Eskarin Nuolialan koulussa aloittavan Eelin, 6, repussa komeilee tunnetun videopelin nimi – mutta jännittääkö ensimmäinen koulupäivä rehtoria?

Nuolialan koulussa Pirkkalassa on tänä syksynä liki 800 oppilasta. Heistä esikoululaisia on kuutisenkymmentä.

Nuolialan koulussa eskarin aloittavan Eeli Heinosen, 6, uudessa koulurepussa toistuvat Minecraft-videopelin teemat.

ESIKOULULAISTEN määrän väheneminen Pirkkalassa ei näy ainakaan Nuolialan koulussa. Niin paljon uusia eskarilaisia on pakkautunut keskiviikkoaamuna koulurakennuksen pihamaalle.

Alueen täyttää vilkas rupattelu, kun menneen kesän tapahtumista poristaan uusien ja vanhojen kaverien kanssa. Toimittajan kuulemissa puheissa vilisevät kesämuistot, joista monissa toistuvat käynnit Särkänniemessä.

Yksi eskarin tänä syksynä aloittavista on 5-vuotias Amelia Ahlstedt. Hänen koulumatkansa on lyhyt, sillä opinahjo sijaitsee lähimetsikön toisella puolella.

”Käytiin äidin kanssa ostamassa kaikki eskaritarvikkeet”, Amelia kertoo ja esittelee kimaltelevaa reppuaan. Sinne kätkeytyvät samalla kauppareissulla ostetut puukynät.

Uuden repun on hankkinut myös toinen tuore eskarilainen, 6-vuotias Eeli Heinonen. Hänen repussaan lukee kirkkailla kirjaimilla Minecraft. Kyseessä on suosittu videopeli, josta on tehty lukematon määrä erilaisia oheistuotteita.

”Se on Mine!” Eeli täsmentää toimittajalle painokkaasti.

Amelia Ahlstedtin, 5, mukaan esikoulun aloittaminen tuntuu hyvältä. Osansa lienee sillä, että hän tuntee entuudestaan monia muita samassa päiväkotiryhmässä olleita.
Helmi, 9, (vas.) ja Iines Niittymäelle, 7, Nuolialan koulu on jo entuudestaan tuttu. Helmillä on edessään neljäs luokka, kun taas Iines menee kakkosluokalle.

NUOLIAN koulun rehtorin Teemu Kerosen mukaan koulun oppilasmäärä on pysynyt aikaisempaan nähden kutakuinkin ennallaan. Koulussa on tänä syksynä hieman vajaa 800 oppilasta, joista eskarilaisia on reilu kuutisenkymmentä.

”Se on sopiva määrä meidän tiloihin”, Keronen kertoo.

Kouluarki päästään rehtorin mukaan käynnistämään ”iloisessa tilanteessa”, sillä yhtenäiskouluelämä on Nuolialassa asettunut uomiinsa. Koulussa on oppilaita aina eskarilaisista yhdeksänteen luokkaan asti.

Mutta jännittääkö uuden lukuvuoden alkaminen rehtori Kerosta?

”Ei”, hän naurahtaa. ”On mukava saada oppilaat takaisin kouluun. Se on kiva päivä, kun oppilaat tulevat iloisella mielellä takaisin – talo täyttyy lapsista, nuorista ja äänistä. Työvuosia on niin monta takana, että varsinaista jännitystä ei ole.”

Opettaja Jaana Pessi (vas.) piteli käsissään kookasta kylttiä, jotta ykkösluokkalaiset löytäisivät ensimmäisenä kouluaamunaan oikeaan paikkaan. Hänen vieressään on erityisopettaja Iina Pohjoisvirta.

TOISELLE puolelle koulurakennusta ovat kerääntyneet ykkösluokkalaiset ja alakoululaiset kuudenteen luokka-asteeseen saakka. Heidän syksyn ensimmäinen koulupäivänsä alkaa hieman eskarilaisia myöhemmin eli kello kahdeksalta.

Monet vanhemmista oppilaista käyskentelevät pihalla tottuneesti, ja onpa joku ehtinyt valloittamaan jo kiipeilytelineen huipunkin. Pihan laitamilla on kuitenkin joukko ykkösluokkalaisia, joilla edessä on ensimmäinen oikea koulupäivä. Ilmassa väreilee molemminpuolinen jännitys, kun monet vanhemmista valokuvaavat opintien ykkösluokalla aloittavia lapsiaan.

Kun kello lyö lopulta kahdeksan, on tullut virallisesti aika aloittaa syksyn ensimmäinen koulupäivä. Pihalle jää vilkuttamaan joukko vanhempia.

Useimmilta lapsilta vilkutus taitaa kuitenkin jäädä huomaamatta – niin innokkaasti sankka lapsijoukko katoaa koulun uumeniin.

Helka Toivola, 7, aloittaa tänä syksynä Nuolialan koulussa ensimmäisen luokan.