Loukonlahteen suunnitellaan Pirkkalan uutta urheilupyhättöä – ”Tarvitsemme yleisurheilukentän, jossa on suoritus- ja harjoittelupaikat kaikille lajeille”

Loukonlahden urheilupuiston hankesuunnitelman teko on parhaillaan käynnissä.

Pirkkalan kunta tekee paraikaa Loukonlahden liikuntapuiston hankesuunnitelmaa. ”Tarvitsemme yleisurheilukentän, jossa olisi suoritus- ja harjoittelupaikat kaikille lajeille”, Pirkkalan Pirkkain yleisurheilujaoston puheenjohtaja Roosa Malm sanoo. Taustalla näkyy Loukonlahden nykyinen urheilukenttä.

PIRKKALAN Loukonlahteen suunnitellaan uutta urheilupuistoa, jonka hankesuunnitelmien on tarkoitus valmistua tämän syksyn aikana. Liikuntapaikan yleis- ja rakennussuunnitteluun on kunnan budjetissa varattu yhteensä 200 000 euroa, joista 150 000 euron osuus sijoittuu tälle vuodelle ja 50 000 euron summa ensi vuodelle.

Kaavoituksessa alue on mitoitettu niin, että sinne mahtuu yleisurheilun tarpeisiin sopiva urheilukenttä, luonnonnurmikenttä, keinonurmikenttä, hiekkakenttä ja kaksi pienempää nurmikenttää. Tällöin Loukonlahdessa voitaisiin pelata esimerkiksi jalkapalloa, pesäpalloa, amerikkalaista jalkapalloa sekä harrastaa yleisurheilua.

Loukonlahteen voisi nousta myös yksityinen sisäliikuntahalli. Paikoitusalueella olisi tilaa noin 220 henkilöautolle ja kuudelle bussille.

Loukonlahden asemakaavan muutoksesta on valitettu hallinto-oikeuteen, jossa asian käsittely on yhä kesken. Urheilupuistohankkeen toteuttaminen edellyttää Loukonlahden kaavan vahvistumista.

Asemakaavassa on mukana hahmotelma siitä, miltä Loukonlahteen suunniteltu urheilupuisto voisi valmistuessaan näyttää. Kuva: Pirkkalan kunta

TÄLLÄ hetkellä Pirkkalassa yleisurheillaan pääosin keskuskentällä. Pirkkalan Pirkkain yleisurheilujaoston puheenjohtajan Roosa Malmin mukaan nykyiset olosuhteet asettavat pirkkalalaiselle yleisurheilulle merkittäviä rajoitteita.

”Keskuskenttä on sellaisessa tilassa, että kilpatoiminta on mahdotonta”, Malm kertoo.

Tekonurmen asentamisen jälkeen kentällä ei ole enää pystynyt heittämään kiekkoa, keihästä tai moukaria, sillä heittovälineet vahingoittaisivat tekonurmen pintaa. Sisäkäyttöön tarkoitettujen välineiden käyttäminenkään ei onnistu, koska kentän reunoille asennettujen aitojen takia heittoihin ei voi ottaa vauhtia. Kentältä puuttuu myös seiväshyppypaikka.

Yleisurheilulajeista keskuskentällä pystyy harrastamaan tällä hetkellä esimerkiksi pituushyppyä, korkeushyppyä, kuulantyöntöä sekä juoksulajeja. Kentällä on kuitenkin nykyään harvinaiseksi käynyt tiilimurskapinta, johon liittyy omat hankaluutensa.

”Sinänsä se on alustana hyvä juosta ja jalalle ergonominen, mutta se vaatisi, että se pidetään kunnossa. Se on sääolosuhteille tosi altis”, hän kuvaa.

Nykyiset olosuhteet mahdollistavat harrastetoiminnan pienille lapsille ja isoille massoille, mutta kilpailuhenkisemmät nuoret joutuvat lähtemään muihin seuroihin. Siksi Malmin mukaan olisi tärkeintä saada harjoitteluolosuhteet kuntoon.

Loukonlahden kenttäsuunnitelmat herättävät yleisurheilujaoston puheenjohtajassa toiveikkuutta, johon sekoittuu ripaus skeptisyyttä.

”Ennen kuin näen omin silmin ja pääsen kentälle kävelemään, en usko, että se tapahtuu. Nyt ollaan kuitenkin ehkä minun aikanani pisimmällä näissä hankkeissa, joten vähitellen usko vahvistuu.”

Pirkkalan kunnan budjetissa ja taloussuunnitelmassa vuosille 2025-26 ei ole varattu rahaa itse rakentamiseen.

Pirkkalan Pirkkain pesäpallonaiset pelaavat suomensarjan kotiottelunsa Loukonlahden kentällä. Pirkkain puheenjohtaja Antti Tölli toivoo, että Loukonlahden mahdollisesti rakennettavaan urheilupuistoon voitaisiin tehdä myös miesten otteluihin sopiva täysimittainen pesäpallokenttä. Kuva on Pirkkain kesäkuussa pelatusta ottelusta Rauman Feraa vastaan.

PIRKKALALAISET urheiluseurat ovat päässeet esittämään Loukonlahden urheilupuistoon liittyviä toiveitaan seuraparlamentissa, joka eri urheiluseurojen välinen yhteistyöelin. Seuraparlamentti kokoontui viimeksi keväällä, ja Pirkkalan Pirkkain puheenjohtaja Antti Tölli uskoo seurojen kokoustavan jälleen syyskaudella.

”Seuraparlamentin ja seurojen toivomus on, että käytäisiin mahdollisimman avointa keskustelua. Silloin tulisi huomioitua kaikkia asiat, joihin voi vielä tässä kohtaa vaikuttaa”, Tölli sanoo.

Esimerkiksi hän nostaa alueelle suunnitellun pesäpallokentän yksityiskohdat. Keväällä seuraparlamentille esitellyssä suunnitelmassa pesäpallokenttä oli naisten kentän kokoinen, mikä rajaisi pois mahdolliset miesten pesäpallo-ottelut.

”Kustannus ei ole enää tuossa kohtaa iso, jos tehdään muutaman metrin isompi kenttä”, hän miettii.

Tölli kuvaa kenttähankkeen saamaa vastaanottoa seuraparlamentissa ”tosi hyväksi”. Suunnitellun kokonaisuuden on hänen mukaansa kuvattu olevan hieno ja sijainnin mainio. Suunnitteluvaihe on erityisen tärkeä, jotta lopputuloksesta saataisiin eri seurojen ja lajien kannalta mahdollisimman onnistunut.

”Että olisi mahdollisimman hyvä kerrasta”, Tölli toivoo.

Liikunta- ja urheilupuiston toimintojen yleissuunnitelmavaihtoehdossa runkona on yleisurheilukenttä ja jalkapallon sekä kenttäpelit mahdollistava sisähalli. Pesäpalloa voitaisiin pelata pienemmällä hiekkakentällä. Kuva: Pirkkalan kunta