Tiesitkö, että kotirintaman Martat tekivät sota-ajan Pirkkalassa korvaamatonta työtä? Tutkimaton historia herää eloon Tuulan ja Denin uutuuskirjassa

Pirkkalassa toimi sota-aikana kolme marttayhdistystä, jotka auttoivat pyörittämään arkea kotirintamalla.

Suupantorilla juhlistettiin tämän viikon perjantaina Martan päivää 125-vuotiaan marttatoiminnan kunniaksi. Denise Gauffin-Kostilainen (vas.) ja Tuula Palo olivat tapahtumassa myymässä uutta Kotirintaman Martat Pirkkalassa – Pirkkalan Marttayhdistys vuosina 1939–1944 -kirjaa, jolla kunnioitetaan myös Marttojen juhlavuotta.

PIRKKALAN Marttayhdistyksen vaiheet vuosina 1939–1944 on taltioitu tuoreeksi kirjaksi. Kiitos historiallisesti arvokkaasta työstä kuuluu Tuula Palolle ja Denise ”Deni” Gauffin-Kostilaiselle, jotka ovat tutkineet sota-ajan Marttojen vaiheita viiden vuoden ajan.

Sykäys projektiin syntyi Pirkkalan Marttayhdistyksen 85-vuotisjuhlaa varten esiin kaivetuista vanhoista kirjoista. Siivu sota-ajan arkista historiaa oli taltioitunut kellastuneisiin teoksiin, jotka pitivät sisällään esimerkiksi yhdistyksen iltojen pöytäkirjoja, toimintakertomuksia ja vanhoja valokuvia. Lisävalaistusta ajan tapahtumiin tuli muun muassa Marttaliiton ja Marttapiirin kiertokirjeistä.

”Uppouduin aiheeseen, sillä jollakin tavalla se oli niin oma maailmansa. Paikka paikoin siihen samaistui – ihan kuin olisi mukana ollut”, Palo kuvaa löytöretkeä sota-ajan marttatoiminnan maailmaan.

Kauniisti käsinkirjoitettujen muistiinpanojen tulkitseminen oli toisinaan vaivalloista mutta palkitsevaa, sillä kirjojen lehdille oli taltioitunut myös palanen kirjoittajien persoonallisuutta.

”Viehättävää on, että Marttojen illoissa sihteeri vaihtui. Myös käsialat muuttuivat, ja tapa kirjata asioita vaihtui persoonan mukaan. Se oli äärimmäisen mielenkiintoista”, Gauffin-Kostilainen kertoo.

Denise Gauffin-Kostilainen ja Tuula Palo tutkivat kirjaa varten esimerkiksi Pirkkalan Marttayhdistyksen arkistoista löytyneitä yhdistyksen kokouspöytäkirjoja.

GAUFFIN-KOSTILAISEN ja Palon mukaan aihetta sota-ajan marttatoimintaa on tutkittu valtakunnallisestikin hyvin niukasti. Martat ovat jääneet historiankirjoituksessa Lottien toimintaa käsittelevän kirjallisuuden varjoon, vaikka toiminta oli valtakunnallisesti hyvin laajaa ja järjestö jo tässä vaiheessa pitkäikäinen.

Pelkästään Pirkkalassa toimi sota-aikana kolme marttayhdistystä, joiden toiminnassa oli vuodesta riippuen mukana 100–200 naista. Heidän toimintansa oli arjen elämän tukemista ja avustamista kotirintaman puolella.

Kun ensimmäiset reserviläiset lähtivät Haikan kartanon portilta syksyllä 1939 kertausharjoituksiin ja joutuivat suoraan rintamalle, heillä ei ollut välttämättä mukanaan kunnollisia varusteita. Apuun tulivat Martat.

”Sieltä alkoi tulla viestiä, että tarvitaan sukkia. Martat tarttuivat tähän ja alkoivat kutoa kauhealla vauhdilla sukkia syksyä kohden”, Palo kuvaa.

”Siellä missä on puute ja tarve, niin siihen vastataan”, hän tiivistää toiminnan ajatuksen.

Denise Gauffin-Kostilainen ihailee sodanaikaisten Marttojen tilanteenlukutaitoa. Se korostui esimerkiksi Marttojen antamassa naapuriavussa.

”On ollut tietynlainen asenne ja alttius, että jos minä voin auttaa, niin minä autan”, hän kuvaa.

Kaikki Martat eivät päässeet osallistumaan sodan aikana yhdistyksen marttailtoihin, sillä heillä oli hoidettavinaan myös kodin lukuisat työt ja velvollisuudet. Kokouksiin menneet hakivat niistä Palon ja Gauffin-Kostilaisen mukaan ennen kaikkea vertaistukea.

”Kirjoista ei tule esille tunnelma ja se, mistä keskusteltiin. Kun ajattelee järjellä, niin kyllähän he hakivat toisistaan tukea kokouksen pitämisen lisäksi”, Palo miettii.

Pula-ajan keittokirjat antoivat niukkuuden aikoina ohjeita, siihen miten ruoka saadaan riittämään. ”Pula-ajan ruoka-ohjeita” -teoksen kirjoittaja Saimi Latonen toimi Denise Gauffin-Kostilaisen mukaan kouluttajana monissa marttailloissa.

MUTTA mitä opittavaa meillä olisi tänä päivänä kotirintamalla uurastaneilta Martoilta?

”Yhteisöllisyys on tärkeää ja myös auttamisen halu, joka korostuu tässä mielestäni hyvin voimakkaasti”, Tuula Palo miettii.

Kirjan tekemistä ovat varjostaneet negatiiviset uutiset koronaviruspandemiasta Ukrainan sotaan. Silloin psyyke ei Denise Gauffin-Kostilaisen mukaan kestänyt palaamista aikaan, jolloin Marttojen arkisen elämän päällä leijui konkreettinen, näkyvä uhka.

Kun Gauffin-Kostilainen sukelsi takaisin elintarvikepulan ja säännöstelyn leimaamiin sotavuosiin, hän huomasi ajatusmaailmansa muuttuneen. Kaupassa Gauffin-Kostilainen pohti, tarvitsemmeko todella tätä kaikkea.

”Huomaan hirveän usein sisäisesti protestoivani sitä. Me pärjäisimme paljon vähemmällä.”

Martat myyvät kirjaa seuraavaksi 29.8. kello 17.30–19.00 kunnantalo Tiiman aukiolla Pirkkalassa. Teoksen hinta on 12 euroa Marttaliiton jäsenille ja muille 15 euroa. Tämän jälkeen kirjoja saa ostaa jäsenilloista ja olemalla yhteydessä kirjoittajiin.