Ei muuta kuin Salmiselle

Kirjoittaja Arto Köykkä on entinen Pirkkalan pappi, joka kirjoittaa näkövinkkeleitä vaihdellen.

OLI ensimmäinen aamu, kun järjestin lapsia aamulla hoitoon. Epätoivoisena laskeskelin, kuinka monta sukkaa ja vaatekappaletta joutuisin pukemaan ennen kuin oltaisiin seuraavassa kesälomassa. Kaurapuuron keittäminen ei tuntunut yhtään helpommalta.

Sitä valmistaessani totesin, että minun olisi tarkistettava tiettyjä näkemyksiäni. Niinpä lähdin Suupalle Salmisen kodinkoneliikkeeseen hankkimaan mikroaaltouunia.

Puolelta päivin meillä oli mikro. Se oli yksinkertaisinta mallia. Siinä valittiin täystehon ja sulatuslämmön välillä ja mekaanisesta vivusta määritettiin aika. Sormen ei tarvinnut digitaalisesti tökkiä.

MEILLE hankittiin Salmiselta aivan kaikki: televisiot, pesukoneet, polkupyörät, imurit, pakastimet ja erinäistä pikkutavaraa. Muualle menemistä ei edes harkittu.

Jounin ja Pekan kanssa puhuttiin niin kuin kavereiden kanssa jutellaan. Lisäksi oli kolmas, sinänsä asiallinen mies, joka jäi vähän vieraammaksi. Alkuaikoina liikkeessä oli myös Vanha Salminen. Alakerrassa oli pyöräkorjaamo, jonka maksut hoidettiin yläkerrassa, mutta käsittääkseni se oli eri firmaa. Hinnoista ei tarvinnut neuvotella, koska se oli aina sopiva.

Muualle menemistä ei edes harkittu.
TIETOKONEET olivat ostojeni ainoa poikkeus, koska ne hankin muualta. Ne olivat siihen aikaan käytöshäiriöisiä oikuttelijoita, joiden kanssa todellinen spesialistikin oli ymmällään.

Toisaalta juuri tietokoneisiin liittyy kuvaava tapaus. Siskoni soitti perjantaina, että tarvitsisi nopeasti tulostimen. Iltapäivä oli pitkällä, ja niin päätin mennä Salmiselle.

Katselin ainoaa esillä ollutta tulostinta. Jouni kysyi, liitettäisiinkö printteri pöytäkoneeseen vai kannettavaan. Vastasin että kannettavaan, ja Jouni vastasi, että siinä tapauksessa hän kieltäytyi myymästä. Kannettavien kanssa oli ollut ongelmia. Lähdin siitä kaupunkiin, mutta luottoni oli vain vahvistunut, jos siinä mitään vahvistumisen tilaa enää oli.

SALMISTA on tässä helppo kiitellä, koska vältyn tekstimainonnalta. Liikettä kun ei enää ole. Suupan uusista rakennussuunnitelmista ei löytynyt sille sopivaa liiketilaa.

Eikä pidä kuvitella, että tämä kuvaukseni olisi vain menneiden aikojen ihannointia. Edelleen täällä kotikylällä on luotettavia, paikallisia firmoja, joissa voi asioida niin kuin kavereiden kanssa. Jätän kuitenkin nimeämättä niitä, koska en harrasta teksteissäni niin sanottua kaupallista yhteistyötä.