Karjala-seuran rotinat vietiin Jennin ja Jonnen perheeseen – viime vuoden viimeinen Pirkkala-vauva sai käsin neulotun villapuvun

JENNI Lilja ja Jonne Rahkala saivat tyttären viime vuoden viimeisenä päivänä. Karjala-seura teki heidän luokseen ns. rotinakäynnin. Kuva: Terttu Knuutila

PIRKKALAN Karjala-seura on toteuttanut jo useiden vuosien ajan perinnettä viedä karjalaisen perinteen mukaiset rotinat vuoden viimeiselle pirkkalalaiselle vauvalle ja hänen vanhemmilleen.

Rotinaperhe oli tällä kertaa Jenni Lilja ja Jonne Rahkala, joille syntyi tytär vuoden viimeisenä päivänä 31.12.

”Keskustelussa kävi ilmi, että tuoreen äidin Jennin juuret ovat Karjalassa Lumivaarassa”, kertoi Karjala-seuran sihteeri Terttu Knuutila, joka vei tuliaiset Takamaalla asuvalle perheelle seuran puheenjohtajan Pekka Naskalin kanssa.

Karjalaisjuuria on löydetty muinakin vuosina, sillä noin 400 000 Karjalan evakon jälkeläisiä on Suomessa jo suuri määrä monessa polvessa.

ROTINAT-sana pohjautuu venäjänkielen sanaan rodiny, joka tarkoittaa synnytystä. Perinnettä on noudatettu muuallakin päin Suomea kuin Karjalassa, missä se on kuitenkin tutuin.

Rotinat ovat alun alkaen ruokalahjoja, joita viedään vastasyntyneen perheeseen. Aiemmin oli tärkeää viedä synnyttäneelle äidille ruokaa, niin että äidille jää aikaa levätä ja keskittyä vauvan hoitoon.

Nykyisessä ruokalähettien yhteiskunnassa keinoja selvitä on muitakin. Mukava tapa on silti yhä viedä vauvaperheeseen vierailulle mennessä tarjottavaa vauva-arjen helpottamiseksi.

”Nykyään ruokaa on hankala viedä, kun on monenlaisia ruokavalioita. Veimme rotinoiksi Pirkkalassa käsityönä neulotun merinovillaisen puvun. Sellainen löytyi seurakunnan Sirpakka-myymälästä”, Knuutila kertoo.