Silmät avoinna sabotöörien varalta

Metsässä kulkeva henkilö on todennäköisesti marjastaja, mutta hiippareita voi olla muitakin.

Suomen kriittinen infra, kuten sähköverkko, on ollut tähän asti vaarassa vain myrskyjen takia. Nykyisin tahalliseenkin vahingoittamiseen on riski. Kuvan linja kulkee Pirkkalassa lähellä lentoasemaa. Kuva: Antti Jokinen

PIRKANMAALAISTEN turvallisuudesta huolehtivat tahot neuvovat kansalaisia pitämään silmänsä avoinna. Suomessa on kohdattu outoja tapahtumia. Janakkalassa kaadettiin telemasto, Pirkanmaalla on tunkeuduttu vesihuoltolaitosten tiloihin, nettiin kohdistuu hyökkäyksiä…

Euroopassa eletään poikkeuksellisessa tilanteessa. Venäjän hyökkäys Ukrainaan tuo mukanaan monenlaisia ”sivuilmiöitä” maan toteuttaessa tai ainakin lietsoessa typeriä ja vakavia kiusantekoja monissa maissa.

Tunteet ovat pinnassa ja tilannetta käyttävät hyväksi jos jonkinlaiset häiriköt ja ääriryhmät ajaakseen omia agendoitaan tai yksinkertaisesti purkaessa pahaa oloaan.

Vaikka poliisiviranomainen neuvoo kansalaisia pitämään nyt silmänsä auki, niin ylilyönteihin ei ole syytä. Jokainen outo auto tien reunassa ja ihminen metsässä ei ole sabotööri – todennäköisemmin kyse on marjastajasta. Tietyllä tapaa helpottava on sekin tieto, että Itämeren kaasuputken rikkoi kiinalaisalus todennäköisesti myrskyn tuomien vaikeuksien takia eikä tahallaan.

POLIISILLA on kansalaisten valveillaoloa pyytäessään vastuunsa toimia oikealla tavalla, jos kansalainen ilmoittaa epäilyttävästä havainnosta. On syytä kuunnella ja tehdä tarkistus, jos viitteitä siihen on.

Liian usein soittajan viesti on, että poliisi ei halunnut edes kuunnella, kun oli muita kiireitä.