Katso ketkä saivat eniten avustuksia, kun Pirkkala jakoi 120 000 euroa yhdistyksille – karvaita pettymyksiäkin koettiin

Urheiluseurat nappasivat suurimpia kymppitonnin kokoluokan avustuspotteja, taideyhdistys jäi ilman hakemuksen myöhästyttyä.

Pirkkalassa päästään jatkossakin seuraamaan paikallisia teatteriesityksiä. Harrastajateatteri Pirha kuului avustusta saaneiden yhdistysten joukkoon. Tässä harjoitellaan Kilttiä sutta ken pelkäisi -näytelmää vuonna 2023. Kuva: Sanni Harmanen

URHEILUSEURAT kuittasivat suurimmat avustuspotit, kun Pirkkalan kunnanhallitus teki maanantaina päätökset yhdistyksille jaettavista avustuksista. Jaossa on tänä vuonna kaikkiaan 120 000 euron potti yleisavustuksia ja projektitukia, joista osa myönnetään syksyllä.

Suurimman 12 000 euron avustuksen sai urheiluseura Pirkkalan Pirkat, joka tunnetaan salibandyn ja monien muiden lajien suurena seurana. Lähelle kymppitonnia pääsivät myös Golf Pirkkala, jalkapallon ja futsalin seura PJK ja kiekkoseura Pingviinit. Golfyhdistyksen tuki myönnettiin muun muassa koulujen liikunnanopetuksen yhteistyötä varten.

Varsin mittavista 3400 euron avustuksista saavat nauttia myös kaksi pirkkalalaista partiolippukuntaa.

Kunta on uusinut avustusten myöntämisperusteitaan ja jaotellut avustukset viiteen eri kategoriaan.

Hyvinvointia edistäväksi työksi katsotaan muun muassa asukasyhdistysten työ. Ne kertoivat hakemuksissaan järjestävänsä jäsenilleen ja kuntalaisille pilkkikisoja, retkiä ja monenlaisia tapahtumia. Suurimman potin sai Pirkkalankylän kyläyhdistys, joka kertoi tekevänsä talvella latuja koko kylän alueelle ja kunnostavansa Reipin kylätalon ympäristöä.

Ympäristönsuojelua edistäville toimille ja talkoille oli haussa oma avustusluokkansa. Vain kaksi yhdistystä innostui talkoilemaan ympäristönsuojelun parissa. Lionsien lady-yhdistys sai avustusta roskienkeruuprojektiinsa.

PETTYNEIMPIEN joukkoon kuului varmasti Pirkkalan taideyhdistys, joka jäi ilman hakemaansa tuhansien eurojen avustusta hakemuksen saavuttua myöhässä.

MLL Hämeen piirin avustus lyhytaikaisen lastenhoitotuen järjestämiseen hylättiin perusteena avun maksullisuus ja näin avustuksen kilpailua vääristävä vaikutus.

Ehkäisevä päihdetyö Ehyt ry haki Elokolo-kohtaamispaikan osa-aikaisen toiminnanjohtajan palkkaukseen 30 000 euron summaa. Avustusta ei myönnetty, koska se on kunnan mukaan haettava työvoimaviranomaisilta. Kunta tukee Elokoloa antamalla sen käyttöön toimintatilan.

Pirkkala on ilmeisesti saamassa kesällä oman radiokanavansa, sillä Pirkkala-seuralle myönnettiin tukea kesäradiota varten.

NÄIN avustuksia jaettiin:

Hyvinvointia, yhteisöllisyyttä ja aktiivisuutta edistävät avustukset: SPR Pirkkalan osasto 1400 e, Pirkkalan Elopilkku 1000 e, Tampereen Diabetesyhdistys 500 e, Huovin-Lepomoision omakotiyhdistys 800 e, Anian kyläyhdistys 800 e, Pirkkalankylän kyläyhdistys 2000 e, Pirkkalan kansalliset seniorit 1000 e, Pirkkalan eläkkeensaajat 1000, Pirkkala-Nokia Eläkeliitto 500 e, MLL Pirkkalan paikallisyhdistys 2400 e, Lions Club Pirkkala Pirkattaret 800 e, Pirkkalan Karjala-seura 700 e.

Kulttuuriavustukset: Pirkkalan muinaisaikayhdistys Birckalaiset 1100 e, Pirkkala-seura 700 e, Pirkkalan kirjaston ystävät 400 e, Pirkkalan soitannollinen kerho Pirske 500 e, Teatteriyhdistys Pirha 1000 e.

Liikunta-avustukset: Golf Pirkkala ry 9200 e, Pirkkalan Hiihtäjät 3500 e, Pirkkalan Pirkat 12 000 e, Pirkkalan Viri 3000 e, Pirkkalan Pingviinit 9000 e, Shinrai ry 2500 e, Pirkkalan Jalkapalloklubi 8900 e, Ilves-Pallo 4800 e.

Nuorisoavustukset: Partiolippukunta Pirkkalan Pirkot 3400 e, Partiolippukunta Pirkkalan Sotkapojat 3400 e, Kansallinen lastenliitto – Pirkkalan paikallisyhdistys 700 e, Pirkkalan-Lempäälän 4H 1800 e,

Omaehtoista ympäristönsuojelua edistävät avustukset: Lions Club Pirkkala Pirkattaret (luentoja ja tilaisuuksia kouluille luonnon monimuotoisuudesta, roskien keräystä ja vieraslajien kitkentää) 400 e, Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys Pesu: (Lumoa lapsille -satu- ja askarteluhetkiä) 200 e.

Projektituet: Pirkanmaan allergiayhdistys (yleisöluento Pirkkalassa) 300 e, Pirkkalan muinaisaikayhdistys Birckalaiset (muinaiskylän rakentaminen) 1500 e, Pirkkalan Pingviinit (lasten ja nuorten jääleiri) 1000 e, Pirkkala-seura (kesäradiohanke) 880 e.