Pirkkalalainen Eveliina Salonen on frisbeegolfin supertähti, joka on nähnyt läheltä lajin räjähdysmäisen kasvun – urallaan hänellä on vielä yksi unelma

Takamaalla asuva Eveliina Salonen on voittanut frisbeegolfin EM-kultaa ja kahminut menestystä major-turnauksissa. Maailmanmestaruus häneltä puuttuu – toistaiseksi.

Ammatikseen frisbeegolfia pelaavan Eveliina Salosen vuosi on ollut täynnä menestystä. Heinäkuun alussa hän heitti uransa viidennen Suomen mestaruuden, ja aikaisemmin keväällä Salonen juhli arvostetun major-turnauksen voittoa Yhdysvalloissa.
EVELIINA Salonen ei ehdi viettää Kurikan frisbeegolfradalla Pirkkalassa kauaakaan, kun häntä tullaan jo onnittelemaan.

Onnentoivotuksiin on syytä, sillä heinäkuun alussa Pirkkalan Takamaalla asuva Salonen voitti uransa viidennen frisbeegolfin Suomen mestaruuden. Yhtä paljon mestaruuksia on vain kahdella muulla naispelaajalla.

Salosen frisbeegolfvuosi on ollut muutenkin menestyksekäs. Keväällä hän vietti kolme kuukautta Yhdysvalloissa kiertäen lajin kovimpia kilpailuja, ja frisbeegolfin kotimaasta tuliaisena oli muun muassa major-turnauksen ykköstila. Arvostettuun major-voittoon ei ole Salosen lisäksi pystynyt yksikään toinen kotimainen pelaaja. Saloselle voitto oli jo toinen.

SUOMALAISTA frisbeegolfhistoriaa kirjoittanutta Salosta voi perustellusti kutsua lajinsa kotimaiseksi supertähdeksi. Hänen uransa alkoi kuitenkin samalla tavalla kuin monen sunnuntaiheittelijän: puhtaasti harrastusmielellä ja kaverin kanssa.

”Asuin silloin Valkeakoskella, ja meillä oli tylsää. Meidän lähellemme oli tullut ysiväyläinen rata. Löysimme huoltoaseman lelufrisbeet ja menimme niiden kanssa sinne”, hän kertoo.

Salosen mukaan kumpikaan kaksikosta ei tiennyt lajista alkuvaiheessa yhtään mitään. Nopeasti frisbeegolf veti kuitenkin mukanaan.

”Jotenkin siihen jäi koukkuun, ja olinkin joka päivä siellä.”

Äkkiä hän huomasi olevansa myös hyvä. Nuorempana motocrossia ja jalkapalloa harrastaneen Salosen kilpaileminen frisbeegolfissa muuttui tavoitteellisemmaksi lukioikäisenä.

”Kun aloin pelaamaan enemmän Euroopassa ja Jenkeissä, niin silloin huomasin, että siihen kannattaa panostaa. Sitä ennen se oli sitä, että kavereiden kanssa pidettiin hauskaa, pelattiin kierroksia ja käytiin välillä kilpailuissa”, Salonen kuvaa.

Salonen on kärsinyt urallaan puttikammosta, jossa on kyse jonkun helpon asian muuttumisesta vaikeaksi. ”Kun olet yksin treenaamassa, niin se onnistuu. Sitten kisassa sinulla ei ole mitään kontrollia ja et tiedä, mitä tapahtuu. Siitä tulee yhtäkkiä mahdotonta ja et tiedä miksi”, hän kuvaa.
FRISBEEGOLFISTA on vain muutamassa vuodessa tullut suomalaisten suosikkilaji. Esimerkiksi 11–15-vuotiaiden poikien keskuudessa se on viimevuotisen tutkimuksen mukaan jo kolmanneksi suosituin liikuntamuoto.

24-vuotias Eveliina Salonen on ollut aitiopaikalla todistamassa ja rakentamassa lajin nousua.

”Silloin kun aloitin, ihmiset eivät tienneet lajista. Oli se mielikuva, että kannetaan muovipussissa kiekkoja ja kaljoja puistossa. Veikkaan, että nykyään ihmiset ymmärtävät jo paremmin”, hän havainnoi asenteissa tapahtunutta muutosta.

Salosen mukaan koronapandemialla oli osansa lajin suosion kasvussa.

”Kun muut lajit suljettiin, tuntui, että tämä räjähti. Siitä eteenpäin on ollut aikamoista nousukiitoa.”

LAJIN suosion myötä frisbeegolfhuipuista on tullut tähtiä, jotka villitsevät esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Salonen suhtautuu itse someen rennommin ja kertoo lisäävänsä sinne materiaalia silloin kun huvittaa. Hän kuitenkin tunnustaa sosiaalisen median merkityksen frisbeegolfin suosion kasvussa.

”Some on niin iso osa nuorten arkea. Siellä se leviää äkkiä”, hän miettii.

Myös pirkkalalaisesta itsestään on tullut lajihuippu, jota saatetaan tulla jututtamaan kadulla. Salosen aloitellessa uraansa idoleita oli tarjolla vähemmän.

”Nyt on paljon enemmän kaikkea somessa, niin lajia on helpompi seurata. Silloin sekin oli paljon pienempää.”

Eveliina Salonen kuvailee Kurikan frisbeegolfrataa Pirkkalassa kivaksi ja haastavaksi.
FRISBEEGOLFARI Salonen muutti Pirkkalaan viime vuonna. Ahkerasti eri urheilulajeja harrastava monitaituri hehkuttaa vuolaasti kunnan sijaintia palvelujen äärellä.

”Pelaan padelia, golfia ja frisbeegolfia, niin ne ovat kaikki tuossa motarin varrella. Sijainti on täydellinen”, hän kertoo. Frisbeegolfia Salonen harjoittelee useimmiten Tampereen Ruotulassa ja Nokian DiscGolfParkissa, minkä lisäksi frisbeegolfari pelaa kilpailullisesti padelia Padel Tampereen naisten liigajoukkueessa.

Sijainnin ohella Salonen kiittelee Pirkkalan sopivaa kokoa.

”Olen Valkeakoskelta kotoisin, ja se on pieni paikka. Pirkkalakin on rauhallinen, mutta kuitenkin lähellä Tamperetta”, hän vertailee.

Sattumoisin Salosen koti sijaitsee melko lähellä Kurikan frisbeegolfrataa. Aivan jokaviikkoinen vieras hän ei Pirkkalan omalla radalla ole, vaikka ammattilaisen mielestä se onkin ”kiva ja haastava rata”.

”Mutta ei ehkä kilpatasollisesti”, Salonen lisää.

EVELIINA Salonen on ehtinyt urallaan saavuttamaan liki kaiken mahdollisen, ja hän on nuoresta iästään huolimatta Suomen kaikkien aikojen parhaita frisbeegolfareita. Onko Salosella vielä urallaan jäljellään toteutumattomia haaveita?

”Maailmanmestaruus”, hän toteaa ykskantaan.

Tänä vuonna MM-kilpailut järjestetään Yhdysvalloissa, mutta vuoden kuluttua tittelistä kisataan poikkeuksellisesti Euroopassa. Silloin MM-kisat järjestetään Pirkkalan naapurissa Nokialla.

Ehkä tuolloin Eveliina Salonen saa uralleen upean kruunun, ja maailmanmestaruus matkaa Rajasalmen sillan yli Pirkkalaan.

Eveliina Salonen

24-vuotias frisbeegolf-ammattilainen.

Kotoisin Valkeakoskelta, mutta asuu Pirkkalan Takamaalla.

Frisbeegolfin viisinkertainen Suomen mestari (2024, 2022, 2017, 2016, 2015), MM-hopeamitalisti (2019) ja EM-kultamitalisti (2016).

Voittanut vuosina 2018 ja 2024 lajin major-turnauksen.

Harrastaa frisbeegolfin lisäksi esimerkiksi padelia, crossfitia ja golfia.

Jutun tietolaatikossa ollut virheellinen tieto korjattu 29.8. kello 8.30. Salonen voitti MM-hopeaa vuonna 2019, ei vuonna 2021, kuten jutussa aikaisemmin virheellisesti kerrottiin.