultaa Alajärvellä voittanut Etula pelasi Manse PP:ssä suomensarjaa 2000-luvun alussa. Kuusisto pelasi Vaasan Mailassa sekä vuonna 1991 kaksi kertaa Mäntymaata vastaan myös Manse PP:n paidassa.

MANSE PP aloittaa lauantaina Superpesiksen finaalipelit Sotkamon Jymyä vastaan.

”Manse on nyt muutaman vuoden ollut huipulla ja voittanut yhden mestaruudenkin. Toivottavasti niitä tulee lisää, vaikka ei minulla oikeastaan ole enää suosikkijoukkuetta. SMJ on sitä aina, mutta Jussit pudotettiin pois Superpesiksestä kesällä”, Mäntymaa sanoo.