Nato-jäsenyys ja F-35 hävittäjät tulevat näkymään Satakunnan lennostossa monin tavoin – ”Uudet kasarmitilamme rakennetaan kansalliseen käyttöön, ei esimerkiksi yhdysvaltalaisille sotilaille”, sanoo Satakunnan lennoston uusi komentaja

Eversti Markus Leivo aloitti Satakunnan lennoston komentajana perjantaina. Komentajanvaihdos pidettiin Pirkkalassa paraatikatselmuksin.

EVERSTI Markus Leivo on Satakunnan lennoston uusi komentaja. Hänet kuvattiin tuoreeltaan nimityksen jälkeen Pirkkalan Sotilaskodin edustalla. Kuva: Antti Jokinen

”SUOMELLA on hyvä ilmapuolustus. Kun saamme vietyä läpi strategiset hankkeet, kuten F-35-hävittäjien käyttöönoton, uskon puolustuskykymme lisääntyvän vielä merkittävästi, sanoo Satakunnan lennoston perjantaina tehtävässään aloittanut komentaja, eversti Markus Leivo.

Leivo otti uuden työnsä vastaan perjantaina Pirkkalan tukikohdassa juhlallisin menoin paraatikatselmuksen saattelemana.

Pirkkala ja Satakunnan lennosto ovat Leivolle tuttuja paikkoja. Hän aloitti Hävittäjälentolaivue 21:ssa Satakunnan lennostossa vuonna 1998 ja sai Pirkkalassa ilmasotataistelijan koulutuksen.

Myöhemmin hän toimi Pirkkalassa Tukilentolaivueen komentajana, kun laivue siirtyi Pirkkalaan puolustusvoimien uudistuksen yhteydessä vuonna 2014.

”Pirkkala-vuosia on yhteensä uralla takana kymmenisen”, Leivo laskee.

LEIVON mukaan kaikki maailman viime aikojen suuret turvallisuusympäristön muutokset näkyvät jollain tapaa Pirkkalan tukikohdassa.

”Iso asia on Nato-integraatio, joka tulee syventymään lähivuosien aikana. Opimme siitä joka päivä, kyseessä on maratontyyppinen tilanne. Toinen on F-35-hävittäjien käyttöönotto. Se tarkoittaa niin infran rakentamista kuin F-35-koneiden taktiikan kehittämistä Ilmataistelukeskuksessamme. Pirkkalassa tulee olemaan pysyvästi 2-4 kappaletta F-35-hävittäjiä.”

LENNOSTOSSA on paraikaa rakenteilla uusia kasarmitiloja, jotka valmistuvat keväällä. Sen jälkeen korjataan nykyinen kasarmi.

”Rakennushankkeet eivät liity Nato-jäsenyyteen eikä niitä ole suunniteltu esimerkiksi Yhdysvaltain sotilaita varten. Tilat tarvitaan ihan kansallisiin tarpeisiin etenkin varusmieskoulutukseemme, mutta myös koko Tampereen varuskunnan käyttöön, kuten reserviläiskoulutukseen ja vapaaehtoiseen maanpuolustustoimintaan”, Leivo sanoo.

Suomi ja Yhdysvallat solmivat joulukuussa kahdenvälisen puolustusyhteistyösopimuksen. Sen mukaan Yhdysvallat saa jatkossa käyttää useita sotilaskohteita Suomessa tukikohtinaan, myös lennostoa Pirkkalassa.

Millaista käyttö voisi olla Pirkkalassa?

”On hienoa, että Pirkkalan tukikohta on mainittu tuossa sopimuksessa. Käytännön yksityiskohdat eivät ole vielä meille selvät. Me odotamme tästä Pääesikunnan ja Puolustusministeriön ohjausta. Toivon, että sopimus tulee näkymään meillä aikanaan ja saamme tarkempaa tietoa asiasta.”

LENNOSTON edellinen komentaja, eversti Mika Kulkas aloittaa uudessa tehtävässä Ilmaoperaatiokeskuksen päällikkönä Ilmavoimien esikunnassa.