Kirkkoherraksi hakevat vastasivat kysymykseen samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä, valintapäätös tehdään pian

Kirkkovaltuusto valitsee Pirkkalaan uuden kirkkoherran 8. helmikuuta.

PIRKKALAN seurakunnan kirkkoherraksi hakevilta kysyttiin paneelissa, vihkisivätkö he kirkkoherran roolissa samaa sukupuolta olevia pareja. Vasemmalta Asko Nuorkivi, Heidi Pitkänen, Tuomo Törmänen ja Timo Waris. Kirkon sisäinen ohjesääntö kirkkojärjestys ei tätä nyt salli. Kaikki ehdokkaat toivoivat kirkolliskokouksen tekevän asiasta päätöksen. Kuva: Heidi Möttönen.

PIRKKALAN kirkkoherranvaalissa loppusuoralle päässeet neljä ehdokasta Asko Nuorkivi, Heidi Pitkänen, Tuomo Törmänen ja Timo Waris esittäytyivät seurakuntalaisille vaalipaneelissa viime torstaina.

Yli 130 seurakuntalaista oli saapunut kirkkoon kuulemaan, mitä mieltä hakijat ovat seurakunnan johtamisesta ja tutustumaan ehdokkaisiin ihmisinä. Tilaisuuden nettilähetystä seurattiin parissa sadassa kodissa.

Yleisölle lienee jäänyt kohtaamisesta hyvä maku, sillä paneeli oli hyvähenkinen ja kaikki ehdokkaat osoittivat myös yleisöä hersyttänyttä huumorintajua.

Seurakuntalaiset olivat lähettäneet paneeliin etukäteen 70 kysymystä hakijoille esitettäväksi. Näistä koottiin eri aihepiirejä edustava kattaus käytäväksi läpi illan aikana.

HAKIJOILTA kysyttiin muun muassa, mitä uutta he toisivat Pirkkalan seurakuntaan ja miten seurakunnan jäsenmäärä saadaan pysymään ennallaan tai jopa kasvamaan.

Asko Nuorkivi koki Pirkkalan seurakunnan tekevän jo valmiiksi upeaa työtä.

”Jalkautuminen on tärkeää. Uskon että on paljon ihmisiä, jotka tykkäisivät tulla kirkkoon, mutta eivät tule. Kylillä voitaisiin esimerkiksi pitää yhteislaulutilaisuuksia. Jäsenten pitämiseksi pitää osoittaa teoilla ja viestiä, että seurakunta on aktiivinen toimija.”

Heidi Pitkänen arveli pystyvänsä samaistumaan Pirkkalaan muuttaneiden ihmisten, erityisesti nuorten perheiden elämäntilanteeseen ja saamaan sitä kautta heidät mukaan.

”Olen samassa elämäntilanteessa kuin monet uudet pirkkalalaiset ovat, tunnen ihmisryhmän. Ihmiset kokevat olevansa osa seurakuntaa, kun heitä katsotaan hyväksyvästi, rakastavasti ja armollisesti.”

KIRKKOHERRAN viran hakijoita pyydettiin valmistamaan heille annetuista askartelutarvikkeista upeat arpajaisvoitot Yhteisvastuu-keräykseen. ”Enkeli tästä tuli, vaikka lähti liikkeelle lumiukkona”, eräs hakijoista totesi. Kuva: Heidi Möttönen

Tuomo Törmänen näki, että Pirkkalassa on mainiot mahdollisuudet tehdä tulevaisuutta eturivin seurakuntana kokeillen, onnistuen ja välillä epäonnistuenkin.

”Jäsenmäärä on laaja kysymys. Media on merkittävä saarnastuoli, siellä pitää olla kiinnostava, mutta pitää kiinni sanomasta. Osalliseksi kokeminen lähtee liikkeelle teologisesta peruslähtökohdasta.”

Timo Waris painotti, että ilmapiirin on oltava sellainen, että kaikki toivotetaan tervetulleeksi.

”On oltava lämmin syli ja kuunneltava. Meillä on kaksi korvaa ja yksi suu. Ajat ovat nyt niin vaikeat, että kuuntelijoille on iso tarve. On tärkeää, että rukouksen ohessa pysähdymme ja kuuntelemme.”

SAMAA sukupuolta olevien parien vihkiminen kirkkoherran roolissa sai Asko Nuorkiven ja Timo Wariksen nostamaan ylös punaiset äänestysliput. Heidi Pitkänen ja Tuomo Törmänen näyttivät vihreää. Kysymys koski sitä, kuinka he suhtautuisivat asiaan kirkkoherran roolissa.

Kaikki halusivat perustella kantojaan kirkkoyhteisöä jakavaan kysymykseen.

Asko Nuorkivi muistutti, että kirkko ei tällä hetkellä salli samaa sukupuolta olevien vihkimistä papeille. ”Nostin punaisen kortin, koska en kirkkoherrana ainakaan vielä tahdo toimia näin, vastoin kirkkojärjestystä. Toivon kirkkojärjestyksen muuttuvan.”

Heidi Pitkänen totesi suostuvansa vihkimiseen, koska ei tuntisi toimivansa itselleen ja Jumalalle rehellisesti, jos kieltäytyisi parin pyytämästä siunauksesta. ”Toivon asian ratkeavan niin, että tätä kysymystä ei tarvitse enää esittää.”

Vihreätä lappua näyttänyt Tuomo Törmänen toivoi, että kirkolliskokous ottaisi lusikan kauniiseen käteen ja vahvistaisi papin oikeuden vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja. ”Uskon, että kirkolliskokous ratkaisee asian ensi syksynä tai keväänä. Näen, että tähän on varsin vahvat teologiset perusteet. Kysymys repii kirkkoa liikaa.”

YLI 130 seurakuntalaista oli torstaina tutustumassa Pirkkalan kirkkoherraehdokkaisiin. Kuva: Heidi Möttönen

Samoin Timo Waris toivoi, että kirkolliskokous päättäisi samaa sukupuolta olevien vihkimisestä. ”Kirkkoherra on laillisuuden valvoja seurakunnassa. Kirkkoherrana näytän punaista, mutta ihmisenä ja pappina vihreää. Jos alaiseni vihkisi samaa sukupuolta olevan, en raportoisi asiasta piispalle, koska hän on todennut ettei edes halua sitä.”

Vaikka papeilla ei ole nyt kirkon virallista lupaa vihkiä samaa sukupuolta olevia, voi tämä olla sallittua kirkon tiloissa. Pirkkalan seurakunta päätti viime kesänä avata seurakunnan tilat samaa sukupuolta olevien parien vihkimiselle ja hääjuhlille.

PIRKKALAN kirkkoherran valitsee kirkkovaltuusto kokouksessaan 8. helmikuuta. Tätä ennen 31. tammikuuta kirkkoneuvoston on määrä tehdä esitys valittavasta henkilöstä valtuustolle.

Pirkkalan edellinen kirkkoherra Olli-Pekka Silfverhuth siirtyi syksyllä Tampereen tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherraksi.