Kirkkovaltuusto valitsi Pirkkalan uuden kirkkoherran täpärällä yhden äänen erolla – ”Nyt mennään Tuomon kanssa satasella eteenpäin, ei tässä mitään valituksia tule”, totesi vähemmistöön jääneen ehdotuksen tehnyt valtuutettu Marja-Leena Seilo

Tuomo Törmänen on Pirkkalan uusi kirkkoherra. Kirkkovaltuuston kokouksessa hänelle 14-13 äänestyksessä hävinnyt Asko Nuorkivi tuli valituksi toisaalle Hirvensalmen kirkkoherraksi.

PIRKKALAN uusi kirkkoherra Tuomo Törmänen on nykyisin Taivalkosken kirkkoherra. Kirkkovaltuusto valitsi Törmäsen virkaan torstai-iltana kahden äänestyksen jälkeen. Törmänen aloittanee työssään kesän korvalla. Kuva: Heidi Möttönen

PIRKKALAN seurakunnan kirkkovaltuusto valitsi Tuomo Törmäsen seurakunnan uudeksi kirkkoherraksi torstai-iltana. Valinta syntyi toisella äänestyskierroksella, missä Törmänen voitti vastaehdokkaansa Asko Nuorkiven täpärällä yhden äänen erolla luvuin 14-13.

Törmänen on Taivalkosken seurakunnan kirkkoherra ja Nuorkivi Helsingin Pitäjänmäen seurakuntapastori.

Vaalin ensimmäisellä kierroksella Törmänen sai 13, Nuorkivi 12 ja Heidi Pitkänen 2 ääntä. Koska kukaan ehdokkaista ei saanut yli puolta äänistä, järjestettiin toinen äänestys kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan kesken.

Kirkkovaltuusto teki valintansa suljetuilla lippuäänestyksillä, joten yksittäisten ehdokkaiden äänestyspäätöksiä ei tiedetä. Suljettua äänestystapaa esitti käytettäväksi Ryhmä Lähteen Markku Kuusjärvi ja yhdenkin valtuutetun näin halutessa se otetaan käyttöön.

Kokouksessa Petri Laiho Seurakuntaväki-ryhmästä käytti puheenvuoron todeten Törmäsen täyttävän parhaiten ne soveltuvuuskriteerit, jotka kirkkovaltuusto oli asettanut syksyllä Pirkkalan uudelle kirkkoherralle. Laiho oli kirkkoherran valintatyöryhmän jäsen ja on myös Törmästä kirkkoherraksi esittäneen kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja.

Pirkkalan partiolaiset -ryhmän valtuutettu Marja-Leena Seilo teki vastaehdotuksen ja esitti kirkkoherraksi Asko Nuorkiveä.

Seilo totesi Nuorkiven täyttävän valintakriteerit ja olevan Pirkkalan modernille seurakunnalle sopivin ehdokas. Hänen ehdotuksensa sai vastakaikua useissa Ryhmä Lähteen valtuutettujen puheenvuoroissa.

Ryhmä Lähteellä ja Pirkkalan Partiolaisilla on kirkkovaltuustossa yhteensä seitsemän valtuutettua. Nuorkivi sai siis ääniä myös muita ryhmiä edustaneilta valtuutetuilta.

Tiukoista äänestyksistä huolimatta kokous sujui ilman riitaisia puheenvuoroja. Puheenvuoroja valtuutetut käyttivät yhteensä vain kymmenisen kappaletta.

RYHMÄ Lähteen Riitta Kuismaselle tiukka äänestystulos oli yllätys.

”Syynä oli varmaan juuri tuo vaalitapa, jossa saattoi äänestää mieltymyksensä mukaan. Meidän ryhmässä ehdokkaista oli keskusteltu, mutta ei se ollut niin selvää, kuka on valinta. Kaikki olivat hyviä ehdokkaita”, Kuismanen totesi.

Kirkkoneuvosto oli esittänyt Törmästä kirkkoherraksi äänin 8-2.

Petri Laiho kommentoi perjantaina Pirkkalaiselle, että hän päätyi Törmäsen kannalle puhtaasti virkaan soveltuvuuden perusteella. ”Törmänen oli ykkönen kaikilla kriteereillä. Myös Tuomiokapituli asetti Törmäsen ykköseksi”, Laiho perusteli.

Liitytäänkö kirkkoon ja tulevatko Pirkkalaan muuttavat uudet kuntalaiset, joissa on paljon nuoria perheitä, seurakunnan jäseneksi?
Kirkkovaltuutettu Marja-Leena Seilo

Nuorkiveä kirkkoherraksi ehdottanut Marja-Leena Seilo näki samojen asioiden toteutuvan oman suosikkinsa kohdalla.

”Hän on johtanut kovasti Pirkkalan näköistä Pitäjänmäen seurakuntaa Helsingissä ja asunut ja opiskellut kansainvälisesti. Näen, että hänellä olisi ollut Pirkkalan seurakunnalle sopivinta johtajuutta.”

Kokouksen jälkeen Seilo antoi jo täyden tukensa uudelle kirkkoherralle Tuomo Törmäselle.

”Näin demokratia toimii ja kirkossa ja Pirkkalassa keskustellaan avoimesti. Nyt mennään Tuomon kanssa satasella eteenpäin. Ei tässä mitään valituksia tule, valintaprosessi on ollut täynnä hienoa keskustelua ja tilaisuuksia puolentoista kuukauden ajan”, valintatyöryhmässäkin istunut Seilo sanoi.

”Tuomo Törmänen on myös varmasti sellainen avarakatseinen luterilainen, jollaista seurakunta totesi hakevansa”, Seilo totesi.

Seilo sanoo, että Törmänen pääsee johtamaan Pirkkalassa hienoa asiantuntijaorganisaatiota, jonka talous on kunnossa.

”Huoleni liittyvät koko kirkon tilanteeseen nykymaailmassa. Olen asunut Pirkkalassa 30 vuotta. Liitytäänkö kirkkoon ja tulevatko Pirkkalaan muuttavat uudet kuntalaiset, joissa on paljon nuoria perheitä, seurakunnan jäseneksi. Mikä on paras tapa päästä vuorovaikutukseen heidän kanssaan”, Seilo miettii.

VT KIRKKOHERRA Jukka Jormanainen kertoo, että uusi kirkkoherra saapunee aloittamaan työssään jossain vaiheessa kesän alla.

”Kirkkovaltuuston päätökselle on nyt 30 päivän mittainen valitusaika. Tämän jälkeen Tuomiokapituli voi vahvistaa valinnan antamalla viranhoitomääräyksen – arviolta maaliskuun lopulla”, Jormanainen sanoo.

KIRKKOHERRAKSI valitun Tuomo Törmäsen (oik.) vastaehdokas toisella äänestyskierroksella oli Asko Nuorkivi (vas.). Ensimmäisessä äänestyksessä Törmänen sai 13, Nuorkivi 12 ja Heidi Pitkänen 2 ääntä. Kuva: Heidi Möttönen.

Valintakokouksessa oli paikalla vaalivalmistelijana Ylöjärven kirkkoherra, lääninrovasti Ulla Ruusukallio. Hän esitteli valtuutetuille valintaprosessin.

Jormanainen kertoi valtuutetuille vaalitapojen eroista. Pirkkalassa päädyttiin välilliseen vaaliin, mikä tarkoitti kirkkovaltuuston päättävän kirkkoherravalinnasta. Pirkkalan aiempi kirkkoherra Olli-Pekka Silfverhuth valittiin virkaan suoralla vaalilla, jossa äänioikeus oli kaikilla seurakuntalaisilla.

Jormanaisen mukaan välillinen vaali on nykyisin yleisempi ja käytössä erityisesti suuremmissa seurakunnissa.

”Se ero vaalitavoissa on, että välillisessä vaalissa mukana olevat ehdokkaat voivat samaan aikaan hakea useampaan seurakuntaan. Jos ehdokas hakee kirkkoherraksi seurakuntaan, jossa vaalitapa on suora, hän ei voi hakea samaan aikaan muualle”, Jormanainen kertoo.

MOLEMMAT Pirkkalan kirkkoherravalinnan loppusuoralla olleet ehdokkaat hakivat prosessin aikana toiseenkin seurakuntaan: Törmänen Akaaseen ja Nuorkivi Hirvensalmelle.

Hirvensalmen seurakunnasta vahvistettiin Pirkkalaiselle perjantaina, että Nuorkivi on valittu Hirvensalmen seurakunnan kirkkoherraksi.

Valinta tapahtui Hirvensalmen seurakunnan kirkkovaltuustossa tiistaina eli kaksi vuorokautta ennen Pirkkalan vaalia. Hirvensalmi on pieni eteläsavolainen kunta.