Pian kymmenen vuotta Positiivista Pirkkalaa – ”Henkilökohtaisuuksiin ei saa mennä, siitä pidetään tiukasti kiinni”, sanoo suositun 13 500 jäsenen someryhmän perustaja

Nimestään huolimatta Facebookin Pirkkala-ryhmässä saa esittää myös kritiikkiä

Sirkka Uusivirta on yksi Positiivinen Pirkkala -Facebook-ryhmän moderaattoreista. It-alan asiantuntijana hänellä on hyvä tietämys siitä, millainen keskustelu ryhmässä voidaan sallia.
NEUVOJA, vinkkejä, kehuja, moitteita, mielipiteitä, tiukkojakin keskusteluja ja väittelyjä. Tätä kaikkea tarjoaa Facebookin Positiivinen Pirkkala -ryhmä lähes 13 500 jäsenelleen.

Tämä on myös juuri sitä, mitä Jukka Puumalalla oli mielessään, kun hän perusti ryhmän lähes kymmenen vuotta sitten, 30.12.2014.

”Facebookissa oli ennen tätä Pirkkala-ryhmä, jossa touhu alkoi olla aika vallatonta. Riitoja tuli pikkuasioista ja suunsoitto meni niin pahaksi, että ryhmän perustaja alkoi poistaa siitä jäseniä”, Puumala muistelee.

”Ajattelin silloin, että ei tällaista ryhmää voi lopettaa, olihan siellä asiallistakin keskustelua. Niinpä perustin Positiivisen Pirkkalan keskustelufoorumiksi nykyisille ja entisille pirkkalalaisille.”

Alusta alkaen Puumalan ajatuksena oli, että ryhmässä saa keskustella kaikenlaisista asioista ja tuoda esille sekä positiivisia että kielteisiä näkemyksiä ja huomioita Pirkkalasta.

“Henkilökohtaisuuksiin ei saa kuitenkaan mennä. Siitä pidetään tiukasti kiinni, ja se on kirjattu myös ryhmän sääntöihin”, sanoo Puumala.

Jukka Puumalan mukaan aika ajoin ryhmään tulee kannanottoja siitä, että sen pitäisi olla nimensä mukaisesti vain positiivisten asioiden foorumi. Negatiivisten asioiden esiintuominen pitäisi jättää muille ryhmille.

“Positiivisen Pirkkalan lähtökohtana oli oma positiivinen kokemukseni Pirkkalasta”, kertoo Etelä-Pohjanmaalta Pirkkalaan aikoinaan kotiutunut Puumala.

Hän allekirjoittaa ajatuksen siitä, että positiivisuus sisältää myös mahdollisuuden kritiikkiin.

“Kunhan mielipiteet esitetään hyvän maun rajoissa.”

KESKUSTELUN asiallisuutta Positiivisessa Pirkkalassa valvoo ylläpitäjä Puumalan lisäksi kolme moderaattoria: Riikka Klemola, Sirkka Uusivirta ja Nina Järvensivu.

“Aika siististi ryhmässä toimitaan. Aina joskus joudutaan heittämään joku ryhmästä pois sääntöjen vastaisen toiminnan takia, mutta yleisesti ottaen keskustelut ovat pysyneet asiallisina”, sanoo Puumala.

Sirkka Uusivirta luonnehtii ryhmää jopa ihmeen kiltiksi.

“Toiminta on hyvinkin säyseää verrattuna esimerkiksi joihinkin Facebookin harrasteryhmiin. Kertooko tämä sitten osaltaan Suomen onnellisimman kunnan meiningistä?”

Ylläpitäjät seuraavat ryhmän keskusteluja säännöllisesti, mutta heidän päivätöittensä takia seuranta ei voi olla ihan aukotonta.

“Tilannetta auttaa se, että jäsenillä on mahdollisuus tehdä ilmiantoja asiattomuuksista”, sanoo Uusivirta.

Jukka Puumalan mukaan tämä on hyvä asia.

“Ryhmä toimii pitkälti itse itsensä ylläpitäjänä. Porukka puuttuu toimintaan, jos se havaitsee asiattomuuksia tai muuten ryhmän sääntöjen vastaisia julkaisuja.”

Ryhmän säännöt esimerkiksi sallivat yritysten mainonnan, kunhan yritykset toimivat Pirkkalassa tai aivan Pirkkalan rajoilla, kuten Härmälässä. Muu yritysmainonta on kiellettyä.

“Vain joskus tulee turhia ilmiantoja, mihin tietysti aina puutumme.”

Kevyin perustein Positiivisesta Pirkkalasta ei jäseniä poisteta. Ylläpito voi muun muassa pyytää epäasiallista tekstiä julkaisseen henkilön vaihtamaan tyyliään.

Facebook-ryhmä positiivisen Pirkkalan kansikuva on tuttu ryhmän peräti 13 500 jäsenelle. Mukana on niin nykyisiä kuin entisiä pirkkalalaisia ja Pirkkalassa työskenteleviä ihmisiä.

“Jos meidän pyynnöt eivät mene perille, meillä on aina käytettävissä mahdollisuus julkaisujen etukäteishyväksyntään. Valvontakeinoja on erilaisia”, Puumala sanoo.

JUKKA Puumala on iloinen siitä, että Positiivinen Pirkkala -ryhmä on osoittautunut tarpeelliseksi ja toiminut jo näin pitkään.

Hänestä on tärkeää, että ihmiset pääsevät vaihtamaan ja tuomaan esille mielipiteitä ajankohtaisista asioista. Niitä ovat esimerkiksi kunnan hankkeet, kuten ratikka ja kaavoitusasiat tai muista tämän hetken isoista asioista Puskiaisten moottoritiesuunnitelmat.

“Yhtä tärkeää on päästä kysymään muilta neuvoja milloin mihinkin asiaan. Ja valittaakin saa, kuten näin keväisin koirankakoista ja mopon pärinöistä.”

Positiivinen Pirkkala -ryhmä Facebookissa

Perustettu 30.12.2014.
Tällä hetkellä hieman vajaat 13.500 jäsentä.
Tarkoitettu lähinnä nykyisille ja entisille pirkkalalaisille.
Keskusteluaiheita ei rajattu, kunhan ovat hyvän maun rajoissa.
Kritiikki, negatiivisten asioiden esiintuonti sallittua. Henkilökohtaisuuksiin ei saa mennä, jatkuva provosointi myös kiellettyä.
Yritysten, tapahtumien mainonta sallittua, kunhan toiminta Pirkkalassa tai kuntarajan tuntumassa.
Ylläpitäjä Jukka Puumala (ryhmän perustaja), moderaattoreina Riikka Klemola, Sirkka Uusivirta ja Nina Järvensivu.