Onlyfans lisää suosiotaan alaikäisten keskuudessa Pirkanmaalla, sanoo mediakasvatuskouluttaja – ”Nuoret kokevat, että se on helppoa rahaa”

MLL:n mediakasvatuskouluttaja Veera Matilainen tietää Pirkanmaalta tapauksia, joissa nuori julkaisee kuvia vartalostaan maksua vastaan Onlyfans-palvelussa. Hän uskoo tapausten olevan vain jäävuoren huippu.

Onlyfansia kokeilevat nuoret saattavat jakaa palveluun kuvia vaikkapa jaloistaan, kertoo mediakasvatuskouluttaja Veera Matilainen. Toisaalta jotkut julkaisevat myös paljastavia kuvia.
EROOTTISISTA sisällöistä tunnettu Onlyfans-verkkopalvelu näyttää kasvattavan suosiotaan lasten ja nuorten keskuudessa Pirkanmaalla. Näin sanoo Mannerheimin lastensuojeluliiton (MLL) mediakasvatuskouluttaja Veera Matilainen.

Väite perustuu pirkanmaalaisten vanhempien havaintoihin, joita Matilainen on saanut kuulla pitämissään vanhempainilloissa. Kertomukset eivät ole Pirkkalasta, vaan lähikunnista. Toistaiseksi Matilainen on kuullut vain yksittäisistä tapauksista, mutta hän uskoo niiden olevan vain jäävuoren huippu.

”Olen luultavasti harvoja kouluttajia, jotka ovat tähän vielä Suomessa törmänneet. Onlyfans voi tulla isommaksi ilmiöksi lapsille ja nuorille, jos sen kanssa ei olla hereillä”, Matilainen sanoo.

Onlyfans on sisällönjakopalvelu, jossa julkaistaan tyypillisesti kuvia, videoita ja live-lähetyksiä maksaville tilaajille. Suurin osa sisällöstä on aikuisviihdettä ja erotiikkaa. Palvelun ikäraja on 18 vuotta.

MITÄ alaikäiset sitten tekevät Onlyfansissa? Matilainen on törmännyt Pirkanmaalla muutamiin tapauksiin, joissa nuori tyttö tai poika jakaa palveluun kuvia vartalostaan ja saa siitä rahaa.

”Ne voivat olla esimerkiksi kuvia jaloista. Jaettu sisältö voi olla jotakin muuta kuin paljastavaa”, Matilainen kuvailee.

”Nuoret kokevat, että se on helppoa rahaa: joku niiku hei maksaa tästä.”

Kuitenkin myös paljastavaa materiaalia julkaistaan.

”Paljon olen nähnyt, että pojat haluavat huomiota julkaisemalla kuvia paljaasta ylävartalosta. Tytöillä voi olla kuvissa tiukat topit päällä. Ihmiset voivat maksaa sellaisistakin kuvista. Nuoret voivat myös jutella kanavan tilaajille videoilla.”

Veera Matilainen on kouluvierailujensa ansiosta tuttu monelle Pirkkalan peruskoululaiselle. Elokuussa hän kiersi puhumassa ykkösluokkalaisille.
TILIN perustaminen Onlyfansiin vaatii henkilöllisyyden todistamista. Matilainen muistuttaa, että nuoret ovat kekseliäitä: tili voidaan perustaa 18-vuotiaan kaverin nimissä isommalla porukalla, jonka kesken tienestit jaetaan. Vanhempien kannattaa ylipäätään seurata nuoren pankkitilejä ja rahankäyttöä.

Teini-ikäisen puhelimen tutkimista Matilainen ei suosittele. Nuorille puhelin on niin henkilökohtainen laite, että sitä ei tulisi katsoa ilman nuoren lupaa. Jos vanhemmalla herää huoli nuoren toiminnasta netissä, asiasta tulisi yrittää puhua nuoren kanssa, vaikka se vaikealta tuntuisikin.

”Olen ohjeistanut vanhempia, että kannattaa lähteä keskustelemaan aiheesta avoimin mielin. ’Hei, olen kuullut tällaisesta Onlyfansista, onko sulla sellaista?’”

Vanhemman on myös tärkeää olla nuoren tukena, jos verkossa tulee vastaan ikäviä tilanteita. Kaikenlaisten medioiden käytölle voi luoda kotona yhteisiä sääntöjä, joita vanhemmatkin noudattavat ja näyttävät siten esimerkkiä.

TAMPEREEN Härmälässä asuva Matilainen on tuttu monille Pirkkalan koululaisille. Elokuussa hän kiersi jälleen puhumassa Pirkkalan ykkösluokkalaisille eri medioiden käytöstä ja toimintalogiikasta.

”Ykköset ovat tapittaneet minua silmät pyöreinä, kun olen kertonut, että palvelut on rakennettu koukuttaviksi ja että meidän on taisteltava vastaan. Mutta minusta lapsen ei tarvitse ottaa vastuuta itse riippuvuudestaan. Se on aikuisten tehtävä”, Matilainen sanoo.

Vanhempien valistaminen on osoittautunut Matilaisen mukaan vaikeaksi rastiksi. Ongelmaa on yritetty ratkoa MLL:ssä useiden työryhmien voimin. Pirkkalassakin on järjestetty takavuosina mediakasvatukseen liittyviä vanhempainiltoja, mutta vain harva on tullut kuulolle.

Omia tietoja pääsee päivittämään tiistaina 10. syyskuuta, kun Matilainen saapuu uuteen Pirkkala-saliin kertomaan aikuisille ajankohtaista tietoa nuorten suosimista sosiaalisen median alustoista.

Lapset mediassa – tiedätkö mitä lapsesi tekee digilaitteilla. Tietoisku Pirkkala-salissa (Verso-koulukampus, Urheilutie 7) ti 10.9. klo 17.30–19. Järj. Pirkkalan sivistystoimi, MLL Pirkkala, Pirkkala-seura ja LC Pirkkala/Naistenmatka.

Vanhempi, tunne ainakin nämä somet

Youtube. Videopalvelu. Lapsille sopimattomat sisällöt saa piiloon Youtube Kids -tilassa. Shorts-lyhytvideot kilpailevat nykyään Tiktokin kanssa.
Tiktok. Lyhyitä videoita, mm. haasteita ja tansseja. Kritisoitu äärimmäisestä koukuttavuudestaan ja kiinalaisomistuksesta.
Whatsapp. Viestipalvelu kahdenkeskiseen ja ryhmäviestintään lähinnä tuttujen kanssa. Uudehko Kanavat-ominaisuus mahdollistaa yhteydenpidon myös suurten ihmisjoukkojen ja uppo-outojen välillä.
Snapchat. Whatsappia pelillisempi ja julkisempi viestipalvelu, joka palkitsee jatkuvasta käytöstä pisteillä ja streakeillä. Pelimäisyys lisää koukuttavuutta.
Instagram. Kuvapalveluun jaetaan kuvia ja videoita mm. itsestä ja harrastuksista. Julkaisuihin voi tulla julmiakin kommentteja. Lapselle suositellaan yksityistiliä.
Onlyfans. Sisällöntuottajat tarjoavat tilaajille lähinnä eroottisia kuvia ja videoita maksua vastaan. Alaikäisiltä kielletty palvelu on löytänyt myös nuoria käyttäjiä.

Lähde: MLL:n mediakasvatuskouluttaja Veera Matilainen