Pirkkala sai oman radion, jonka toiminta-ajatus on ”kohtuullisen poikkeuksellinen” – ”Soi missä vaan maailmalla, mutta sisältö on täysin paikallista”

Kesäkuun alussa käynnistyneen Pirkkalan lähiradion lähetykset jatkuvat elokuun loppuun saakka.

Arto Järvisen käsissä olevasta radiosta Pirkkalan lähiradion lähetyksiä ei saa kuulumaan, sillä pirkkalalaisradio toimii kokonaan internetissä.

PIRKKALASSA käynnistyi kesäkuun alussa taatusti paikallinen hanke, kun Pirkkalan lähiradio aloitti lähetyksensä Pirkkala-Seuran verkkosivuilla. Radiossa kuultava sisältö nojaa vankasti pirkkalalaisiin voimiin.

”Kaikki ohjelmat ovat joko sisällöltään pirkkalalaisia tai pirkkalalaisten tekemiä”, Pirkkalan lähiradion puuhamies Arto Järvinen avaa.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että radiossa kuultava musiikki on pirkkalalaista. Jos näin ei ole, siihenkin on hyvä syy – silloin ohjelma on pirkkalalaisen tekemä. Tällaista lähetystä radioon toimittaa Jari Kuntsi, jonka ohjelmassa kuullaan Suomen listaykkösiä vuosien varrelta.

Pirkkalan lähiradion tekoon on löytynyt kirjava joukko kuntalaisia.

”Pirkkala-Seura on pääoperaattori, joka mahdollistaa radion toiminnan. Ohjelmaa tulee esimerkiksi Pirkkalan seurakunnalta, SPR tekee puheohjelmia, Riesa-pelle eli Kallioluoman Kaisa haastattelee ihmisiä, on Kuntsin Jarin hittilista ja hetkenlaulaja Kaiho soitattaa uutislaulujansa…”

Itse puuhamies Järvinen vetää Pirkkalan lähiradiossa paikallisen musiikin ohjelmaa, jossa sukelletaan pirkkalalaisen musiikkihistorian ja nykyhetken saloihin. Ohjelmassa kuullaan myös paikallisia muusikkoja.

PIRKKALAN lähiradio soi verkossa joka päivä kello 12-16. Järvinen suosittelee surffaamaan Pirkkalan lähiradion verkkosivuille etenkin viikonloppuisin.

”Erityisesti lauantai ja sunnuntait ovat hyviä, koska silloin esitetään uusintoina kaikki viikon aikana tulleet ohjelmat. Se on kello 12–16 pelkkää toimitettua ohjelmaa”, Järvinen kertoo.

Tekijänoikeussyistä Pirkkalan lähiradion vanhat lähetykset eivät ole verkossa kuultavissa, vaan kuulijan on virittäydyttävä verkkosivuille oikeaan aikaan. Tulevaisuudessa tähän saattaa olla luvassa muutos.

”Tämä on sinällään järjettömän paradoksaalinen ratkaisu. Teemme nettiradion, joka soi missä vaan maailmalla, mutta sisältö on täysin paikallista!”

”Kenties jatkossa viisasta olisi, että kesäradion suorien lähetysten lisäksi sivuilla olisi jaksot ikään kuin podcasteina kuunneltavissa”, Järvinen kaavailee.

Pirkkalan lähiradion lähetysten on määrä jatkua elokuun loppuun asti. Järvinen ei kuitenkaan sulje pois mahdollisuutta, että paikallinen lähiradio sulostuttaisi paikallista äänimaisemaa myös tulevina vuosina.

”Tämä on ihan pilottikerta nyt”, hän linjaa.

Pirkkalan lähiradion puuhamies Arto Järvinen toimi aikaisemmin Pirkkala-Seuran toiminnanjohtajana. Pirkkala-Seura toimii yhä radiolähetysten mahdollistajana.

LÄHIRADIO ei ole tyystin ainutlaatuinen pirkkalalaisen radiotoiminnan kokeilu. Arto Järvinen oli mukana myös ensimmäisellä kerralla.

”Tämä tapahtui joskus lukioaikoinani eli puhutaan 1990-luvun jälkipuoliskosta. Pirkkalan ystävyyskunnat tulivat tänne leireille, ja leiriviikon aikana Kivirannassa oli radion lähetyskamat”, Järvinen muistelee.

”Pidimme kaverin kanssa siellä musiikkiohjelmaa.”

Tämän jälkeen Pirkkalassa ei Järvisen mukaan ole ollut radiotoimintaa, vaikka Pirkkalan kunnanjohtajana takavuosina toiminut Risto Koivisto sellaista yritti edistääkin.

PIRKKALAN lähiradiota tehdään ja toimitetaan vapaaehtoisin voimin. Myös kuulijan kannattaa ottaa se huomioon.

”Tässä tehdään kohtuullisen poikkeuksellista, vilpitöntä kotiseututyötä. Jos olet kuunnellut kaupallista radiota, älä vertaa tätä siihen. Se on ammattilaisten työtä, ja siellä tehdään isolla rahalla juttuja. Nyt tehdään kotiseututallennetta”, Arto Järvinen muistuttaa.

Lähiradion tekijäkaartissa on yhä tilaa. Projektin puuhamies kehottaakin kaikkia mukaan tekemään pirkkalalaista radiohistoriaa.

”Jos harrastat esimerkiksi pienoismallien kokoamista, tee siitä radio-ohjelma!”

Pirkkalan lähiradio on kuunneltavissa Pirkkala-Seuran verkkosivuilla. Radio toimii 31.8. asti joka päivä kello 12-16.