Yhteiskunnan ennakoitavuus joutuu sivustakärsijäksi, kun ihmiset eivät uskalla vastata puhelimeen

Puhelinhaastatteluissa on aiempaa vaikeampi saada kasaan edustavaa otosta kansasta.

Moni jättää vastaamasta vieraasta numerosta tuleviin soittoihin. Kuvituskuva.

MUISTATKO vielä aikaa, kun puhelimeen uskalsi vastata huoletta? Nykyään moni suhtautuu tuntemattomasta numerosta tulevaan yhteydenottoon automaattisesti epäillen, kiitos säännöllisten markkinointi- ja huijaussoittojen. Näistä viimeksi mainitut tuntuvat vain runsastuvan ja valitettavasti kehittyvän aiempaa ovelammiksi. Puhelinhuijarit saattavat jo luontevasti ohjata puhelun kaverilta toiselle ja vakuuttaa hyvällä suomen kielellä, kuinka nyt olisi hyvä ryhtyä kiireellisiin toimiin omalta tililtä karkaamassa olevien rahojen turvaamiseksi.

Vaatii kylmäpäisyyttä, että näissä hetkissä tajuaa sulkea puhelun, ottaa yhteyttä omaan pankkiin ja varmistaa tilanteen sieltä.

Myös viestitse huijauksia tehdään yhä moninaisemmissa kanavissa ja yllättävienkin tahojen nimissä. Itse yllätyin taannoin saadessani Whatsapp-viestejä, joissa kyseltiin englanniksi, olenko yhä kiinnostunut hakemistani työpaikoista. Joita en ollut siis hakenut.

Huijausten sivustakärsijöiksi joutuvat paitsi viranomaiset tiedonantoineen, myös yhteiskunnan ennakoitavuus ja käsityksemme kanssaihmisistä. Viime aikojen vaaleissa on jo koettu yllätyksiä, kun puhelinhaastattelujen pohjalta tehdyt kannatuskyselyt heittävät isosti lopullisesta tuloksesta. Yhtenä selityksenä on tarjottu sitä, että puhelinhaastatteluissa on aiempaa vaikeampi saada kasaan edustavaa otosta kansasta.