PUUSKUTUKSEN keskellä koukut ja suorat napsahtelevat pistehansikkaisiin. Nyt ei kuitenkaan olla hienhajuisella kellarisalilla, vaan lyönnit heiluvat kookkaisiin käsineisiin kauppakeskus Veskan yläkerrassa Pirkkalassa.
Ympäristön lisäksi jotakin epätavallista on myös lattialla taiteilevissa pareissa. Yhdessä nurkkauksessa hanskoja heiluttaa pieni poika vanhemman miehen kanssa, toisaalla taas nyrkkeilytekniikkaa harjoittelee häntä hieman iäkkäämmältä vaikuttava tyttö – hänkin aikuisen seurassa.
OLLAAN Partolaan huhtikuussa muuttaneella Stars Gym -kuntonyrkkeilysalilla, joka on erikoisuus kahdessa mielessä. Paikka on keskittynyt pelkästään kuntonyrkkeilyyn, minkä lisäksi se toimii poikkeuksellisessa kauppakeskusympäristössä.
Salille on kokoontunut heinäkuisena iltapäivänä perhekuntonyrkkeilytunneille aikaisemmin osallistuneita sekä harrastuksen syksyllä aloittavia pareja. Näillä tunneilla kuntonyrkkeilemään pääsevät yhtäaikaisesti aikuiset ja lapset.
Tänä keväänä perhekuntonyrkkeilyn on aloittanut Jani Haikonen, joka harrastaa yhdessä 7-vuotiaan poikansa Topi Haikosen kanssa.
”Pääsee elämään lapsuusajan Mike Tyson -muistoja ilman, että tarvitsee pelätä oman nenän puolesta”, jo aikaisemmin aikuisten puolella kuntonyrkkeillyt Haikonen hehkuttaa harrastusta.
KUNTONYRKKEILYSSÄ on kyse nyrkkeilystä ilman kontaktia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että lajia harrastetaan esimerkiksi lyömällä parin pitelemiin pistehansikkaisiin. Samalla treenataan nyrkkeilyn tekniikkaa, mikä onnistuu vaikka oman lapsen kanssa.
Aikaisemmin Hatanpäällä toimineen Stars Gymin Anne ja Pasi Keinästä voi pitää harrastuksen konkareina, sillä he ovat pyörittäneet pelkästään kuntonyrkkeilyyn keskittynyttä salia neljän ja puolen vuoden ajan. Anne Keinänen on toiminut kuntonyrkkeilyohjaajana 15 vuotta.
Vaikka kuntonyrkkeilyn suosio on viimeisten vuosien aikana kasvanut tasaisesti, siihen liittyy silti yhä joitakin harhaluuloja. Eräs niistä kytkeytyy Pasi Keinäsen mukaan harrastuksen kuviteltuun vaarallisuuteen. Kuntonyrkkeily on kontaktitonta, joten se sopii yrittäjien mielestä esimerkiksi monille olkapää- ja selkävaivaisille.
”Moni luulee, että jos on selkävaivoja, ei voisi tulla kuntonyrkkeilyyn. On kuitenkin päinvastoin ja esimerkiksi kierrot tulevat hallitusti”, Anne Keinänen kertoo.
Toisaalta kuntonyrkkeily mielletään usein naisten lajiksi. Anne Keinäsen mukaan totta onkin, että naisia näkyy kuntonyrkkeilysaleilla miehiä enemmän. Hänen mielestään harrastus sopii silti erinomaisesti kaikille.
”Meidän saliin kohdistuva ennakkoluulo on, että tämä on vaan naisille ja kevyttä läpsyttelyä. Ei pidä paikkansa! Miehet, welcome kokeilemaan! Meillä on hikitakuu myös miehille.”
STARS Gymin yrittäjien mukaan kuntonyrkkeilyn suosiota vauhdittavat nyrkkeilyn paikalliset supertähdet. Sellainen on ollut esimerkiksi tamperelainen Mira Potkonen.
”Jos ajattelee viimeaikaisia suomalaisia nyrkkeilyn olympiamitalisteja, niin Mira Potkonen aloitti kuntonyrkkeilyllä”, Pasi Keinänen muistuttaa.
Useimmille kuntonyrkkeilijöille on silti tulevan olympiauran sijaan tärkeintä päästä purkamaan stressiä turvallisessa ympäristössä ja kuluttaa samalla hieman kaloreja. Harrastajien ikähaarukka ulottuu vanhempiensa kanssa perhetunneilla hikoilevista lapsista yli 70-vuotiaisiin.
”Kun pääsee turvallisesti vaikka säkkiä mättämään, niin täältä lähtiessä on paljon parempi fiilis”, Anne Keinänen lupaa.
SALILLA näkyvien paitojen märät selkämykset vahvistavat, että kuntonyrkkeilyssä tulee todella hiki. Kuntoilun lisäksi harrastuksessa tuntuu olevan kyse myös yhdessäolosta.
”On tärkeää, että muksu liikkuu itsekseen, mutta että päästään myös yhdessä tekemään ja hikoilemaan”, poikansa kanssa harrastava Jani Haikonen vahvistaa.
Meeri Haarla-Malinen on käynyt perhekuntonyrkkeilemässä aikaisemmin vanhemman lapsensa kanssa. Poika jatkoi kuntonyrkkeilyä nuorten ryhmässä, mutta nyt Haarla-Malisen mukana on hänen 11-vuotias tyttärensä Lilja Malinen.
”On kiva tehdä lapsen kanssa yhdessä juttuja”, hän kertoo.
”Jostakin syystä tämän kautta tulee rohkeutta itsellekin.”