Kolisevista keihäistä kauniisiin kyyhkyihin – tältä näytti Reipin vallannut Rautakauden Birckala

Rautakauden Birckalan sunnuntai alkoi sateisena, mutta sää parani iltapäivää kohti.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on rautakausi-taistelunaytos-kuva-sebastian-stenvall-1024x681.jpg
Taistelunäytökset olivat vetonauloja myös Rautakauden Birckala -tapahtumassa. Taiston tauottua soturit antautuivat yhteishalaukseen muinaisen Freija-jumalan kunniaksi.

RAUTAKAUDEN Birckalan toisen tapahtumapäivän aamupäivänä tuuli tuivertaa viikinkileirissä. Aamu on valjennut Pirkkalan Reipissä epävakaisena, mutta viikinkitelttojen edustalla parveilee jo sankka joukko aikakauden asuihin sonnustautuneita historianelävöittäjiä.

Täksi vuodeksi Muinaismarkkinoista Rautakauden Birckalaksi muuntunut muinaistapahtuma vaikutti pysyneen hyvässä mielessä ennallaan. Taatun suosion saivat esimerkiksi viikinkimiekkailuseura Birckalan kaartin taistelunäytökset, jotka houkuttelivat Sepän pajan pallolle roiman määrän muinaisista taisteluista kiinnostunutta kansaa. Tänä vuonna yhteenotot olivat aikaisempaa kookkaampia, joten keihäät kolisivat yhteen entistä näyttävämmin.

VAIKKA Rautakauden Birckalan sunnuntaipäivä käynnistyi sateisena, tapahtuman lauantaita päästiin viettämään enimmäkseen suotuisassa säässä. Myös sunnuntaina sää parani sateisen aamupäivän jälkeen. Se näkyi välittömästi kävijämäärässä, sillä jo puolenpäivän jälkeen Anian rantatiellä jonotti kosolti tapahtumaan saapuneita autoja.

”Alkaa selkenemään. Ihmiset seuraavat nykyään niin tarkkaan säätiedotuksia”, tapahtumaviikonloppua Birckalaiset-yhdistyksen muinaiskylässä viettänyt Tiia Kauppinen arvioi.

Pirkkalalainen Elvi Holmberg, 8, sai lähettää yhdessä muiden avustajien kanssa viestikyyhkyt matkaan.
Mia Säterin (vas.) ja Hanna Auramon mukaan Kuokantalo-ruokakojun hittituote on sika-annos. ”Ruisleipää, yrttihaudutettua kaalia, hunajamarinoitua lanttua ja sikaa”, Auramo kertoo tapahtuman ruokasuosikista.
”Olen ensimmäistä kertaa leirielämässä mukana”, viikinkileirissä viikonloppua viettänyt Sanni Kauraniemi (vas.) kertoo. Hänen mukaansa ensimmäinen leiriyö oli aavistuksen vilpoisa, mutta siitäkin selvittiin makuupussien ja vilttien avulla. Keskellä Nevi Hautalehto ja oikealla vauhdikkaasti liikkuva Onni Nyhammar, 4, ja Jenna Nyhammar.
Erilaiset muinaiseen teemaan sopivat kojut ja kioskit houkuttelivat tapahtumakävijöitä luokseen.
Mystikon ja Loihtijan humoristinen show veti lavanedustan täyteen kansaa.
Birckalaiset-muinaisyhdistyksen Tiia Kauppinen (vas.) ja Minna Miskala viettivät viikonloppua yhdistyksen muinaiskylässä. ”Ihmiset ovat onnellisia ja tykänneet olla täällä”, Kauppinen kuvaa tapahtuman tunnelmia.
Eino ja Lyyti Virtasen kanssa Rautakauden Birckalaan Valkeakoskelta saapunut Paavo Virtanen oli käynyt aikaisemmin Hämeenlinnassa järjestetyssä keskiaikatapahtumassa, mutta kerta Pirkkalassa on ensimmäinen.
Noiduin-yhtye viihdytti yleisöä musiikilla, jossa pääosassa olivat itse rakennetut perinnesoittimet.