SANKILAN kylässä on toimittu yhdessä jo kohta 60 vuoden ajan järjestöjen, yhdistysten ja yritysten kesken. Sankilan kyläyhdistys ry on Suomen vanhin kyläyhdistys. Täytämme ensi vuonna 60 vuotta.
Tulevana sunnuntaina 25. elokuuta kello 12-15 järjestämme ties monennetko kylämarkkinat. Paikkana on nyt Etelärinteen tila, Ryttylänmäentietä noin reilu 500 metriä ja sen ympäristössä. Yhdistyksellä on buffetti kahvin, pullan, lätyn ja grillimakkaran kera. Arpajaiset järjestetään. Ja pihajoogaa vetää Eeva-Liisa omalla pihalla. Ostajia ja myyjiä toivomme paikalle.
Kylämarkkinoiden historiikki on jo aika pitkä. Aikanaan maaseutulautakunnan kyläyhdistysten kanssa ideoima tapahtuma on vetänyt väkeä aina ympäristökunnista asti. Markkinat ovat olleet yhdistykselle yksi tulonlähde.
Vuonna 2000 Tampereen Radio valitsi Sankilan kyläyhdistyksen viikon kyläksi. Vuoden 2016 Pirkkala-palkinto myönnettiin kyläyhdistykselle. Kyläyhdistys on ollut silminnähden ilahtunut saamastaan huomiosta. Meille on merkinnyt paljon se, että meidän aikaansaannoksiamme osataan arvostaa.
MONENLAISTA on yhdistyksen piirissä järjestetty jo tänä vuonna.
Metsän energiapuun korjuunäytöksessä olimme mukana tammikuussa. Talvitapahtuma hiihtokilpailuineen ja mäkikilpailuineen pidettiin Wellingin maastossa sadan henkilön voimin. Stipendit jaettiin Kirkonkylälle koulun kahdelle oppilaalle toukokuussa. Siivoustalkoot hiekanlevityksineen pidettiin Vihtamon uimarannalla. ”Olympialaiset” koko perheelle ovat suunnitteilla Kirkonkylän koulun urheilukentällä syksyllä.
KAUPUNGEISSA ja niiden lähiympäristössä pitää vastata kaavoituksella myös niiden ihmisten toiveisiin, jotka haluavat asua pientaloissa. Ihmisille on annettava mahdollisuus asua myös haja-asutusalueella. Suomalaisten toive asumismuotona on omakotitalo luonnon läheisyydessä haja-asutusalueella.
Kyläyhdistys laati keväällä kirjeen Tampereen joukkoliikennelautakunnalle, että Pirkkalan vanhalle kirkolle kulkisi bussi edes muutaman kerran päivässä. Kyöstillä useampi linja-auto odottaa peräkanaa tyhjäkäynnillä pitkiä aikoja. Se tuntuu hieman järjettömältä, kun samalla voisi esimerkiksi joka kolmas käydä kääntymässä vanhalla kirkolla.
Pirkkalan kuntaan yhdistys laati kirjeen, jossa toivoi käyttöönsä tiloja Pirkkalan kirkonkylän vanhalta puukoululta. Kirkonkylän koulu on ollut Sankilan kyläyhdistyksen ja kyläläisten käytössä 1990-luvun lopusta. Viimeksi meillä oli tilat Sankilan kartanossa, jossa järjestimme markkinoita, teatteriesityksiä ja laulujuhlia. Kun Sankila myytiin, toimintamme on tavallaan pysähtynyt.
Sankilan kylän monimuotoinen luonto ja rikas kulttuurihistoria ovat Sankilan kylän vetovoimatekijöitä. Keskitys tuhoaa, mutta hajautus hoitaa ja suojelee luontoa.