Hautausmaan uudelle muistomerkille etsitään tekijää – Tyhjän sylin muistoalueella voi hiljentyä muistelemaan läheistä

Muistomerkin ei ole välttämätöntä olla perinteinen enkelipatsas, taidehankinnan työryhmästä kerrotaan.

TYHJÄN sylin muistoalue rakennetaan kuvassa oikealla näkyvälle paikalle kuusien viereen. Kuva: Sanni Harmanen

PIRKKALAN seurakunta etsii tekijää hautausmaalle tulevalle muistomerkille.

Muistomerkki on tarkoitus pystyttää uudelle Tyhjän sylin muistoalueelle, joka sijaitsee hautausmaan uudella puolella eli toisella puolella Pappilantietä kuin Vanha kirkko. Taidehankinnan työryhmään kuuluva kirkkovaltuutettu Marja-Leena Seilo kertoo, että muistoalue on tarkoitettu kaikille, joilta puuttuu läheinen ihminen tai joiden läheinen on menehtynyt.

Seurakunta etsii portfoliohaulla taiteilijaa tai työryhmää, joka tekisi muistoalueelle ympäristötaideteoksen. Haussa ei etsitä valmista suunnitelmaa teokselle, vaan sopivaa tekijää tai tekijöitä. Valinnassa painaa hakijan näkemys toteutettavasta teoksesta, hakijan ammattitaito ja kokemus julkisten taideteosten tekemisestä ulkoilmaan.

Seilo toteaa, että teoksen ei tarvitse olla hautausmaiden perinteinen enkelipatsas, vaan teoksessa voi olla mukana esimerkiksi vuorovaikutteisia elementtejä.

HAKU on auki joulukuun loppuun. Jatkoon valituilta tekijäehdokkailta pyydetään teosehdotus, josta maksetaan luonnospalkkio.

Seurakunta päättää teoshankinnasta helmikuussa 2024, ja parhaimmassa tapauksessa muistoalue taideteoksineen vihitään käyttöön toukokuussa. Teoksen hankintaan seurakunta on budjetoinut 12 000 euroa.

Seurakunta oli jo aiemmin valinnut muistoalueen muistomerkille tekijän, mutta hankkeen kariuduttua seurakunta päätti viime vuonna aloittaa muistomerkin suunnittelun alusta.