KEVÄTAIKAAN myös pirkkalalaisilla pihoilla syntyy risujätettä. Pirkanmaan alueella risukuormia otetaan maksutta vastaan Tampereen Tarastenjärven ja Nokian Koukkujärven jätekeskuksissa. Näihin jätekeskuksiin voi tuoda veloituksetta myös kookkaammat risukuormat.
Mikäli risuja on kyydissä peräkärryllinen, kuorman voi ajaa suoraan purkupaikalle. Suuremmat erät tulee punnituttaa jätekeskuksen vaaka-asemalla.
JÄTEKESKUKSISSA otetaan maksutta vastaan myös haravointijätettä. Korkeintaan kaksi kuutiota eli peräkärryllisen jätettä voi tuoda jätekeskukseen ilmaiseksi. Suuremmista eristä peritään jätteenkäsittelymaksujen mukainen veloitus.
”Risut ja haravointijäte tulee pitää kuormassa erillään toisistaan, koska niille on omat purkupaikkansa ja jatkokäsittelynsä”, Pirkanmaan Jätehuollon ympäristökouluttaja Päivi Koro ohjeistaa tiedotteessa.
Koron mukaan haravointijätteet ja risut voi käsitellä myös omalla kiinteistöllä. Lehdet voi kompostoida joko erikseen kasassa tai suljetussa kompostorissa.
”Risut ja oksat kannattaa hakettaa pensaiden juurille tai kompostin seosaineeksi”, hän vinkkaa.
PUUTARHAJÄTTEITÄ voi laittaa myös biojäteastiaan. Biojätteeseen voi panna esimerkiksi lehtiä ja ruohoja. Silloin tulee kuitenkin huomioida, että pyörällinen jäteastia saa painaa korkeintaan 60 kiloa.
Esimerkiksi jättipalsamin ja kurtturuusun kaltaiset vieraslajit eivät kuitenkaan sovi biojätteeseen. Ne voi kaivaa juurineen maasta ja laittaa hyvin pakattuina sekajäteastiaan.
Jätesäkkiin pakattuja kasveja otetaan vastaan myös Koukkujärven ja Tarastenjärven jätekeskuksissa. Kotitaloudet voivat tuoda kaksi kuutiota vieraslajeja jätekeskuksiin maksutta.