Kysyimme Pirkkalassa jouluostoksilla olleilta, stressaako joulu – ”Yleensä kaikki tehdään ihan viime tippaan”

Partolassa jouluostoksia tehneiden ihmisten jouluperinteet vaihtelivat, mutta useimmat vaikuttivat kaipaavan joulunajalta erityisesti yhdessäoloa läheisten kanssa.

ENGLANNISTA Härmälänrantaan muuttaneet Adrian Gordon, Sanna Nieminen ja 5-vuotias Sayanna valmistautuvat ensimmäiseen jouluunsa Suomessa.

JOULU on rauhoittumisen aikaa, mutta juhlapyhiä edeltäviin viikkoihin voi liittyä myös kiirettä ja stressiä. Vaikka kauppa näyttäisi käyvän Partolan kauppakeskus Veskassa jouluaattoa edeltävällä viikolla vilkkaana, ostoksilla olijat eivät tunnusta kärsivänsä joulukiireestä.

”Meillä on jo joulukuusi, ja lahjoja on ostettu perheenjäsenille. Äidin lahja puuttuu vielä, mutta sekin on suunnitteilla. Aika rentoa”, Peppi Jääskeläinen kuvailee tyytyväisenä.

Lahjaostoksilla ollut Sirja Turunen myöntää rehellisesti, että joskus joulustressikin on päässyt yllättämään.

JUHA ja Peppi Jääskeläisen jouluperinteisiin kuuluu, että aattoaamuna saa valita yhden lahjan kuusen alta ja avata sen. ”Mahdollisimman kova ja iso paketti”, Juha Jääskeläinen avaa valintaperusteitaan.

”Yleensä kaikki tehdään ihan viime tippaan”, hän tunnustaa hymyillen. Tällä kertaa Turusen valmistelut vaikuttaisivat kuitenkin etenevän hyvässä aikataulussa, sillä hän kantaa kainalossaan joululahjaa keskimmäiselle lapselleen.

MYÖS joulukuusia Citymarketin parkkipaikalla asiantuntevasti tutkivien Ritva Tiitisen ja Arvi Orellin joulunalusviikot näyttävät etenevän paniikitta.

”Siihen tähdätään, että kaikki saadaan tällä viikolla siivotuksi ja ensi viikolla tehdään ruokia”, Tiitinen suunnittelee.

RITVA Tiitinen ja Arvi Orell käyvät perinteisesti kuusikaupoilla Pirkkalassa.

Tiitistä ja Orellia voi nimittää joulupuuihmisiksi, sillä he ostavat joka vuosi kotiinsa kaksi kuusta. Perinteeksi on tullut, että puut hankitaan Pirkkalasta.

”Pihalle laitetaan yksi ja toinen on sisäkuusi”, Tiitinen kertoo.

”Nyt puhuttiin jopa kolmesta kuusesta”, Orell nauraa vieressä.

SIRJA Turunen ja Justus Turunen tekivät jouluostoksia Veskassa. Mukana vaunuissa oli 11 kuukautta vanha Aatos, jolle edessä on ensimmäinen joulu.

MUTTA mikä on kaikkein tärkein jouluperinne? Ihmisten joulunviettotavat vaihtelevat, mutta joulun henki näyttää kiteytyvän yhteen asiaan.

”Yhdessäolo”, Sirja Turunen linjaa ytimekkäästi ja saa kannatusta myös muilta vastaajilta.

”Tärkein jouluperinne on jouluateria perheen ja läheisten kanssa”, helmikuussa Englannista Härmälänrantaan muuttanut Sanna Nieminen miettii.

Joulun perinteisiin voi liittyä myös mieltä ja jalkoja lämmittäviä yksityiskohtia, niin kuin Ritva Titiisen perheessä.

”Toinen tyttäreni on joka joulu varmaankin kahdenkymmenen vuoden ostanut aamupuuropöytään jokaiselle lämpimät sukat.”