Lukijalta: Suomalainen perusterveydenhoito tuhotaan

Ei tullutkaan sitä paljon luvattua ”paratiisia”, tulikin melkein maanpäällinen ”helvetti”.

SUOMALAISEN perusterveydenhoidon alasajo on aloitettu. On sääli nähdä ja kuulla, kuinka suomalaista ylpeydenaihettamme perusterveydenhoitoa ollaan murskaamassa palasiksi pala palata. Nyt ollaan ns. säästösyistä lopettamassa useita tärkeitä toimintoja, jotka tukevat kunnollista ja monipuolista perusterveydenhoitoamme. On käsittämätöntä, että nyt ollaan romuttamassa porvarihallituksemme toimesta suomalaista ylpeydenaihettamme, matalakynnyksistä perusterveyden toimintaamme.

Kunnollinen ja matalakynnyksellinen perusterveydenhoito takaa Suomessa valtavat säästöt erikoissairaanhoidon menoissa, kun ihmiset pääsevät ajoissa hoitoon eikä vammat ja taudit ehdi edetä siihen pisteeseen, että ainoa hoitokeino on enää vain kallis erikoissairaanhoito. Nykyhallituksemme on nyt vain suuressa säästämisen kiihkossa unohtanut tämän tärkeän asian. Nyt täytyy vain säästää ja leikata ilman, että viitsitään sen paremmin miettiä näiden toimenpiteiden vaikutusta kokonaisuuteen eli suomalaiseen terveydenhoidon tasoon.

TÄSSÄ säästämisen kiihkossa on todellakin äly jäänyt taka-alalle ja päämäräksi on tullut kaiken lopettaminen tai yhdistäminen vielä suuremmaksi, sillä suuruuden ajattelu tuo hallituksemme ministereiden mukaan lisää säästöä tai palveluiden parempaa toimivuutta asiakkaisiin nähden. Täyttä puppua tämä hallituksemme päättely, täytyy ikäväkseni sanoa. Porvarihallituksellamme on ns. punainen lanka hukassa täysin näissä leikkaus ja toimintojen yhdistämisasia toilailuissaan. Tehdään ja tehdään ja ei tiedetä onko järkeä vai ei. Yleensä ei ole.

Tehdyn sote uudistuksen piti laittaa suomalaiset sosiaali- ja terveysasiat priimakuntoon, mutta tulikin tehtyä täyttä sekundaa priiman asemasta. Verorahoja paloi miljardeja pelkkään hallinnolliseen uudistukseen eikä palveluiden parantamiseen kuten suureen ääneen eduskunnassa kansanedustajat lupasivat. Ei tullutkaan sitä paljon luvattua ”paratiisia”, tulikin melkein maanpäällinen ”helvetti” palveluiden käyttäjille.

Palveluiden alasajo on karmivaa kuunneltavaa.

PALVELUIDEN alasajo on karmivaa kuunneltavaa. Sairaaloita lopetetaan, terveyskeskuksia lopetetaan, päivystyksiä lopetetaan tai siirretään palveluita tarvitsevista ihmisistä kauemmaksi, vanhustenhoito siirretään kauas vanhuksen omaisisata ja tutuista, ruuhkaiset sairaalat yhdistetään ja tehdään vielä isompia ruuhkaisia sairaaloita, henkilöstöpulaan vastataan yhdistämällä henkilöpulasta kärsivät yksiköt yhteen ja tällä hölmöilyllä tehdään vain entistä suurempia ruuhkaisia yksiköitä.

Tähän kaikkeen sotkuiseen menoon tarjotaan sitten ratkaisuna digitaalisuus eli tietokoneen kautta lääkärissä käyntiä, mutta tätä uutta toimintaa eivät kaikki osaa käyttää tai sitten kaikkea ei voi digitaalisesti hoitaa kuten esimerkiksi kipsaamiset, murtumat, tikkaamiset, syöpähoidot jne.

SUOMALAISEN terveydenhoidon tulevaisuus ei näytä kovinkaan valoisalta, varsinkaan vähävaraisten kansalaistemme kannalta. Suomalaisessa terveydenhoidossa ollaan menossa Amerikan malliin, eli kunnollista hoitoa saa, jos on pullea lompakko taskussa. No, yksityiset terveydenhoitofirmathan tietenkin tykkäävät tästä menosta, että kunnallinen perusterveydenhoitomme tuhotaan ja näille yksityisille pörssi terveydenhoitofirmoille avautuu täydellinen tila rahastaa sairailta kansalaisiltamme, mitä ikinä haluavat.

Sääliksi käy vähävaraista suomalaista kansalaista, jolla ei ole tulevaisuudessa varaa kunnolliseen terveydenhoitoon ja lääkkeisiin, mutta toisaalta tuo kuoleminenkin on aika kallista hommaa. Mikä siis neuvoksi, täytyy oikein miettiä.

Harri Aalto

vasemmistoliitto

Pirkkala