Koulu, päiväkoti, kirjasto, asuintaloja – Pakkalankulman kaava tänään kunnanhallituksen käsittelyssä

Pakkalankulman nimi tulee perimätiedon mukaan Pakkala-nimisestä ruotusotamiehestä -alueella viljelty maata 1700-luvulta.

Pakkalankulman kaava on etenemässä kohti valtuuston hyväksyntää ilman mainittavia muutoksia. Kunnanhallitus ottaa kaavaan kantaa maanantaina kokouksessaan.

PIRKKALAN kesälomalta palaava kunnanhallitus saa maanantaina eteensä Pakkalankulmalle isoa koulukompleksia, kirjastoa ja sekä kerros- että pientaloasutusta tarjoavan kaavaehdotuksen.

Kunnanhallitukselle esitetään, että kaava lähetettäisiin valtuuston hyväksyttäväksi ilman, että se asetetaan enää uudestaan nähtäville. Tämä siksi, että kaavaan on tehty vain vähäisiä muutoksia ehdotuksesta saatujen mielipiteiden ja lausuntojen perusteella.

Asemakaavaehdotuksesta saatiin kaksi osallisten muistutusta sekä viranomaislausunnot Pirkanmaan Ely-keskukselta, Pirkanmaan liitolta ja Pirkanmaan maakuntamuseolta, Pirkkala-Linnainmaa allianssilta sekä vammaisneuvoston ja Pirkkala-Seuran lausunnot.

MAAKUNTAMUSEO totesi lausunnossaan, että alueen maataloushistoria alkaa viimeistään 1700-luvulla, jolloin alueella on jo ollut pieniä peltoja ja niittyjä. Alueen kautta on lisäksi kulkenut Nuolialan kylästä Sääksjärven pohjoisrannalle vienyt tie, joka on merkitty 1700-luvun pitäjänkarttaan ja Kuninkaan tiekartastoon. Viimeistään 1900-luvun alussa kaava-alueelle on syntynyt torppa-asutusta.

Pirkkala-Seura pyysi pohtimaan alueen nimistöä ja ottamaan Kalliomäentien lisäksi mukaan muitakin viitteitä vanhaan historiaan.

”Kaava-alueella tiedetään asuneen hevoskärryjen, eli vossikoiden kuljettajia. Jossakin nimessä voisi tuoda tämän esiin; voisiko alueella olla vaikkapa olla Vossikka-ajurintie, Vossikka-ajurin aukio tai vastaava”, yhdistys ehdotti.

Pakkalankulman kaavan alue Naistenmatkantien varressa.

Seura toteaa, että perimätiedon mukaan Pakkalankulman nimi tulee Pakkala-nimisestä ruotusotamiehestä, jonka perheen sotilastorppa sijaitsi toisella puolen Naistenmatkantietä, nykyisen Pirjolantien kohdalla. Ennen vanhaan Pakkalantie jatkui Pyhäjärven rantaan nykyiselle Pereentielle eli vanhalle Pirkkalantielle saakka.

KALLIOMÄEN koulun tavoitellaan olevan käytössä jo vuonna 2027. Myös nyt Nuolialan koululla olevat kirjasto ja nuorisotila on määrä siirtää Kalliomäkeen.

Naistenmatkantien reunasta on varattu tontti senioritalolle.

Kaavaehdotus sisältää koulu- ja päiväkotirakentamista 24000 kerrosneliötä, yleisten rakennusten rakennusoikeutta 4500 neliötä ja asuinrakennusoikeutta 6400 kerrosneliötä.

Asukasmäärä lisääntyy noin 90:llä. Lisäksi voi rakentua palvelu- tai erityisryhmäasumista 30-60 asukkaan verran.