TAMMIKUUN ensimmäisenä päivänä Pirkanmaan hyvinvointialue (Pirha) täytti vuoden. Samana päivänä lakkautettiin viikonloppujen ja pyhäpäivien kiirevastaanotto Pirkkalan terveyskeskuksella. Samoin tehtiin Lempäälässä, Hämeenkyrössä ja Ikaalisissa.
Lakkautukset ovat osa Pirhan palveluverkon muutoksia, joista aluehallitus päätti marraskuussa.
Jos siis pirkkalalainen kohtaa viikonloppuna tai arkipyhänä terveysvaivan, joka vaatii terveysasemalla käyntiä saman päivän aikana, asioimaan pitää lähteä sellaiseen naapurikuntaan, jossa kiirevastaanotto on avoinna. Lähimmät laajan aukiolon kiirevastaanotot sijaitsevat Tampereen Hatanpäällä ja Nokialla.
Kiirevastaanotolla asioidaan tilanteissa, joissa ei ole hengenvaaraa mutta joissa terveysvaiva vaatii samana päivänä arviointia tai hoitoa. Kansankielellä kiirevastaanottoja kutsutaan myös päivystyksiksi.
HYVINVOINTIALUE on varautunut siihen, että asiakasmäärä naapurikuntien vastaanotoilla kasvaa, kun pirkkalalaiset ja muut alkavat hakeutua niihin, kertoo pohjoisen lähijohtamisalueen ylilääkäri Kati Myllymäki. Pohjoiseen alueeseen kuuluvat muun muassa Pirkkala ja Tampere.
Myllymäen mukaan sekä Hatanpäälle että Nokialle on tarkoitus ohjata viikonloppuvuoroihin lisää hoitajia ja lääkäreitä. Esimerkiksi Pirkkalan sosiaali- ja terveysaseman hoitajat voivat tehdä viikonloppuvuoroja Hatanpäällä.
”Pirkkalasta, yhtä lailla kuin Lempäälästä, tulee hiukan hoitohenkilökunnan resurssia Hatanpäälle”, Myllymäki kertoo.
Hoitajien määrää aiotaan lisätä Hatanpäällä myös arkipäiville. Hyvinvointialueella tarkkaillaan, mihin kuntiin asiakkaita alkaa hakeutua ja minne työvoimaa jatkossa tarvitaan.
”Uudenvuoden päivä oli ensimmäinen päivä uusilla aukioloajoilla ja se meni Hatanpäällä ihan mukavasti. Siellä oli kahden ostolääkärin lisäksi yksi Pirhan oma lääkäri päivystysvuorossa, ja ajat riittivät hyvin. Tosin yhden päivän perusteella ei voi vielä paljoa vetää johtopäätöksiä. Näemme myöhemmin, mihin päin asiakkaat ohjautuvat”, Myllymäki sanoo.
PIRKKALAN terveyskeskuksen apulaisylilääkäri Sari Lemberg ei osaa vielä sanoa, miten muutos tulee näkymään terveyskeskuksen arjessa. Pirkkalassa on kuitenkin jo varauduttu siihen, että maanantait ja perjantait voivat vilkastua, kun viikonloppupäivystystä ei enää ole.
”Olemme varautuneet siihen, että jos pirkkalalaiset soittavat päivystysapuun sunnuntaina ja siellä todetaan, ettei hoitoa tarvita samana päivänä, niin sieltä ohjataan ihmisiä tulemaan meille maanantaina. Varaudumme siis, että maanantait voivat olla aiempaa kiireisempiä, ja olemme ohjanneet maanantaille lisää lääkäreitä ja hoitajia. Samoin perjantaipäiville on laitettu tammi-helmikuulle vähän lisäresurssia”, Lemberg sanoo.
MUUTOS tuo pirkkalalaisille paljon uutta muistettavaa. On hahmotettava, mihin aikaan voi asioida missäkin kunnassa ja mikä on minkäkin terveysaseman puhelinnumero.
Onko tässä liikaa muistettavaa ihmisille, Kati Myllymäki?
”Ei tämä varmasti ole kaikille ihan helposti hahmotettavissa. Uutenavuotena Pirkanmaan terveysneuvonnassa oli ruuhkaa ja puhelumäärät lisääntyivät. Varmasti menee hetken aikaa, että asiakkaat oppivat ja muistavat kaiken. Usein koetaan, että palveluiden väheneminen on heikennystä. Mutta näen toisaalta niin, että Pirkanmaalla on todella lyhyet välimatkat ja palveluita on järkevä keskittää, jotta saadaan mahdollisimman laadukasta ja tasapuolista palvelua kaikille”, Myllymäki toteaa.