”Kyllä minulta on kysytty, että enkö sitten kevyempää harrastusta keksinyt” – Kiita Vesander ja Julia Somerola kantavat arkkua vieraiden ihmisten hautajaisissa

Pirkkalan seurakunnassa on havahduttu viime vuosina siihen, että hautajaisten saattoväestä ei usein löydy tarpeeksi arkunkantajia. Vapaaehtoisten arkunkantajien ryhmä perustettiin keväällä.

Kiita Vesander (vas.) ja Julia Somerola kiinnostuivat vapaaehtoisten arkunkantajien ryhmästä heti, kun kuulivat, että sellaista oltiin perustamassa Pirkkalaan.
KUN Kiita Vesander oli lapsi, hän leikki barbeilla usein hautajaisia. Yksi nukeista sai kunnian olla suvun mummo, jonka kuolemaa surtiin kerta toisensa jälkeen.

Vesanderilla oli suuri suku, joten hautajaisissa tuli vierailtua pienestä pitäen. Kuolemasta tuli tuttu, arkinen asia.

Tämä tausta voi osaltaan selittää, miksi Vesander, 43, päätti heti lähteä mukaan, kun kuuli Pirkkalan seurakunnan hakevan vapaaehtoisia arkunkantajia. Tampereella asuva ja sosionomi-diakoniksi opiskeleva Vesander on aiemmin työskennellyt Pirkkalan seurakunnassa muun muassa maahanmuuttajatyön parissa ja kerhojen vetäjänä.

”Kyllä minulta on kysytty, että enkö sitten kevyempää harrastusta keksinyt. Kuolema on nykyihmiselle usein kaukainen asia. Itse olen ollut aina vähän utelias kuolemaa ja siihen liittyviä traditioita kohtaan”, Vesander sanoo.

VAPAAEHTOISET arkunkantajat voivat auttaa sellaisissa hautajaisissa, joissa saattoväen puolesta ei ole saatavilla tarpeeksi kantajia. Seurakunta perusti ryhmän keväällä, ja siihen löytyi nopeasti noin 10 jäsentä.

”Koronan aikaan eräs, joka on nykyään ryhmässä mukana, lähestyi minua ja kysyi, onko Pirkkalassa tällaista ryhmää. Hän oli muuttanut Pirkkalaan muualta ja oli toiminut omassa kotiseurakunnassaan vastaavassa ryhmässä. Hän koki arkunkannon kunniatehtävänä”, kertoo seurakunnan vapaaehtoistoiminnan vastaava Anna Riuttamäki ryhmän perustamisesta.

”Toisaalta me olemme jo pari vuotta sitten havahtuneet siihen, että on yhä enemmän omaisia, joilta ei omasta takaa löydy tarpeeksi arkunkantajia. Taustalla voi olla monia tekijöitä. Perheet ja suvut ovat ylipäätään pienentyneet, tai saattajat voivat olla niin iäkkäitä, etteivät kerta kaikkiaan kykene arkkua kantamaan.”

Omaiset voivat pyytää tällaisissa tilanteissa apua seurakunnalta, joka puolestaan välittää tiedon arkunkantajien tarpeesta vapaaehtoisten viestiryhmään.

Kiita Vesander (vas.) ja Julia Somerola jännittivät molemmat tahoillaan, tulisiko vapaaehtoisten arkunkantajien ryhmään muita naisia.

TÄHÄN mennessä vapaaehtoisia kantajia on ollut mukana kolmissa tai neljissä hautajaisissa. Tamperelainen Julia Somerola, 31, on osallistunut arkunkantoon nyt kahdesti.

Sairaanhoitajana työskentelevällä Somerolalla on kokemusta työstä palliatiivisella osastolla, joten hänellekään kuolema ei ole aiheena vieras. Hänestä arkunkantajana toimiminen on konkreettinen lähimmäisenrakkauden teko.

Pirkkalan seurakunta tuli Somerolalle tutuksi jo aiemmin hänen asuessaan Härmälässä ja osallistuessaan seurakunnan aikuisten toimintaan ja hänen lastensa käydessä seurakunnan kerhoissa.

”Pirkkalan seurakunnan toimintaan on ollut helppoa tulla mukaan, ilmapiiri on ollut vastaanottavainen”, Somerola sanoo.

ENNEN tositoimiin ryhtymistä arkunkantajat käyvät läpi seurakunnan järjestämän koulutuksen.  Koulutuksessa käydään läpi niin hautajaisten kulkua kuin arkun nostoon ja kantamiseen liittyviä asioita. Vapaaehtoiset pääsevät muun muassa harjoittelemaan painoilla täytetyn malliarkun kantamista.

Lisäksi vapaaehtoisia muistutetaan siitä, että kantamiseen saa osallistua niin usein tai harvoin kuin itse haluaa. Kantaminen kannattaa jättää väliin esimerkiksi, jos epäilee, että jokin hautajaisissa voisi nostattaa tunteet liikaa pintaan kyseisellä hetkellä.

Seurakunnan Riuttamäki muistuttaa, että arkunkantajat eivät ole omillaan koulutuksen jälkeenkään. Hautajaisten herättämiä ajatuksia voi tarvittaessa purkaa yhdessä papin kanssa.

”Ei tarvitse miettiä, onko naisista siihen.”
Kiita Vesander
ENSIMMÄISET kantokokemukset ovat olleet Julia Somerolalle ja Kiita Vesanderille hyviä.

”Ensimmäinen kerta jännitti, kun olin ainoa vapaaehtoinen kantaja paikalla. Toisella kerralla tunsin jo tietäväni, mitä teen”, Vesander sanoo.

Tehtävä ei ole tuntunut henkisesti tai fyysisesti rankalta, vaan pikemminkin arvokkaalta ja tärkeältä.

Hautajaisia enemmän Vesander ja Somerola jännittivät etukäteen sitä, olisiko vapaaehtoisten arkunkantajien ryhmässä muita naisia heidän itsensä lisäksi. Oli iloinen yllätys, kun ryhmästä noin puolet oli työikäisiä naisia.

ANNA Riuttamäen havaintojen mukaan moni hämmästyy, kun kuulee, että myös naiset voivat kantaa arkkua. Hän pohtii, että syynä saattaa olla käsitys tehtävän fyysisyydestä.

Pirkkalan seurakunnalla ei ole vaatimuksia kantajien koolle. Myöskään kuntosalilla käymistä ei vaadita.

”Arkussa pääpuoli painaa enemmän kuin jalkapuoli, joten riskimmät kantajat sijoitetaan pääpuoleen. Kantaessa myös katsotaan, että parit olisivat samankokoiset”, Riuttamäki kertoo.

Kiita Vesander kannustaa kaikkia kiinnostuneita mukaan toimintaan.

”Ei tarvitse miettiä, onko naisista siihen”, Vesander naurahtaa.