Miksi ympäristö on minulle tärkeä? Lapsuuden marjametsästä ja emalimukista se kaikki alkoi

Kirjoittaja Anita Ranta on aktiivinen yhdistystoimija muun muassa Lions Club Pirkkala Pirkattarissa.

Anita Ranta.

YMPÄRISTÖ on tärkeä meille kaikille, koska se tarjoaa meille ravintoa, puhdasta ilmaa ja vettä sekä muita elinehtoja. Ympäristön hyvinvointi vaikuttaa suoraan myös ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin. Siksi on tärkeää huolehtia ympäristöstä ja pyrkiä suojelemaan sitä.

Aluksi muutama lapsuuden muisto: Isä vei meidät lapset marjaan. Hän otti ison korin ja meille lapsille pienet emalimukit. Arvata saattoi miltä tuntui, kun sen pienen kipollisen kaatoi suureen koriin ja tiesi, että täältä ei lähdetä ennen kuin kori on melkein täynnä.

Isä istui itse kannonpäällä ja poltteli piippua!

Tätini myös vei minut marjametsään. Siinä sitten marjoja kerättiin. Havaitsin jossakin vaiheessa, että nyt oli marjojen keräys loppunut. Täti katseli ympärilleen, vaelleltiin sinne sun tänne. Jossain vaiheessa päästiin sivistyksen pariin. Täti jätti kertomatta, että eksyksissä ollaan!

Kaveriporukoiden kanssa käytiin Seitsemisessä pari kertaa vuodessa. Arvata voitte, että kun me naisporukat tapasimme metsästäjiä, he mieluusti kertoivat karhutarinoita. Me sitten pidettiin ääntä ja jos yöllä tarve wc:hen mennä, koko porukka meni kerralla.

Pää voi hyvin, kun luontoretkillä katselee kaunista luontoa ja kuuntelee linnun laulua

Jännitin metsässä liikkumista, mielikuvitus heräsi, johtuen harrastuksestani lukea dekkareita ja katsoa rikossarjoja. Lopulta rohkeus kasvoi ja nautin jokaisesta metsäretkestä.

LIONS-TYÖSSÄ piirin ympäristövastaavana hyödynnän Ympäristöpyörä-pelin teemoja ja kannustan ympäristötekoihin. Ympäristöpyörä on minulla tuossa kuvassa sylissä.

Lapsilla teemoista nousee eniten roskien keräys, kierrätys ja jätteiden lajittelu.

Kun nelivuotias lapsi pyöritti Hatanpään koululla Härmälän turvallisuuspäivän aikana pyörää, se pysähtyi kohtaan ”Terveys ja hyvinvointi”. Kysyin, mitä ajattelet niistä? ”Että mummi pysyisi terveenä”, lapsi vastasi.

PIRKKALASSA meillä oli toukokuussa luonnon monimuotoisuuspäivän seminaari.

Ympäristöpäällikkö Vesa Vanninen toi monipuolisesti Pirkkalan luonnon vahvuuksia ja haasteita. Pirkkalassa on monelta osin onnistuttu kestävän kehityksen edistämisessä. Osoituksena tästä Pirkkala on valittu Suomen onnellisimmaksi ja elinvoimaisemmaksi kunnaksi useita kertoja. Heikoimmat arvosanat ja sijoitukset ESG vertailussa Pirkkala saa luonto- ja viheralueiden määrästä suhteutettuna kunnan pinta-alaan.

Tytti Pasanen (THL) kertoi teemasta ”Lähiluonto, ulkoilu ja mielenterveys”. Saimme kattavan katsauksen tilastotietoineen. Ulkoilumuodot jakaantuvat: 79 prosenttia kävely, pyöräily 50 prosenttia ja koiran ulkoiluttaminen 31 prosenttia.

Keijo Ruuskanen kertoi Pirkkalan nimikkolinnusta varpuspöllöstä ja sen elinoloista. Huolestuttavaa on, että pesät ovat tällä hetkellä isolta osin tyhjiä.

Arjen luontoteoista kertoi Jonna Luukinoja. Pirkkalassa voi tienata kitkemällä vieraslajeiksi luokiteltuja jättipalsameja ja lupiineja.

LOPUKSI: pää voi hyvin, kun luontoretkillä katselee kaunista luontoa ja kuuntelee linnun laulua!

Jokaisen meidän vastuullamme on säilyttää luonto kauniina ja monimuotoisena tuleville sukupolville.