Tredun uusin Pirkkalan-toimipiste ei hiljene kesälläkään – Tällaista on opiskelu koulussa, jossa oppilas voidaan lähettää toiselle puolelle maata viemään autonrenkaita

Tredu on pyörittänyt toimipistettä Jasperintiellä reilun kahden vuoden ajan.

Tredun uudempi toimipiste Pirkkalassa sijaitsee Jasperintien ja Lentoasemantien risteyksessä.
KOULUT ovat hiljentyneet kesälomien viettoon, mutta jossakin vielä aherretaan. Tampereen seudun ammattiopiston eli Tredun toimipisteellä Jasperintiellä opiskelijoita on työn touhussa myös kesällä.

Tredun logistiikan koulutusympäristön tiimivastaava, lehtori Harri Nurmela kertoo, että kaksi opiskelijaa pesee ja tarkastaa kesäkuukausina autonrenkaita Nuori yrittäjä -yrityksensä kautta.

”Ja suurin osa opiskelijoistammehan on kesätöissä tienaamassa osaamispisteitä. Eli koulu pyörii kesälläkin”, Nurmela sanoo.

TREDUN Jasperintien toimipiste sijaitsee moottoritien kupeessa, vilkkaan Lentoasemantien varrella. Moni ajaa rakennuksen ohi päivittäin tietämättä, mitä sen seinät pitävät sisällään.

Se ei ole ihme, sillä toimipiste on suhteellisen uusi. Tilat otettiin käyttöön alkuvuodesta 2022. Nurmela kertoo, että ensimmäiset kaksi vuotta ovat sujuneet hyvin.

”Sijaintimme on aivan kymppi, ja oppilaat sekä henkilökunta ovat ottaneet homman haltuun.”

Jasperintiellä voi opiskella logistiikan perustutkinnon, josta työllistytään esimerkiksi kuljetus- ja sisälogistiikan alalle. Opiskelijoista voi tulla esimerkiksi kuorma-auton, yhdistelmäajoneuvon tai linja-auton kuljettajia taikka varastoinnin ammattilaisia.

Lehtori Harri Nurmela uskoo opiskelijoiden olevan motivoituneita oppimaan, kun töitä tehdään oikeiden asiakkaiden kanssa.
MERKITTÄVÄ osa Jasperintien toimipisteen arkea ovat yhteistyökuviot. Oppilaitos tekee yhteistyötä useiden toimijoiden kanssa, joiden renkaita Tredu varastoi, huoltaa ja kuljettaa asiakkaan tilausten mukaan.

Säilytyksessä toimipisteellä on arviolta tuhansia renkaita.

”Neliömme ovat kohtuu tehokkaassa käytössä, olemme niin sanotusti loppuunmyytyjä. Se on oppilaiden syytä, he ovat hoitaneet hommat hienosti”, Nurmela kehuu.

Oppilaat pääsevät soveltamaan teoriaopintojensa sisältöä käytäntöön jo opintojen aikana. Yhteistyökumppaneiden renkaita varastoidaan ja huolletaan. Kun yritys tarvitsee renkaat toiselle puolelle Suomea, opiskelija saattaa lähteä viemään niitä yhdessä ajo-opettajan kanssa. Yhdellä ja samalla kuljetuskeikalla opitaan paitsi ajamista, myös tavaroiden käsittelyä, tilauksen luovuttamista ja kuittausten ottamista rahtikirjaan.

Nurmela uskoo, että oikeiden asiakkaiden palveleminen lisää motivaatiota.

”Oppilaat tykkäävät tehdä työtä, jolla on merkitystä ja jonka tuloksen näkee.”

Lehtori Harri Nurmela esitteli Tredun Jasperintien toimipisteen toimintaa 8.-luokkalaisille Yritysralli-tapahtumassa toukokuussa. Kuvassa Nurmelaa kuuntelee Vähäjärven koulun 8C-, 8D- ja 8E-luokkien oppilaita.
ASIAKKAIDEN palaute opiskelijoiden työn jäljestä on ollut Nurmelan mukaan kiittävää. Joskus tulee rakentavaa palautetta, kuinka asiat voisi ensi kerralla tehdä paremmin. Sekin on lehtorista vain hyvä: yritykset osallistuvat samalla oppilaiden opettamiseen.

”Asiakkaat tietävät, että me olemme koulu ja meillä on aina jatkuva perehdytys käynnissä. Mutta asiakkaat on valittukin tarkoin harkiten”, Nurmela sanoo.

Pian rengasvarastolla käy taas vilinä. Elokuussa logistiikan perustutkinnon suorittamisen Pirkkalassa aloittaa 20 uutta opiskelijaa.