Pyörätie ja jalkakäytävä rinnakkain vai yhdistetty jalkakäytävä ja pyörätie – Kevyen liikenteen väylää ei ole lain mukaan olemassakaan

Termi kevyen liikenteen väylä elää kansan suussa vahvana, vaikka termiä ei olekaan tieliikennelaissa olemassa. Kevyen liikenteen käyttöön tarkoitettujen väylien viralliset nimet ovat pyörätie ja jalkakäytävä rinnakkain sekä yhdistetty jalkakäytävä ja pyörätie.

Liikenneturvan piirroskuvassa pyörätie ja jalkakäytävä rinnakkain eli eroteltuna toisistaan tiemerkinnän avulla.
PYÖRÄTIE ja jalkakäytävä rinnakkain.

NYT kun termit ovat otsikoissa kerrotulla tavalla selvillä, kysytään ensin, miten kuljetaan yhdistetyllä pyörätiellä ja jalkakäytävällä?

– Pyöräilijän tulee käyttää ajosuunnassaan oikeaa reunaa. Jalankulkija saa yhdistetyllä pyörätiellä ja jalkakäytävällä valita kumpaa puolta hän kulkusuunnassaan käyttää, kunhan kulkee reunassa, yhteyspäällikkö Eero Kalmakoski Liikenneturvalta kertoo.

Pyörätien ja jalkakäytävän ollessa rinnakkain molemmat tienkäyttäjäryhmät määrätään liikennemerkin mukaisesti käyttämään omaa puoltaan. Jalankulkija saa käyttää jalkakäytäväksi osoitettua puolta ja tilaa haluamallaan tavalla. Pyöräilijän tulee käyttää pyörätien osuudella ajosuunnassaan oikeaa reunaa.

Kalmakosken mukaan sääntötuntemuksessa on edelleen puutteita. Se ilmenee niin Liikenneturvan tekemissä kyselyissä kuin myös käytännössä kulkutapoja seuratessa.

– Toki sääntöjen vastaisessa käyttäytymisessä voi sääntötuntemuksen puutteen lisäksi olla kyse myös puhtaasta ajattelemattomuudesta tai piittaamattomuudesta sääntöjä kohtaan, vaikka ne tunnettaisiinkin, Kalmakoski huomauttaa.

Liikenneturvan piirroskuvassa yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä, lisäkilvellä osoitetaan pyörätien olevan kaksisuuntainen.
YHDISTETTY jalkakäytävä ja pyörätie.

Kalmakoski neuvoo helpot nyrkkisäännöt, joilla muistaa, miten käyttäydytään jalan tai pyörällä kulkiessa.

– Nyrkkisääntö voisi pyöräilijän osalta olla, että käytetään aina erillisen pyörätien oikeaa reunaa ja ainoastaan hitaampien pyöräilijöiden tai jalankulkijoiden ohitustilanteissa siirrytään keskemmälle ja sen jälkeen palataan taas oikeaan reunaan, Kalmakoski neuvoo.

Jalankulkijoille ohjeeksi etenkin tilanteessa, jossa on jalkakäytävän lisäksi yhdistetty pyörätie, kannattaa suosia sujuvuuden ja turvallisuuden nimissä oikean reunan käyttöä, vaikka myös vasemman reunan käyttö on sallittua.

– Oikean reunan käyttö sujuvoittaa sekä kohtaamis- että ohitustilanteita pyöräilijöiden kanssa, Kalmakoski huomauttaa.

Erotellussa eli rinnakkain olevilla väylillä on oltava tarkkana, että käyttää omaan kulkutapaan varattua ja määrättyä puolta.