Yöllinen kokoontumisajo aiheutti häiriöitä Pirkkalassa ja Härmälässä – Poliisi on havainnut miittien määrässä yllättävän muutoksen

Ilmoitusten mukaan ajoneuvoista esimerkiksi soitettiin musiikkia niin kovaa, että ikkunalasit helisivät.

Poliisi sai viikonlopun miitistä useita ilmoituksia. Kuvituskuva: Sebastian Stenvall
POLIISI hälytettiin viikonloppuna rauhoittelemaan autojen ja kaksipyöräisten ajoneuvojen kokoontumisajoa Tampereen Härmälään ja Pirkkalaan. Rikoskomisario Markus Antila kertoo, että miittiin osallistui kymmeniä ajoneuvoja, mutta kuitenkin alle sata.

Antilan mukaan poliisi sai lauantaina iltakymmenen aikaan useita ilmoituksia Härmälän Ilmailunkadulle kokoontuneiden ajoneuvojen ja kuljettajien aiheuttamista häiriöistä. Ilmoitusten mukaan ajoneuvoista esimerkiksi soitettiin musiikkia niin kovaa, että läheisissä asunnoissa ikkunalasit helisivät.

Myöhemmin osa kokoontumisajon osallistujista siirtyi Pirkkalan puolelle Jasperintielle, jossa muun muassa ajeltiin väärällä kaistalla, keulittiin ja poltettiin kumia. Poliisi oli paikalla Jasperintiellä puolenyön aikaan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Kaikkiaan poliisitehtävä kesti noin neljä tuntia iltakymmenestä alkaen.

Poliisi totesi miittiä seuratessaan liikenneturvallisuuden vaarantamista ja muutamia kulkuneuvon kuljettamisia oikeudetta. Lisäksi kirjattiin yksi epäilty rattijuopumus.

Kokoontumisajosta kertoi ensin Aamulehti.

”Järjestäjillä voi olla tahtotilana järjestää mukava tapahtuma, mutta jotkut rikkovat heidän itsensä asettamia sääntöjä, jos olen sosiaalisen median keskusteluista oikein ymmärtänyt.”
Markus Antila
AUTOJEN, mopojen ja muiden moottoriajoneuvojen kokoontumisajot eli miitit ovat olleet jokakesäinen ilmiö jo ainakin korona-ajasta lähtien. Osallistujat ovat Antilan mukaan tyypillisesti nuoria aikuisia. Miiteissä on usein läsnä vaaratilanteen ainekset, kun ajoneuvoilla kiihdytellään ja tehdään temppuja yleisillä alueilla ja suuren ihmisjoukon keskellä.

Antila kuitenkin kertoo, että häiriötä aiheuttavien kokoontumisajojen määrä näyttää tänä kesänä vähentyneen huomattavasti edellisvuosista. Osittain kyse voi olla hänen mukaansa poliisin valvonnasta, mutta myös miittien järjestäjien omista huonoista kokemuksista.

”Monet nuoret varmaan kokevat, että mukava yhteinen toiminta on heidän itsensäkin keskuudessaan saanut huonoa mainetta. Järjestäjillä voi olla tahtotilana järjestää mukava tapahtuma, mutta jotkut rikkovat heidän itsensä asettamia sääntöjä, jos olen sosiaalisen median keskusteluista oikein ymmärtänyt. Siinä on hälventynyt into järjestää”, Antila sanoo.

Antila muistuttaa, että moottoriajoneuvojen miiteistä on mahdollista tehdä mukavia sosiaalisia tapahtumia, jos ne tehdään yhteisten pelisääntöjen mukaisesti ja turvallisesti.

”Kehottaisinkin, jos miittejä halutaan järjestää, että poliisiin kannattaisi olla yhteydessä. Viranomaiset voisivat avustaa, ja yhdessä voitaisiin tehdä turvallisia ja miellyttäviä tapahtumia.”

Lue myös: ”On vain ajan kysymys, koska joku oikeasti loukkaantuu tai kuolee näissä kokoontumisissa” – Pirkkala on yksi houkuttelevimmista kohteista hurjille kokoontumisajoille Tampereen seudulla