40 vuotta sitten: Pysäköinti aiheuttaa Suupalla sumpun – ”Kauppaan ei kai aina tarvitse mennä autolla”

Lue, mistä Pirkkalassa puhuttiin vuonna 1984.

”Mistä menisin jo vastaan tulisin”, Pirkkalaisessa 30.8.1984 ihmetellään Suupan liikennettä.

Parkkipaikkojen Pirkkala

Pirkkalan keskustassa on parkkipaikkoja. Auton voi pysäköidä yhdelletoista pysäköintialueelle joista neljä on julkista ja loput seitsemän joko liikkeiden tai taloyhtiöiden pysäköintialueita. Silti autoilijat väittävät, että Suupalla on liian vähän tilaa! Varsinkin ruuhka-aikoina pysäköidään katujen varsille, vaikka pysäköinnin kieltävä merkki olisi metrin päässä.

Ruuhka-aikana Suupankujan ja Naistenmatkantien liikenne on varsinainen show. Sekä kevyt että raskas liikenne jonottaa vuoroaan risteyksissä, odottelee parkkipaikoille pääsyä, väistelee parikkipaikoilta tulijoita ja kiertelee katujen reunaan pysäköityjä autoja. Kaiken lisäksi seassa puikkelehtivat pyöräilijät, koulujen päättymisen aikoihin oikein laumoittain, ja jalankulkijat.

Keskusta näyttää ahtaalta ja parkkipaikat ovat aina täynnä. Kunnan virkailijoiden asuintalon takana ja koulukeskuksen edessä olevat paikat ammottavat autioina. Muutama auto siellä täällä osoittaa parkkipaikkojen tarpeellisuuden.

– –

Suupankujaa ei ole suunniteltu nykyisen kaltaiseen kovaan käyttöön. Kunnanarkkitehti Matti Roivaisen mukaan tie piirrettiin kevyenliikenteen väyläksi. Jo sana ”kuja” viittaa tähän. Nykyään tie on kuitenkin läpiajoväylä koska muuta tietä ei ole.

Suupankujan varsille ei kunnanarkkitehti Roivainen pitänyt pysäköintikieltoa ainoana vaihtoehtona. Nyt pysäköidyt autot hillitsevät liikenteen vauhtia, kun taas vapaa väylä olisi valmiina ehkä jo hurjasteluun.

Parkkipaikat, autiotkin, ovat tulleet jäädäkseen, mutta huolimaton ja yliolkainen autoilu voidaan poistaa. Kauppaan ei kai aina tarvitse mennä autolla. Jos autoa kuitenkin tarvitsee, onko sen välttämättä oltava sumpussa Suupalla.

Pirkkalainen 30.8.1984.

Lue kaikki 40 vuotta sitten -jutut täältä.