Museokonkari ylisti pirkkalalaista kohdetta Helsingin Sanomissa – ”Arvostus tuntui todellakin hyvältä”, Sinikka Vihmari kertoo

Kotimuseo Metsärinteen Sinikka Vihmari kutsuu myös paikalliset tutustumaan museon tarjontaan.

”Olemme tienneet, että olemme erikoinen paikka”, Kotimuseo Metsärinteen Sinikka Vihmari kertoo. Hän on loihtinut miehensä Pekka Vihmarin kanssa Aniaan museokokonaisuuden, jossa riittää rakennuksia ja nähtävää. Taustalla mustamakkaratehdas. Kuva: Sanni Harmanen

PIRKKALAN Aniassa sijaitseva Kotimuseo Metsärinne sai heinäkuussa upeaa tunnustusta, kun yli tuhannessa museossa Suomessa vieraillut Hannu Tuominen nosti pirkkalalaisen kotimuseon Helsingin Sanomissa kymmenen suosittelemansa kohteen joukkoon.

Sinikka ja Pekka Vihmari ovat museokonkari Tuomisen mukaan tehneet ”melkoisen kulttuurityön” kunnostamalla Sinikan isoäidin aikaisen rakennuksen museokäyttöön. Hän ylistää Kotimuseo Metsärinnettä lehdessä ”idylliseksi, vanhanajan tunnelmaa huokuvaksi kotimuseoksi”.

”ARVOSTUS tuntui todellakin hyvältä”, Kotimuseo Metsärinteen Sinikka Vihmari kertoo Pirkkalaiselle.

Yhdessä miehensä Pekka Vihmarin kanssa Sinikka on loihtinut museokokonaisuuden, jossa riittää rakennuksia ja nähtävää. Hän vahvistaa, että kotimuseon rakennusten eteen on paiskittu kosolti töitä. Kotimuseo kätkee sisälleen esimerkiksi remontoidun verstaan, jossa toimii mustamakkaramuseo.

”Ihmiset ihmettelevät, että täällä on vielä tällainenkin. On savusaunaa, on mummon syntymäpirttiä eli rakennuksia on kaikenlaisia”, Sinikka kuvaa museokävijöiden tavallisia tunnelmia.

VAIKKA pirkkalalainen kotimuseo on nyt saanut valtakunnallista tunnustusta, se ei ole Sinikka Vihmarin mukaan näkynyt vielä kävijämäärissä.

”Kaikki omat kyläläisetkään eivät ole vielä käyneet. Ihmiset saattavat arastella, jos he ovat kovin läheltä”, hän miettii.

Museo on Vihmarin mukaan ”periaatteessa aina auki”, sillä se sijaitsee Sinikan ja Pekan pihapiirissä. Mikäli aukiolosta haluaa saada varmuuden, tilanteen voi varmistaa etukäteen puhelimella.

Hannu Tuomisen hän kutsuu uusintakäynnille Kotimuseo Metsärinteen rakennuksiin, sillä kokenut museoiden kiertäjä ei ole vielä nähnyt tiloihin kunnostettua mustamakkaraverstasta.

”Ei tarvitse ujostella”, Sinikka Vihmari vinkkaa myös pirkkalalaisille.

Kotimuseo Metsärinne ja mustamakkaramuseo (Anian rantatie 1138). Museo on syksyyn asti auki sovittaessa, mutta paikalle voi saapua ilman etukäteisilmoitustakin. Yhteydenotot: 044 5747001.

LUE MYÖS: Pirkkalan maaseudulla piilee pala mustanmakkaran historiaa – Kunnostettu verstas esittelee perinneherkun historiaa ja tarmokkaan naisen elämäntyötä