Onko kunnanvaltuusto ajamassa Reipin yleistä saunaa käyttökieltoon?

Huolta herättää Pirkkalan kunnan selkeä penseys Reipin yleisen saunan rakennusten ja ympäristön kunnossapitoon, lukija kirjoittaa.

REIPIN saunan tilanne puhuttaa Pirkkalassa. Kuva: Antti Jokinen

PIRKKALAN päättäjät ovat hissunkissun puuhastelemassa herrasaunaa korvaamaan yleistä Reipin saunaa.

Pirkkalan kunnan omistama rantatontti on tarkoitettu kaikkien kuntalaisten virkistyskäyttöön. Tätä tarkoitusta noudattaa vuonna 1971 rakennettu Reipin yleinen sauna, joka alusta lähtien on ollut ahkerassa käytössä.

Saunan toiminnasta ovat alusta alkaen vastanneet kolme pirkkalalaista jalkapalloseuraa, joiden toiminnan tukemiseen ohjautuneet saunamaksut ovat olleet pieni lisä. Toiminta on jatkunut ansiokkaasti jo noin 50 vuoden ajan yli seura- ja lajirajojen. Se on yhdistänyt liikuntaa harrastavia ja luonnossa viihtyviä saunojia. Toiminta on pyörinyt pitkälti talkoovoimin ja se on tuonut kuntalaisten elämään kannustavaa ja yhteisöllisyyttä rakentavaa henkeä hyvänä vastapainona bisnesvaikuttajien ”kaikki on kaupan” -asenteelle.

Reipin yleinen sauna tarjoaa mahdollisuuden virkistyä perinteisesti kauniissa rantamaisemassa. Saunan toiminta on pelkistetyn yksinkertaista. Kohtuullinen saunamaksu ilman aikarajoitusta mahdollistaa supisuomalaisen, terveyttä tukevan säännöllisen harrastamisen muun muassa monille lapsiperheille, eläkeläisille ja opiskelijoille. Erityisen hienoa on talvisin nähdä saunalla runsaasti nuorisoa!

Reipin yleisellä saunalla toiminta ei häiriinny byrokratialla tai muullakaan pönötyksellä, ja saunomalla siellä tietää tukevansa suoraan paikallisten urheiluseurojen juniori- ja nuorisotoimintaa. Hyvää mieltä tuottava asia sekin.

HUOLTA sen sijaan herättää Pirkkalan kunnan selkeä penseys Reipin yleisen saunan rakennusten ja ympäristön kunnossapitoon. Muun muassa vesikatto, savupiippu, lauteet ja paneloinnit on jätetty rempalleen. Jo usean vuoden ajan on saunalle osoitetut kunnostusrahat vedetty pois. Onko kunnanvaltuusto näin aktiivisesti ajamassa Reipin yleistä saunaa käyttökieltoon? Onko meneillään kaikille kuntalaisille tarkoitetun avoimen saunatoiminnan syrjäyttäminen yksityisen ja saunoille messinkilaattoja myöntelevän elitistisen klubitoiminnan tieltä?

Kunnan päätösvaltaa käyttää valtuusto. Eivätkö Pirkkalan parlamentaarisesti valitut kunnanvaltuutetut välitä kuulla kuntalaistensa mielipidettä? Missä on adressi, joka kuluvan vuoden 2023 kesällä luovutettiin pikkuisen kuntamme pormestarille käteen? Milloinkahan sen sisältämä kuntalaisten vetoomus Reipin yleisen saunan säilyttämisestä omalla paikallaan on valtuustossa käsitelty? Pitäisikö vielä miettiä, tarvitsevatko kuntalaiset klubisaunaa vai olemmeko tyytyväisiä Reipissä toimivan yleisen saunan palveluihin? Ehkäpä Pirkkalan kunta voisi tarjota kansainväliselle klubille saunan rakennuspaikkaa lähempää lentokenttää?

Tommi Lindell

Tampere