Kaija Lindholm ehti olla Hyrsingissä opettajana viidellä vuosikymmenellä – muutaman vuoden kuluttua koulurakennuksen jatko on puntarissa

Eläkkeelle jäävä Lindholm muistaa, kuinka järjestäjä ilmoitti entisaikaan välitunnin päättyneeksi lehmänkellolla.

Veeti-Pekka Tanskanen (vas.) ja Jere Kujansuu piipahtivat Hyrsingissä entisellä koulullaan, kun eläkkeelle huomenna jäävä opettaja Kaija Lindholm vietti läksiäispäiväänsä.

HYRSINGIN koululla kaikki ei ole ihan ennallaan, kun Pirkkalan lukuvuosi käynnistyy viikon kuluttua keskiviikkona.

Konkariopettajaksikin tituleerattu luokanopettaja Kaija Lindholm jää eläkkeelle virallisesti huomenna 1. elokuuta. Hän ehti opettaa haja-asutusalueella sijaitsevan Pirkkalan pienen kyläkoulun lapsia viidellä eri vuosikymmenellä.

Avoin kahvihetki eläkkeelle jäännin kunniaksi pidettiin jo kesän alkaessa Hyrsingin koululla.  Iltapäivän aikana oli mahdollista tulla paitsi muistelemaan menneitä, myös katsomaan, miltä koulu näyttää tänä päivänä.

Anu Toivonen (keskellä) muisteli lämmöllä kouluvuosia Hyrsingissä. Molemmin puolin konkariopettajat Kaija Lindholm ja Seppo Ylinen.

Sosiaalisessa mediassa ja viidakkorummun kautta jaettu kutsu tavoitti hyvin sekä entisiä että nykyisiä hyrsinkiläisiä. 

”Tämä osoittautui oikein leppoisaksi tavaksi tavata tuttuja vuosikymmenten varrelta. Kiitokset vielä kaikille!”, opettajanuransa Nuolialan koululla vuonna 1986 aloittanut Lindholm kiittelee.

OSA koululla piipahtaneista oli käynyt Hyrsingin koulua jo paljon ennen kuin Lindholm siirtyi sinne opettajaksi vuonna 1990.

”He tulivat aikoinaan minulle tutuiksi oppilaiden vanhempina tai isovanhempina. Kylällä asuu useita perheitä, joita olen opettanut kahdessa polvessa.”

Hyrsingin entinen oppilas, pelimannina tunnettu Kalervo Kytölinna kävi koululla, kun opettaja Kaija Lindholm kahvitti väkeä. Kytölinna on ollut mukana istuttamassa koulun pihassa edelleen seisovaa suurta koivua. 

Mukana oli myös 1990-luvun sekä kuluvan vuosituhannen oppilaita sekä niin entisiä kuin nykyisiäkin kollegoita. Muistamisia ja iloisia kohtaamisia on tullut vielä pitkin kesää.

VUOSIKYMMENTEN varrella koulun arki on Lindholmin mukaan muuttunut.

”Opettajajohtoisesta opetuksesta on siirrytty oppilaita aktivoivaan tyyliin. Oppilaat ovat nykyään enemmän mukana opetuksen suunnittelussa, toteuttamisessa ja arvioinnissa.”

Vielä 1990-luvun alussa Hyrsingissä oli käytössä lehmänkello, jota järjestäjävuorossa oleva oppilas kilisytti oven suulla välitunnin päättymisen merkiksi. Jo hyvän aikaa sitten välituntikello on vaihdettu sähköiseksi. 

Kellon ääni kantautuu myös koulun lähellä asuvan Lindholmin kotipihaan.

”Eläkepäivät koittavat virallisesti nyt elokuun alusta. Oloneuvoksettarena ei enää tarvitse kellon tahtiin toimia. Mitenköhän kauan kestää, että totun siihen”, Lindholm pohtii pilke silmäkulmassa.

HYRSINGIN koulutalo on nykyisin hallinnollisesti osa Kirkonkylän koulua. Koulun oppilasmäärien kehitys on syynissä vuoteen 2028 asti ja koulutalon jatkomahdollisuudet puntaroidaan tulosten perusteella, todetaan Pirkkalan kunnan viime vuonna hyväksymässä sivistyspalveluiden selvityksessä.

Lukuvuoden aloitus Pirkkalan esiopetuksessa, perusopetuksessa ja lukiolla ke 7.8. klo 8-9.