Katso, miltä näyttää Pirkkalan uusi nuorisotila Nuppu – tiloissa on nuorten toivoma uutuus, joka yllättää toimittajan

Ensi viikolla aukeava nuorisotila Nuppu sijaitsee Vähäjärven koulun naapurissa Verso-rakennuksessa.

Nuoriso-ohjaajat Oona Lehtinen (vas.), Hannes Joutsi ja Venla Tuukkanen ovat valmiina vastaanottamaan tulijat Pirkkalan nuorisotilaan Nuppuun. Paikka löytyy Vähäjärven koulun naapurista Verso-rakennuksesta.

ENSIMMÄISENÄ huomion vangitsee koko seinän kokoinen graffiti. Avaran huoneen seinälle on maalattu värikkäin kirjaimin Pirkkalan uuden nuorisotilan nimi Nuppu.

Nimen lisäksi uutta on myös sijainti, sillä ensi viikolla avautuva nuorten olohuone löytyy jatkossa Vähäjärven koulun naapurista Verso-rakennuksesta. Avajaisia vietetään ensi torstaina, jolloin Nupussa tarjotaan kakkukahvit kutsuvieraille. Samana päivänä tiloihin pääsee tutustumaan osana Meidän Pirkkala -tapahtumaa, ja perjantaina nuorisotilassa järjestetään ensimmäinen nuortenilta.

”Luulen, että sitä odotetaan tosi paljon. Päivittäin täällä käydään kurkkimassa ja kyselemässä ’milloin aukeaa?'” Pirkkalan kunnan nuorisokoordinaattori Sanna Piispanen kuvaa tunnelmia avajaisten edellä.

Osa nuorista pääsi fiilistelemään uutta nuorisotilaa jo seinää koristavan graffitin maalauksen yhteydessä. Nuppu-teksti on tilan käyttäjien eli nuorten itsensä tekemä, ja se valmistui kolmen päivän aikana osana graffitipajaa. Innokkaista tekijöistä ei ollut pulaa.

”Kymmenen otettiin, ja se tuli heti täyteen. Halukkaita olisi ollut vieläkin lisää”, nuoriso-ohjaaja Venla Tuukkanen kertoo.

Nuorisokoordinaattori Sanna Piispasen mukaan Nuppu-nimi vaatii vielä totuttelua. ”Uusi aika, uusi nimi ja uudet kujeet”, hän ajattelee.

PIRKKALAN vanha nuorisotila Nasta sulkeutui toukokuun lopulla. Koska tila on kesäaikaan normaalistikin kiinni, vapaa-aikakeskuksella sijainneen vanhan nuorisotilan kiinnimenon ja Nupun avautumisen välille ei ehtinyt muodostua pitkää taukoa. Tila pyrittiin saamaan ”suhteellisen valmiiksi” jo ennen lomakautta.

”Syksy alkaa kuitenkin tosi nopeasti, kun koululaiset tulevat kouluun. Vähän oli toimitusviivettä joissakin kalusteissa ja jännäsimme, tuleeko kaikki ajoissa perille”, nuorisokoordinaattori Piispanen kertoo.

Muutossa neliömäärä ei juurikaan kasvanut, mutta valoisa tila on monella muulla tavalla vanhaa parempi. Verso-rakennuksen akustiikka kerää Piispaselta kehuja, minkä lisäksi Nuppu on fiksusti suunniteltu.

”Täällä ei ole sellaisia käytäviä tai hukkatilaa kuin vanhassa tilassa. Pohja on kokonainen ja avoin”, hän kehuu.

Biljardipöytä kuuluu nuorisotilaan. Pöytään nojaa nuoriso-ohjaaja Venla Tuukkanen (vas.) ja taaempana on Oona Lehtinen.

VASTAVALMISTUNEELTA tuoksuvan huoneen keskellä pelaajia odottaa nuorisotilojen klassikko, biljardipöytä. Nuoriso-ohjaajat nimeävät sen välittömästi myös nykynuorten suosikiksi.

”Ei ole varmaankaan sellaista nuorisotilaa, jossa ei ole bilistä”, nuorisokoordinaattori Piispanenkin miettii.

Harva pääsee iskemään biljardipalloa kotona, sillä pöydät ovat kalliita ja painavia tilasyöppöjä. Biljardipöydän kuljettaminen osoittautui ”kinkkiseksi” myös Pirkkalan nuorisotilan muuttaessa vapaa-aikakeskukselta Verso-rakennukseen.

”Montakohan miestä sitä kantoi?” Piispanen pohtii ja saa tilaa esittelemään saapuneissa nuoriso-ohjaajissa aikaan naurahduksia.

Biljardipöydän ohella uusiksi suosikeiksi ovat nousset konsolipelit. Nupun peliviihteestä pitävät huolen upouudet Nintendo Switchit ja Playstation 5 -laitteet, joita pääsee pelaamaan mukavalta näyttävissä tuoleissa loikoillen. Kysytyimpiä vaikuttavat olevan sellaiset pelit, joissa pääsee kilvoitteleman kaverin kanssa.

Nuoriso-ohjaaja Hannes Joutsin mukaan suosiossa ovat erityisesti ”jääkiekko ja jalkapallo”. Myös Sanna Piispanen nostaa esiin ”änärin” eli NHL-jääkiekkopelin suosion, minkä lisäksi nuorisotilassa on pelattu esimerkiksi tanssipelejä.

Meikkaus- ja kaunistautumispiste on Nupun uutuus.

NUPUN tiloista löytyy yllätys miespuoliselle toimittajalle, joka on vieraillut pirkkalalaisessa nuorisotilassa viimeksi 2000-luvun varhaisvuosina. Hieman suojaisempaan paikkaan on sijoitettu pieni kaunistautumis- ja meikkauspiste, josta löytyy meikkipeilin lisäksi esimerkiksi kihartimia ja kynsilakkoja.

”Nuorteen toiveestahan se on lähtenyt. He ovat vanhoissakin tiloissa tykänneet lakata kynsiä ja laittaa hiuksia, mutta siihen ei ole ollut omaa paikkaa. Sitä tehtiin vähän siellä täällä”, Piispanen kertoo.

Kekseliäs ajatus on myös valokuvaseinä, johon voi napsia otoksia talon omalla polaroid-kameralla. Piispasen mukaan ideana on, että seinälle voi kerätä esimerkiksi nuorten omia muistoja ja kuvia paikalla käyneistä vierailijoista.

Nuorisokoordinaattorin toive on, että sekä vanhat että uudet nuoret löytävät uutuuttaan kiiltävän Nupun.

”Kaikki nuoret vaan rohkeasti tutustumaan!” nuoriso-ohjaaja Hannes Joutsi kannustaa.

Nuorisotila Nuppu on avoinna perjantaista 30.8. alkaen keskiviikkoisin kello 13.30–16 (3.–6. lk.), perjantaisin kello 13.30–16 (3.–6. lk.) ja kello 17–22 (7. lk.>), lauantaisin kello 18–22 (7. lk.>), sunnuntaisin kello 13.30–16 (3.–6. lk.) ja kello 17–20 (9. lk.>).