Kun ruokalusikka pestiin nuolemalla ja morsian sai häälahjaksi kaulauslaudan – Reipin museo tarjoaa ihmeellisyyksiä nykyajan lapsille ja aikuisille

Reipissä juhlistetaan kesäkauden avajaisia viikonloppuna.
Tervetuloa Reipin kotiseutumuseoon. Vilja Juvonen-Saukko opastaa kävijöitä koko kesän museon aukioloaikoina.
REIPIN museon talonpoikaisesineissä Pirkkalassa riittää ihmeteltävää tämän päivän ihmisille, niin aikuisille kuin lapsille.

”Museon opastetulla lasten kierroksella pienissä lapsissa herätti taannoin ihmetystä silloisen ainoan ruokailuvälineen, puulusikan, peseminen. Sitä kun ei viety tiskattavaksi, vaan ainoastaan nuoltiin puhtaaksi ja laitettiin seinälle lusikanpidikkeeseen odottamaan seuraavaa ruokailua.”

Vilja Juvonen-Saukolla riittää vastaavia tarinoita niin Reipin kotiseutumuseon vanhoista esineistä ja tavoista kuin Pirkkalan elämänmenosta 1800-luvulta 1900-luvun ensimmäisiin vuosikymmeniin.

”Ihmetystä nykyajan lapsissa ja myös aikuisissa herättää esimerkiksi se, että entisajan perheissä kaikille lapsille ei ollut useinkaan mahdollisuuksia hankkia kunnon kenkiä. Tavatonta ei ollut, että seitsemälläkin lapsella oli vain yhdet, yhteiset kengät.”

Pirkkalan kunnan kulttuurituottajana työskentelevä Juvonen-Saukko vastaa Reipin museon toiminnasta ja toimii myös kesäisin oppaana museon aukioloaikoina.

Naimisiin mennessään morsian saattoi saada sulholtaan morsiuslahjaksi itse tehdyn ja kauniisti koristellun, mankelin edeltäjänä toimineen kaulauslaudan. Reipin museossa löytyy Valpori-nimisen morsiamen saama lahja vuodelta 1789.

”Olen tuolloin aina paikalla esittelemässä museota ja vastaamassa vieraiden kysymyksiin.”

”Tavoitteena on, että museo olisi matalan kynnyksen paikka tulla kuulemaan menneiden sukupolvien elämästä Pirkkalassa ja ylipäätään maaseutukulttuurissa.”

MUSEOALUEELLA on kolme aittaa vanhoilta pirkkalalaistiloilta, Sikojärveltä, Kyöstiltä ja Heikkilästä sekä vaja, Eerolan tilan parilato ja Valkilan tilan sepän paja. Niistä vanhin on muistitiedon mukaan 1700-luvun lopulta peräisin oleva Sikojärven aitta.

Kotiseutumuseon kokoelma koostuu pääosin 1800-luvun loppupuolen ja 1900-luvun talonpoikaisesineistöstä. Reipissä on myös entisajan koulunkäynnistä kertova koulumuseokokoelma, johon on saatu muun muassa vanha kiertokoulun kalusto.

Museon aukioloaikoina vieraat voivat tutustua vapaasti museon rakennuksiin ja esineistöön, mutta tarjolla on myös Vilja Juvonen-Saukon vetämiä opastettuja museokierroksia viikon molempina aukiolopäivinä.

Museoalueella olevan Heikkilän tilan pienen, luultavasti 1800-luvulla rakennetun vilja-aitan pärekatto uudistetaan tänä kesänä. Uuden pärekaton saa myös sen lähellä sijaitseva Nääpän aitta.

 ”Kello 13 on lasten museokierros ”Arjen askareita”. Sen aikana tarinoin museoesineitä esitellen lapsille siitä, millaista lasten elämä oli 1800-luvulla. Lapset esimerkiksi joutuivat tekemään silloin paljon töitä. Kierroksella pohditaankin, ehtivätkö lapset sen takia kiertokouluunkaan.”

”Kello 14 alkaa koko perheelle ja kaikenikäisille suunnattu Meidän museo -kierros. Kerron siinä Reipin alueesta, museon synnystä ja rakennuksista ja mitä rakennuksista löytyy.”

JUVONEN-SAUKON mukaan museolla on pyritty panostamaan erityisesti lasten viihtymiseen.

”Täällä voi kokeilla muinaispeli Varpan heittoa, minkä lisäksi täältä löytyy keppihevosrata ja puujalkoja.”

”On ollut hauska huomata edelliskesinä, että puujaloilla ovat innostuneet kävelemään myös aikuiset. Moni on kertonut puujalkojen tulleen tutuiksi omassa lapsuudessa. Vanha taito näkyy säilyneen, vaikka edellisestä kävelystä on saattanut kulua jo 50 vuotta.”

Juvonen-Saukko on erityisen iloinen siitä, kun museovieraat innostuvat museoesineitä nähdessään kertomaan hänelle muistitietoa ja omakohtaisia kokemuksia esineistä, niiden käytöstä ja ylipäätään entisajan elämästä.

”Olen käynyt museolla aivan ihania keskusteluja ja kuullut mielenkiintoisia muisteluita.”

Entisajan maalaistaloissa ruokailuvälineenä oli tavallisesti vain jokaiselle ruokailijalle tehty oma puulusikka. Ruokailun jälkeen se nuoltiin puhtaaksi ja vietiin seinätelineeseen odottamaan seuraavaa ateriaa. Museossa kesän oppaana toimiva Vilja Juvonen-Saukko näyttää puhdistuksen mallia.

Reipin museolla käy Juvonen-Saukon mukaan kaikenikäisiä vieraita niin Pirkkalasta kuin muilta paikkakunnilta.

”Esimerkiksi nokialaisia täällä käy paljon. Monet tulevat pyörällä ja kehuvat kaunista reittiä.”

Myös lapsiperheet ovat löytäneet Reipin museon ja Reipin alueen.

”Koko tämä alue on loistava päiväretkipaikka niin lapsiperheille kuin muille. Museon lisäksi täällä on uimaranta, leikkipaikka, luontopolku ja muinaiskylä.”

Reipin kesäkauden avajaiset Reipin museon alueella (Museotie 9) la-su 1.-2.6. klo 11-17. Ohjelmaa koko perheelle.

Reipin kotiseutumuseo

Sijaitsee Pirkkalan Reipissä, osoite Museotie 9
Alueella näyttelykäytössä kolme vanhoilta pirkkalalaistiloilta siirrettyä aittaa, parilato ja sepän paja. Vanhin rakennus Sikojärven aitta muistitiedon mukaan 1700-luvun lopulta.
Pirkkala-seuran perustama vuonna 1960. Siirtyi Pirkkalan kunnan omistukseen vuonna 1976.
Nähtävillä pääosin 1800-luvun loppupuolen ja 1900-luvun talonpoikaisesineistöä. Myös entisajan koulunkäynnistä kertova koulumuseokokoelma kiertokoulun kalusteineen.
Avoinna 1.6.-11.8.2024, aukioloajat la-su 11-17 (juhannuksena sulj.). Opastetut kierrokset la-su klo 13 Arjen askareita -lasten museokierros, klo 14 Meidän museo -koko perheen museokierros.
Pirkkalan vanhat talot ja pihat -tapahtumakohde la 8.6., museo avoinna klo 10–17.
Rautakauden Birckala -tapahtuma 6.-7.7., museo avoinna la 10–17 ja su klo 10–16. Tällöin ei museon opastuksia.
Museokauden päättäjäiset 10.-11.8.2024.

GALLERIASTA alta voi klikata auki lisää kuvia Reipin museolta.