Pirkkala valmistelee ensi vuoden talousarviota – joukkoliikenteen lisäys Vanhalle kirkolle, Toivioon ja Pereelle listalla

Viime vuosi oli kuntataloudessa Pirkkalalle voitokas, mutta kuluva ja ensi vuosi näyttävät tässä vaiheessa miinusmerkkisiltä.

Pirkkala suunnittelee parantavansa ensi vuonna bussiyhteyksiä Vanhalle kirkolle, Toivioon ja Pereelle. Talousvuodesta on kuitenkin tulossa tiukka nykyennusteilla. Arkistokuva.
”PIRKKALAN kunnan talousnäkymät ensi vuodelle ovat haastavat. Niin verotulot kuin valtionosuudet ovat lähdössä laskuun”, sanoo pormestari Marko Jarva (kok). Hän päivitti kunnan talousnäkymiä valtuustolle toukokuussa.

Palkkakustannukset ovat kasvamassa työehtosopimusten vaikutuksesta 3,5 prosentilla verrattuna kuluvaan vuoteen. TE-palveluiden siirtyminen kunnille tuo Pirkkalalle puolestaan 0,6 miljoonan euron menolisäyksen.

Pirkkala on jo valmistellut tulevan vuoden budjettikehyksen, joka näyttää 1,8 miljoonan euron alijäämää. Vuosikate on ennusteessa yli 11 miljoonaa euroa eikä siinä ole huomioitu maanmyyntituloja.

Jarva kertoi kunnan valmistelevan parhaillaan suurta maakauppaa. Sen toteutuminen jäänee ensi vuodelle.

Jarva näki merkkejä siitä, että talous voisi muodostua ennustettua paremmaksi.

”Korkotaso on kääntynyt laskuun, inflaatio on aiempaa maltillisempaa ja yleinen talouskehitys on paranemassa”, Jarva totesi.

Pirkkala on ottanut käyttöön maanmyynnissä uuden hintavyöhykemallin. Jarvan mukaan maakauppojen hintatasoissa on ollut nousua.

JARVA kertoi valtuuston kokouksessa, että Pirkkala suunnittelee joukkoliikenteeseen parannuksia Vanhan kirkon, Pereen ja Toivion alueille ensi vuodelle. Jos kunta tilaa alueille lisää bussivuoroja, se maksaa itse niistä koituvat kustannukset. Esitykset ovat tulossa päättäjien eteen talousarvion käsittelyn yhteydessä.

”Näiden seutujen liikenteen lisäyksiä ollaan nyt tutkimassa. Vai pitäisikö asiassa peruuttaa”, Jarva kyseli valtuutetuilta tulevan vuoden haastavia talouslukuja esitellessään.

”Ei pidä”, huikkasi joku valtuutetuista vastaan.

VIIME vuodelta Pirkkala teki mainion 7,5 miljoonaa euroa voitollisen tuloksen ja sai näin rahaa ”sukanvarteen” mahdollisia tulevia alijäämiä varten.