Partolan ostosparatiisi on uhattuna

Suunnitteilla oleva osayleiskaava on tuhoamassa nykyisen ostosparatiisin.

PIRKKALAN Partolassa toimii useita kauppoja ja palveluja. Arkistokuva: Antti Jokinen

PIRKKALASSA, Tampereen rajalla on Partolan alue, joka tarjoaa molempien kuntien asukkaille ja kauempaakin tuleville asiakkaille mainion ostosparatiisin. Alueella on monipuolinen valikoima eri alojen tavarataloja ruuasta rakentamiseen, kaikkea löytyy mitä elämässä tarvitaan. Erityisen positiivisena koetaan hyvät pysäköintimahdollisuudet kauppaliikkeiden välittömässä läheisyydessä. Asiakasystävälliseksi alueen tekee ostosten kuljetusmahdollisuudet omalla autolla kotiin.

Suunnitteilla oleva osayleiskaava on tuhoamassa nykyisen ostosparatiisin. Suuri osa parkkipaikoista on kaavassa suunniteltu muutettaviksi asunnoiksi. Tärpiksi ja myyntivaltiksi on otettu mahdollisen uimahallin tai päiväkodin rakentaminen. Näin meneteltiin myös Härmälän rannan rakentamisen aloitusvaiheessa vuoden 2010 paikkeilla. Luvattiin monitoimitalo uimahalleineen, vaan saatiin ruma parkkitalon rötiskö. Luvattiin myös uimaranta, joka on vieläkin suunnittelupöydällä.

Pirkkalassa on runsaasti maa-alueita, jota voisi hyödyntää ja kaavoittaa asuntorakentamiselle. Suunnitelma toteuttaa Tampereen mallia, suunnitellaan ja kaavoitetaan pakkomielteisesti alueita, joissa voidaan toteuttaa henkilöautoihin kohdistuvaa rasismia, syrjintää.

SEN lisäksi, että kaavoitussuunnitelman toteutuminen haittaisi asiakkaiden kulkua, se kohdistuu myös rankasti yrittäjiin ja yrittäjyyteen. Ketkä tässä voittaisivat? No tietysti grynderit, jotka saisivat rakennettavakseen uuden slummialueen.

Edellä mainittu hanke on vielä yksityisautoilun syrjintää kannattavien poliitikkojen ja suunnittelijoiden unelmana.

Tässä vaiheessa olisi syytä rynnätä vastarintaan, tehdä jalkatyötä esimerkiksi hanketta vastustavan adressin muodossa sekä vaikuttaan päättäjiin, jotta vältyttäisiin ostosparatiisialueen tuhoamiselta.

Markku Lehtinen

Tampere

Lue myös: Partola kokee hämmästyttävän muutoksen – päätettäväksi tuleva yleiskaavaehdotus sisältää korttelin myös uimahallille