Pian käyttöön otettavan Pirkkalan vapaa-aikakeskuksen laajennuksen moderni arkkitehtuuri ja väri säväyttävät – ”Parantaa olosuhteita tosi paljon”

Kahden viikon kuluttua käyttöön otettava Pirkkalan vapaa-aikakeskuksen laajennusosa on jo ehtinyt säväyttää ohikulkijoita värillään ja arkkitehtuurillaan. Pihatöiden valmistuttua ympäristö saa viimeisen silauksensa.
PIRKKALAN vapaa-aikakeskuksen laajennusosa pyritään ottamaan käyttöön parin viikon kuluttua 19. elokuuta. Tällöin keskuksen suuressa palloilusalissa alkavat pyöriä koulujen, varhaiskasvatuksen ja seurojen vuorot.

”Rakentaminen on sujunut tietojeni mukaan aikataulussa. Rakennus on määrä luovuttaa virallisesti kunnalle 12. elokuuta. Tämän jälkeen on ohjelmassa kalustusta ja muuta kuntoonlaittoa ennen avausta”, kertoo Pirkkalan kunnan vapaa-aikapalvelujen päällikkö Tero Saatsi.

Pirkkalan keskusta saa laajennusosan myötä toisen suuren palloilusalin naapurissa olevan vanhemman vapaa-aikakeskuksen salin naapuriin. Rakennukset ovat yhteydessä toisiinsa sisäkautta, mutta molemmilla on myös omat sisäänkäynnit.

”Näyttää tosi hyvältä. Laajennus muodostaa hienon kokonaisuuden vanhan puolen kanssa. Liikunnan olosuhteet paranevat tosi paljon”, Saatsi toteaa.

Uuden rakennuksen isossa palloilusalissa on muovilattia ja vanhassa parketti. Tämä profiloi Saatsin mukaan saleille hiukan erilaista käyttöä.

Pirkkalan vapaa-aikakeskuksen laajennusosa on viimeistelyä vaille valmis. Rakennuksen Pyhäojan puoleisessa päädyssä tehtiin töitä tähän malliin tiistaina.

”Paikalliset seurat tekevät vuorojen käytön osalta keskenään hyvää yhteistyötä. Laajennus on aika lailla salibandyn ehdoilla tehty, joten salibandy keskitetään sinne, kun taas esimerkiksi PJK pelaa futsalia parketilla”, Saatsi poimii.

VAPAA-AIKAKESKUKSEN molempien salien vuorot on Saatsin mukaan varattu ja sama on tilanne koulujen liikuntasaleilla.

”Vuorojen haku alkavalle talvikaudelle oli keväällä. Ei siellä tyhjiä rakoja ole. Tosin kun seurat nyt ovat vastaanottaneet vuoronsa, niin esimerkiksi joukkueiden määrän täsmentyessä joitain vuoroja saattaa vapautua. Kannattaa olla yhteydessä tilanvarauspalveluihimme ja kysyä mahdollisia vapautuneita vuoroja”, Saatsi opastaa.

Koulujen liikuntasalien vuorot ovat Pirkkalassa paikallisille seuroille maksuttomia. Vapaa-aikakeskuksessa salivuorot ovat maksullisia. Paikallisille käyttäjille hinta on halvempi kuin kunnan ulkopuolisille.

”Haasteenahan vuorojen jaossa on se, että kaikki haluaisivat ne ns. prime timeen eli kello 17 ja 20 välille ja siksi tulee päällekkäisiä toiveita. Sijoitamme noille tunneille ensin lasten ja nuorten vuorot ja aikuisten vuorot sitten myöhemmäksi”, Saatsi toteaa salien iltakäytöstä.

Päivällä vapaa-aikakeskuksen salit ovat ahkerassa koulujen, varhaiskasvatuksen ja muiden ryhmien käytössä. Vapaa-aikakeskuksen vanhassa osassa on kuntosali ja laajennusosasta löytyy myös juoksusuora ja pienempi ”voikkasali”.

Katso tästä Pirkkalaisen jutusta vapaa-aikakeskuksen laajennuksen tarkempi esittely.

ENTÄ rakennuksen ulkoasu? Se erottuu arkkitehtuuriltaan selkeästi viereisestä vanhasta liikuntatalosta, joka on 2000-luvun alun tuote. Rakennuksen ulkopinnan ruskea väri on mielenkiintoinen ja vaihtelee riippuen katselukulmasta.

”Arkkitehtuuri miellyttää minua. Muistaakseni on niin, että julkisivun ulkoasu elää ajan myötä”, Tero Saatsi tuumaa.

”Käytämme koko vapaa-aikakeskuksesta (vanha osa+laajennus) nimeä Pirkkalan vapaa-aikakeskus Varpu”, hän lisää.

Vapaa-aikakeskus on osa kampusaluetta, joka ennen tunnettiin koulukeskuksena. Sitä vastapäätä ovat Pirkkalan lukio ja uusi koulutiloja, päiväkodin ja kulttuuri-salin sisältävä Verso-rakennus.

Koko alueen piha- ja vihertyöt kestävät vuoteen 2025 asti. Tuolloin valmis lopputulos on kaikkien arvioitavissa.