Katseet kohdistuvat keskeneräiseen keskustakortteliin

Kunnantalon ympärille rakentuva uuden keskustakorttelin alue on ollut jo pitkään jämähtäneenä puolivalmiiseen tilaan.

Kunnantalon ympärille rakentuva keskustakortteli on edelleen kesken, kuten myös sen läpäisevä Viistokuja. Työmaa-aidan takana on rakentamista odottava tontti. Kuva: Antti Jokinen

”TIETÄÄKÖ kukaan, miksi Suupantieltä katsottaessa uusi Viistokuja on edelleen kuin pommin jäljiltä?”

Näin ihmeteltiin paikallisessa sosiaalisen median ryhmässä keväällä. Kunnantalon ympärille rakentuva uuden keskustakorttelin alue on ollut jo pitkään jämähtäneenä puolivalmiiseen tilaan. Kolme valmista kerrostaloa hehkuvat uutuuttaan ja väliin jäävällä sisäpihalla asukkaat voivat ihailla kunnantalon takapihan julkista veistosta. Samaan aikaan korttelia ympäröi kaksi työmaa-aitojen suojaamaa tyhjää tonttia, joille ei näytä tapahtuneen hetkeen mitään.

Selitys pitkittyneelle tilanteelle on tuttu eri puolilta Suomea. Rakennusalan ahdinko hidastaa projekteja.

Keskustakorttelissa tekemättä on vielä kaksi asuinkäyttöön tulevaa kerrostaloa. Niiden viivästyessä viivästyy myös korttelin läpäisevän Viistokujan, tulevaisuuden tärkeän läpikulkureitin, rakentaminen. Näiden rakennushankkeiden eteneminen vaikuttaa siis koko kuntakeskuksen liikkumismahdollisuuksien kehittämiseen. Vallitsevan tilanteen vuoksi kunta ja korttelin rakentajayhtiö ovat sopineet uudesta aikataulusta korttelin yleisten alueiden valmistumiselle.

Keskeneräiset tontit kunnan sydämessä pistävät aina silmään, mutta isossa kuvassa Pirkkala on paremmassa asemassa kuin moni muu kunta, jossa rakentamisen ongelmien kanssa painitaan. Kun Viistokuja valmistuu, se on todennäköisesti vilkas kulkureitti, ei hiljenevä kylänraitti.